Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom moniki

Gość monika996

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wyobrażam sobie nie mieć klimy w takie dni ja teraz... a co dopiero będzie latem. Na salon z kuchnią (w kształcie prostokąta 67m2) mamy jedną jednostkę, usytuowaną centralnie.

A my klimy nie bedziemy miec. Porzadna izolacja i porzadne okna sprawiaja, ze dom jest zimny w lecie, a cieply zima:) Instalujemy dodatkowo przy rekuperatorze jakies urzadzenie (chlodnicze), ktore ma przy uzyciu pompy ciepla chlodzic

Gość monika996

Anula ja jestem ciekawa jak to zda egzamin. my mamy już 3 dom i wiem ,że poddasze to upał w lecie. doświadczyłam tego. a ostatnie 2 dni z klimą to bajka . my mamy na sypialnię około 20 m kw. 1 jednostkę . na drugą 40 metrową 2-gą jednostkę. kuchnia zjadalnią i salonem około 90 metrow 2 jednostki.

e-molnadal mam ekipy budowlano -remontowe. jeszcze od niedzieli byli moi rodzice. wieczorem to jest koło 24 padam.

szyba bezśrubowa - balustrada została porysowana przy montażu.:offtopic: i na razie czekam na decyzję szefa z Aluglassu. chcą polerować, ale mój szklarz mowi,że jest za dużo rys.i szyba musi być zdemontowana i spolerowana na warsztacie. pasta polerska będzie wszędzie . a na to nie pozwolę, bo już mamy podłogi odkryte .i nie chcę kurzu w domu.:bash:

druga sprawa kompletnie spierniczona. mur .... kolor super, ale zatarty tynk mozaikowy bardzo nierówno. wow.... za za ekipy na koniec się trafiają.

monika, ja nie mam poddasza. Na szczęście. Z poddaszem wiem jak jest i pewnie też robiłabym klimę.

Monika, oświeć mnie - jak sprawdzić czy tynk zewnęrzny jest dobrze zatarty? Wydawało mi się, że jest dobrze, ale dziś przyjechałam po południu, kiedy na elewację od zachodu padało światlo iwydaje mi się, że jest dość nierówno - takie maziaje. To dość subiektywna ocena, jakie są "wytyczne"?

Gość monika996

Anula widać wyrażne różnice . to znaczy widać ,że zatarcia i wyrażne ruchy pacy tynkarzy:jawdrop: ja mam zle jedną ścianę bezoknową . zabrakło im matołom tynku i widać jakby granicę pomiędzy częścią, ktora im wyschła , a częśćią , ktorą zacierali póżniej. jeżeli robią to fachowcy powinni robić przynajmniej odcięcie w linii prostej.

a w przypadku mozaiki jest ciut inaczej. ma ona strukturę kamyczków. ja mam czarne i szare. po wymieszaniu powinny być jednolite grafitowe. a mam plamy jaśniejsze ( jaśniejszy kamyk) i ciemniejsze. jak welur pod włos.

Gość monika996

no i wiadomość dnia. szyba z balustrady musi iść na polerkę i trzeba ją wyciągać!!!!!! 120 kilo z 2 piętra!!!!

z jednego klimatyzatora kapie. cała ściała ubrudzona przez pana montującego. żle podpieli wężyk od wody. dziś robił pół dnia i tyle zrobił ,że ściana nadaje się do malowania. w piątek mają już wszystko naprawić!!!!!

Gość monika996

i nie naprawili awarii klimatyzatora, a wręcz przeciwnie złamali zaczepy. trzeba wymienić obudowę. znów cały piątek na posterunku.

trawa w ogrodzie zasiana w środę. jeszcze nie zakiełkowała.

dziś pierwszy dzień bez " obcych" na budowie.ale odpoczęliśmy!!!! nawet posadziłam pomidorki w donicach!!!!

Gość monika996

no widzę ,że nikt do mnie nie zagląda!!! może w końcu porobię jakieś zdjecia. na razie bałagan panuje. pełno ludzi sie kręci.

dziś co prawda nie było nikogo. ale ja miałam wolne. wstałam o 9. zjadłam śniadanie , wypiłam kawę i ruszyłam nareszcie na zakupy butowe, potem spożywcze i wszystko na luzie, nikt nie kręcił sie po domu

Gość monika996
na razie nie. prowadziłam agencje opiekunek i pomocy domowych. ale zakonczyłam działalność. będę dalej inwestować w budowlankę, bardzo mi się spodobało. i chyba idzie mi to nawet sprawnie .choć nie mówię,że nie jest to pozbawione stresu.

U nas w firmie klima siadła i na jakiś silniczek 3 tygodnie czekać trzeba i jest słabo przy tych upałach. Nawet taka mała awaria poskutkowała plamą na suficie. W domu nie bedziemy robili klimatyzatorów. Wszędzie będą rolety zewnętrzne + chłodzenie przez GWC. Nie lubię zapachu powietrza z klimy i nawet w samochodzie włączam tylko gdy nie idzie wytrzymać bez.

Gość monika996

chcialam powklejać troche zdjęc. i nic. komputer odmówił współpracy. klikam na agrafkę , wybieram p[lik i dalej ani rusz,nie chce się wpisać żadne zdjęcie!!!!

a jutro lecimy na wyczekiwany urlop. nareszcie odpoczynek,

A dziś w domu.1, łazienka lacobelowa zrobiona. nie ma jeszcze lampy . i potrzebuje mydelniczkę na przylepkę do ściany z lacobelu.

2. szyba nad blatem kuchennym przyklejona.

3. brama i furtka zamontowane, na razie szkielet z ocynku.

4.lampy zewnętrzne nareszcie świecą.

5. zdjecia nie zrobione.:eek:

ja czekam na łazienkę lacobelową, bo rozważam ten wariant.

MIłego odpoczynku.

Monika, dopiero wczoraj zobaczyłam, że pytalaś o te lampy techniczne.

Najwiekszy wybór to essystem

Jedna jest na bed and brekafast, ale taniej można ją kupić prze internet ze sklepu w Holandii

i jeszcze lampy w sklepie internetowym ze Stanów. Potem wrzucę link, bo mam w ulubionych w domu.

• 2 weeks później...
Gość monika996
Dziś ustawiali mi okna. po wyjsciu Panów fachowców przesuwka spadła mi z zawiasów i runęla na dębową podłogę warstwową:jawdrop: oczywiście w podłodze nie dość ,że dziura to jeszcze rysy, uff wyleczyłam się z przesuwek. może aluminiowe są lepsze. ja mam plastikowe. dośc, ze nie chodziły lekko , to jeszcze się wypaczyły. dobrze ,że mam tylko jedno podwojne przesuwne.okno runęło w stronę pola i zatrzymało sie na ramie okiennej, dobrze ,że nie w drugą stronę.