waksio 01.02.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam Mam pytanie, posiadam działkę w centrum małego miasta (500m2) o szerokości nieznacznie ponad 12metrów. Chce postawić na niej mały pawilon handlowy rozciągający się na szerokość działki. Moje pytanie: - Czy będę mógł postawić pawilon w granicy działki (ew. 1,5m od granicy)- Czy będzie potrzebna zgoda sąsiadów działki? czy sąsiad może nie wyrazić zgody na budowę? W planie zagospodarowania przestrzennego znalazłem tylko taką informację: Intensywność zabudowy w granicach od 0,8 do 1,5 lub powierzchnia zabudowana w granicach od 30% do 80%. - Co to zdanie dokładnie oznacza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 02.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Z tego co się orientuję odnośnie zwykłych domów ( nie wiem jak pawilony handlowe), to możesz wybudować się w granicy, o ile sąsiad też przysunie się swoim budynkiem do granicy. Jeżeli nie to masz prawo budować się 1,5 m od granicy. Poczytaj ustawę "prawo budowlane"..., dowiesz się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.02.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 I idź do swojego urzędu (gminy, miasta, powiatu). Tam dowiesz się jeszcze więcej w Twoim, szczególnym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 02.02.2011 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A wie ktos z was co oznacza ten zapis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego?: Intensywność zabudowy w granicach od 0,8 do 1,5 lub powierzchnia zabudowana w granicach od 30% do 80% Sąsiad ma dom postawiony metr od granicy w coś jakby komórkę/szopke postawioną w granicy. Po drugiej stronie jest też pawilon również jakiś 1 metr od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.02.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A skąd mamy wiedzieć, co to oznacza??? Idź do urzędu , który to napisał, a potem uchwalił. Nieważne, co sąsiad ma postawione na działce i w jakiej odległości od granicy, bo może postawił 20 lat temu, a MPZP może obowiązywać 5 lat w Twojej gminie. A prawo nie działa wstecz i restrykcje z Planu mogą nie dotyczyć sąsiada. O tym wszystkim musisz dowiedzieć się w gminie. Przecież i tak musisz mieć zezwolenie na postawienie tego budynku, co oznacza konieczność kontaktu z gminą (Warunki Zabudowy dla twojej działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 02.02.2011 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A skąd ja mam wiedzieć że nie wiecie? Kto pyta nie błądzi Oczywiście że wybiorę się do gminy i dowiem wszystkiego u źródła. Sądziłem jednak, że jest to jakiś standardowy zapis i ktoś jest wstanie mi wytłumaczyć co on oznacza. Mimo wszystko dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.02.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 przeczytaj sobie ustawę Prawo Budowlane to będziesz wiedział, mniej to zajmie niż czekanie na odpowiedzi z forum. Na działkach węższych niż 16m można się budować w granicy bez zgody sąsiada zasadniczo z pewnymi oczywiście ograniczeniami ale niezależnymi od woli sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts