Spirea 02.02.2011 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) witam,dwie osoby na forum zwróciły mi uwagę w dzienniku, że wydaje im się, że jest jakby krzywy w linii kalenicy i rynien. Mam płacić za dach i chciałabym spytać kogoś znającego się na rzeczy, czy rzeczywiście coś jest nie tak, czy ma/może mieć skutki negatywne czy jedynie estetyczne. Co do rynien, to możliwe, że chodzi o to, że idą ze spadkiem na boki do rynien spustowych i rzeczywiście nie są równo położone, bo nie mogą. Chyba, że ten spadek jest za duży. Co do kalenicy, to nie wiem. Dachówka, którą mam położoną ma tzw. gąsior środkowy i od niego rozpoczynało się kładzenie. Wiem, że nie powinno być tych opiłek na południowej stronie. Będę sprawdzać czy dadzą się zmyć czy przy cięciu wniknęły w strukturę dachówki (oby nie). Dekarz zapewnia, że ciął na stropie, ale skąd w takim razie tyle tego pyłu. Bardzo więc proszę o ocenę Tu front (niestety mam tylko zdjęcie, kiedy nie było jeszcze założonych gąsiorów) http://img130.imageshack.us/img130/3310/obraz2001v.jpgTu strona południowa. http://img829.imageshack.us/img829/2748/obraz2106a.jpg wrzucam jeszcze zdjęcie strony południowej po ofoliowaniu. Albo już mi się mieni albo rzeczywiście lewa strona już tutaj jest jakby lekko uniesiona. Oba zdjęcia są jednak robione z górki, więc nie wiem, czy to może one przekłamują. Front robiony "z parteru" http://img199.imageshack.us/img199/9082/obraz746x.jpg Edytowane 2 Lutego 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2011 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dach nie został wyprowadzony więc na płaskim pokryciu wszystko widać. Negatywnych skutków nie będzie, tylko pogorszona estetyka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.02.2011 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 dziękuję, z tym wyprowadzeniem, czy chodzi o to, że jest tzw. bezokapowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2011 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Nie. Wyprowadzenie dotyczy wyrównania powierzchni dachu przez podkładanie pod łaty klinów lub podkładek co pozwoliłoby uzyskać równą płaszczyznę niezbędną pod płaskie pokrycie. W przypadku zastosowania falistej dachówki zakładkowej te pofalowania byłyby niewidoczne. Twoim dekarzom zabrakło doświadczenia bądź czasu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 03.02.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Nie. Wyprowadzenie dotyczy wyrównania powierzchni dachu przez podkładanie pod łaty klinów lub podkładek co pozwoliłoby uzyskać równą płaszczyznę niezbędną pod płaskie pokrycie.... W tym przypadku dach moze być poprawnie wykonany - a nierówność (górka) w szczycie dachu wcale nie musi leżeć po stronie dekarzy a inwestora robiącego zdjęcie swoim Canon EOS 450D... Ogniskowa: 18 !!! Zdjęcie jest robione z bliska i to co widać jako "nierówny dach" najprawdopodobniej jest zakłamaniem optycznym wynikającym z użycia słabego obiektywu tzw beczułkowanie. Do autora wątku - zrób zdjęcie z większej odległości i wstaw je ponownie twój dach prawdopodobnie się "sam naprawi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.02.2011 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dzięki za wyjasnienie. Zdjecie robione dokladnie canonem 450! Z obiektywem sigma 18-120 jeśli dobrze pamietam (albo 200) . Musze wlasnie podjechac i zrobic z daleka i z parteru i wkleje. Dzięki.A dekarzom na pewno brakowalo czasu, bo byla to robota "wpadkowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.02.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Zdjęcie z większej odległości. Nie dało rady dalej i niżej, bo tam już jezioro. Śnieg/deszcz zmył pył. Myślę, że się w dużej mierze naprawił . http://img200.imageshack.us/img200/7573/obraz2129.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 07.02.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Nie. Wyprowadzenie dotyczy wyrównania powierzchni dachu przez podkładanie pod łaty klinów lub podkładek co pozwoliłoby uzyskać równą płaszczyznę niezbędną pod płaskie pokrycie. W przypadku zastosowania falistej dachówki zakładkowej te pofalowania byłyby niewidoczne. Twoim dekarzom zabrakło doświadczenia bądź czasu. Pozdrawiam. Już teraz wiem co widziałem. Cieszę się, że nie będzie skutków ubocznych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts