Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie co lepsze zawór mieszający przy zasobniku czy bateria termostatyczne? Za zaworem mieszającym przemawia cena i to że do rur wypływa woda już o określonej temp. co powoduje że zasobnik wolniej się wychładza. Ma ktoś z was zawór mieszający na wyjściu z zasobnika?
https://forum.murator.pl/topic/153181-bateria-termostatyczna-czy-termostatyczny-zaw%C3%B3r-mieszaj%C4%85cy/

Lepsza (wygodniejsza) jest bateria termostatyczna - u mnie każdy domownik ma nieco inne preferencje do temperatury wody natryskowej. Zmiana za każdym razem na zaworze nie jest najlepszym wyjściem (choć na pewno tańszym).
Tylko że tych baterii by na dom musiało być 5. ( Kabina, wanna, 2 umywalki i zlew. ) Ma ktoś z was zamiast baterii termostatycznych zawór mieszający?

Ja mam to i to i wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Pod prysznicem mam baterię termo z KFA, jest niedroga, w mieszkaniu w bloku służy już ponad 5 lat działa doskonale, do nowego domu kupiłem taką samą.

Zasobnik trzeba czasem przegrzewac do 70 st. (legionella) jesli nie masz zaworu termostatycznego to będzie parzyć woda w kranach. Poza tym, wydaje mi się, że woda w kranie, np. w kuchni, powinna być znacznie cieplejsza od tej pod prysznicem. Koszty nie sa jakoś powalające, na początku nie miałem zaworu termostatycznego przy buforze, ale po miesiącu mieszkania w domu szybko go dokupiłem, moim zdaniem warto.

Nie chodzi tylko o podgrzanie zasobnika do wyższej temp. ale również o ochronę rurek od ciepłej wody, żywotność ich powinna być dłuższa gdy woda będzie miała 45*C a nie np. 60*C. Druga sprawa cieplejsza woda większe straty przez rury do c.w.u, o ile w zimie to nie przeszkadza to w lecie już tak. Tylko zastanawiam się nad tym czy przy takich zaworach nie spada ciśnienie ciepłej wody, jak np. woda pobierana jest z kilku podjeść naraz? Zastanawiałem się nad zaworem Honeywell tm50 czy będzie miał odpowiednia przepustowość do korzystania z dwóch podejść naraz?
Zastanawiałem się nad zaworem Honeywell tm50 czy będzie miał odpowiednia przepustowość do korzystania z dwóch podejść naraz?

Nie wiem jak liczną masz rodzinę, ja, przy 5-osobowej nie zauważyłem problemów ze spadkiem wydajności. W każdym razie nawet nie przyszło mi się nad tym zastanawiać :)

Rodzina nie jest liczna ale chodzi o to że jak będę brał prysznic a ktoś inny będzie zmywał w kuchni, lub brał kąpiel w drugiej łazience to czy nie będzie spadku ciśnienia wody pod prysznicem. Obecnie w bloku mam tak że jak biorę prysznic i ktoś zmywa w kuchni to spada ciśnienie wody. W domu nie chce takich niespodzianek. A powiedz radams jaki masz zawór mieszający (model firma).
A powiedz radams jaki masz zawór mieszający (model firma).

Jest to najprostszy zawór trójdrożny firmy Esbe, modelu nie pamiętam.

Spadek ciśnienia pod prysznicem, o którym piszesz, przy zwykłej baterii spowoduje, że oprócz zmiany ciśnienia (mniejszy strumień wody) poczujesz zmianę jej temperatury, a to może nie być przyjemne. Zabezpieczy Cie przed tym bateria termostatyczna, nawet jeśli strumień będzie mniejszy, to zmiana temperatury prawie lub wcale nieodczuwalna.