Grigorij 01.02.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam wszystkich służących dobrą radą W trakcie prac przy adaptacji poddasza napotkałem pewien problem-lukarnę. Długo szukałem ale nie spotkałem się z podobnym problemem.Lukarna jest duża zajmuje 1/2 szerokości połaci dachu. Wykonana jest w całości z drewna-słupki deski. Z zewnątrz pokryta jest blachą płaską na rąbek. Następnie między blachą a deską jest folia niskoparaprzepuszczalna- wiatroizolacja. Deski bite były do czoła bez felcu dosyć niestarannie, tak że miejscami występują duże szczeliny. Dodatkowo w dwóch miejscach na łączeniu ściany lukarny z połacią dach folia wydaje się być nieciągła-lekki podmuch powietrza. Wszystko jest suche-nigdzie nie cieknie. tak to wyglądahttp://img805.imageshack.us/img805/3802/1010006.jpg W zamyśle mam dać na te deski 25 cm wełny mineralnej, drewniany ruszt pod płyte g-k, folię paraizolacyiną na drewnianym ruszcie i płyty. 1. Zastanawia mnie czy bezpośrednio na deski od wewnątrz nie powinienem dać membrany paraprzepuszczalnej wypuszcającej powietrze w stronę desek, zahamowało by to występujące nieszczelności w fwk oddzieliło deski od izolacji termicznej. Potwierdzenie mojej idei nr 1 znajduje tutaj (patrz schemat -ocieplenie ścian lukarny) http://www.wybieramydom.pl/download/mgprojekt-03.09.2010/pakiet_energooszczedny.pdf 2. Myślałem również o zrobieniu niewielkiej szczeliny 1-2 cm między deskami a membraną wysokoparaprzepuszczalną, co z kolei odbiło by się przedostawaniem zimnego powietrza do powstałej przegrody, ale deski by oddychały Czy może kłaść ocieplenie i nie przejmować się tym. Skłaniałbym si do wariantu 1. Proszę napiszcie co o tym myślicie, najlepiej z uzasadnieniem dlaczego tak a nie inaczej?Dziękuję za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2011 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Zastosowanie folii wysoko paroprzepuszczlnej w Twoim przypadku nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia. Folia ta niczego nie oddzieli. Ta folia powinna być pod blachą. Na Twoim miejscu zostawiłbym szczelinę "wentylacyjną" choć nie będzie ona miała wlotu ani wylotu. Deski były bite staranie ale były gorszego gatunku z dużymi oflisami. Ich zastosowanie na boku lukarny nie jest żadnym błędem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 14.05.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) witam proszę znawców tematu o poradę:czy na ścianki zewnętrzne lukarn powinien być najpierw położony styropian (np.14cm) a póżniej obróbka blacharska, czy jak mówi mi wykonawca że najpierw blacha a potem styropian? Uzasadnia to tym że na blachę nie będzie można położyć tynku.Obawiam się tego że zamontowana blacha bezpośrednio na ściance drewnianej lukarny w okresie zimowym stworzy tzw. zimny mostek.http://imageshack.us/photo/my-images/823/img5602x.jpg/ Edytowane 14 Maja 2011 przez marcus6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Najpierw izolacja cieplna (styropian) potem obróbka. Zmień wykonawcę bo nie wiele potrafi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.05.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dodam do wypowiedzi Andrzeja, że styropian musi łączyć się z ociepleniem dachu (inaczej mosteczek).Blachy się nie tynkuje. Nad dachówką to budka lęgowa? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 16.05.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 dziękuje Wam za odpowiedzi, aczkolwiek są dla mnie bardzo niepokojące. Jeżeli na tym wycinku dachu widzicie jeszcze buble to proszę napiszcie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.05.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Uwagi są następujące:- wyjście blachy koszowej na dachówkę niedopracowane,- dachówki leżą nie równo (może to wina dachówek),- podbitka nie dochodzi do dachówki i pozostaje nieosłonięta folia.Podbitka nie będzie malowana?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 17.05.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 wielkie dzięki za odpowiedź. Mój generalny wykonawca udaje wariata i uważa że jest wszystko ok. Niestety trafiłem na dziadowską firmę wynajmującą miernych podwykonawców. Wszystkie uwagi dotyczące dachu są na razie mojego autorstwa. - podbitka będzie malowana- wyjście blachy koszowej na dachówkę niedopracowane (nie wiem gdzie jest błąd),- podbitka nie dochodzi do dachówki i pozostaje nieosłonięta folia (też to zauważyłem, mają to zabezpieczyć styropianem i obrobić blachą - a jest lepsze rozwiązanie?)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.05.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie podbitki do dachówki. Skro podbitka będzie malowana a zamontowano ją w stanie surowym to pomalowanie jej po montażu będzie skutkowało tym, że wysychając podbitka odsłoni niepomalowane fragmenty pióra. Czy od spodu została zaimpregnowana? Widać było jakieś zielonkawe zacieki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 18.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 dziękuję Andrzeju za kolejną odpowiedź. Część nadbitki została zaimpregnowana a część niestety nie. Taki materiał został dostarczony dekarzom przez generalnego wykonawcę, który tłumaczył się że wszystko zostanie pomalowane (od spodu) przy ocieplaniu budynku jak będzie rusztowanie. Dekarze impregnowali poszczególne klepki nadbitki (od góry) tuż przed montażem a następnie kładli membranę, co uważam też za błąd (świerzy impregnat - membrana).http://imageshack.us/photo/my-images/88/img5145sg.jpghttp://imageshack.us/photo/my-images/7/img5127v.jpghttp://imageshack.us/photo/my-images/834/img5228p.jpg/pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Wydaje mi się, że szczyt za wysoko podmurowany co będzie skutkować przemarzaniem ściany oraz możliwością uszkodzenia folii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 20.05.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 dziękuje Andrzeju, jeszcze jedno pytanie:czy z tym da się coś sensownego zrobić czy to już stracona sprawa? Chodzi mi o to czy można dosztukować nadbitkę żeby stykała sie z dachówką (tak jak powinna). W przyszłości (3-5 lat) chcę wykonać podbitkę.http://imageshack.us/photo/my-images/823/img5602x.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/219/img5603z.jpg/pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Teoretycznie tak. Należałoby zdemontować pokrycie dachu wraz z kryciem wstępnym (oczywiście tylko w tym fragmencie dachu), wyciąć nadbitkę i wstawić dłuższe elementy. Wiąże się to jednak z pewnym kosztem. Przypomnę tylko kolejny raz, że folia krycia wstępnego powinna być praktycznie natychmiast zakryta z obu stron (szczyty, okapy, poddasze). Producenci najlepszych folii dają na to czas maksymalnie 4 miesiące! Wniosek nasuwa się jeden: te widoczne fragmenty folii należy zakryć natychmiast. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 23.05.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 dziękuje Andrzejumój generalny wykonawca na pewno nie zgodzi się na zdemontowanie pokrycia dachu i przebicie nadbitki, bo to on musiałby za to zapłacić - jako kierownik budowy podczas prac dekarskich tych błędów nie wyłapał. Zostaje mi chyba tylko pudrowanie syfa ... .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 08.06.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witam znowu proszę o fachowe porady: 1. Czy między nadbitką (uzupełnioną) a dachówkami powinna być jeszcze jakaś obróbka czy tak może zostać? 2. Co trzeba zrobić żeby ładnie wyrównać dachówki? Ekipa poprawkowa chyba nie ma koncepcji ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.06.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Tak wygląda że woda będzie szła POD czterema rzędami dachówek. Czego te dachówki się trzymają?. Najlepiej to obrobić nokami. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.06.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Wykonanie bardzo tandetne. Do tego malowanie po montażu impregnat wylał się na krycie wstępne. Ci ludzie nie mają pojęcia o robocie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 08.06.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Panie Andrzeju to nie tandeta, to jest masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 08.06.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 dzięki za szczere odpowiedzi. Też uważam że to co zrobili "poprawiacze" z dachówkami to syf. Takich fachowców do poprawek przysłał na budowę generalny wykonawca! Janie co to są noki?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 22.06.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 witam mam kolejne pytanie: jaka powinna być prawidłowa wysokość (ponad poziom dachówek) obróbki blacharskiej na bocznej ścianie lukarny? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts