Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka węższa niż 16m - budowa w granicy?

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie, posiadam działkę w centrum małego miasta (500m2) o szerokości nieznacznie ponad 12metrów.

Chce postawić na niej mały pawilon handlowy rozciągający się na szerokość działki.

Moje pytanie:

- Czy będę mógł postawić pawilon w granicy działki (ew. 1,5m od granicy)

- Czy będzie potrzebna zgoda sąsiadów działki? czy sąsiad może nie wyrazić zgody na budowę?

W planie zagospodarowania przestrzennego znalazłem tylko taką informację:

Intensywność zabudowy w granicach od 0,8 do 1,5 lub powierzchnia zabudowana w granicach od 30% do 80%. - Co to zdanie dokładnie oznacza???

Z tego co się orientuję odnośnie zwykłych domów ( nie wiem jak pawilony handlowe), to możesz wybudować się w granicy, o ile sąsiad też przysunie się swoim budynkiem do granicy. Jeżeli nie to masz prawo budować się 1,5 m od granicy.

Poczytaj ustawę "prawo budowlane"..., dowiesz się więcej. :yes:

A wie ktos z was co oznacza ten zapis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego?:

Intensywność zabudowy w granicach od 0,8 do 1,5 lub powierzchnia zabudowana w granicach od 30% do 80%

Sąsiad ma dom postawiony metr od granicy w coś jakby komórkę/szopke postawioną w granicy. Po drugiej stronie jest też pawilon również jakiś 1 metr od granicy.

A skąd mamy wiedzieć, co to oznacza??? Idź do urzędu , który to napisał, a potem uchwalił. Nieważne, co sąsiad ma postawione na działce i w jakiej odległości od granicy, bo może postawił 20 lat temu, a MPZP może obowiązywać 5 lat w Twojej gminie. A prawo nie działa wstecz i restrykcje z Planu mogą nie dotyczyć sąsiada. O tym wszystkim musisz dowiedzieć się w gminie. Przecież i tak musisz mieć zezwolenie na postawienie tego budynku, co oznacza konieczność kontaktu z gminą (Warunki Zabudowy dla twojej działki).