Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebna jest osobna kotłownia - jakie jest wasze zdanie?

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie dogrywania koncepcji architektonicznej i zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - czy waszym zdaniem ma sens robienie w domu oddzielnej kotłowni (pomieszczenia technicznego)?

Dom ma być dosyć duży, ale szkoda mi wyrzucać pieniądze na pomieszczenie, które będzie stało puste. W kotłowni ma się znaleźć wyłącznie piec gazowy z zamkniętą komorą spalania, ewentualnie zbiornik na CWU z solarów. Poza tym nie mam pomysłu na zagospodarowanie tego pomieszczenia. Pralnia ma być w zupełnie innym miejscu, spiżarnia też, poza tym będzie garaż i - jako magazyn - nieużytkowy dosyć spory strych nad częścią domu. Przy sypialniach i przy drzwiach wejściowych garderoby.

Zacząłem się zastanawiać, czy nie wywalić oddzielnego pomieszczenia technicznego, a pieca i zbiornika CWU nie wstawić do garderoby przy wejściu do domu. Zajmą tam najwyżej 2 m2, a taniej i łatwiej odrobinę powiększyć garderobę, niż budować oddzielną kotłownię.

jakie jest wasze zdanie?

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie:szkoda wyrzucać pieniądze na dodatkowe pomieszczenie,które będzie stało puste.

I tak i nie. W tej chwili najchętniej kotłownię bym skreślił. Ale pytanie jest następujące - czy poza rupieciarnią można wymyślić jakieś sensowne zastosowanie dla kotłowni?

a te wszystkie przepisy dot. np. min. wymiarów, wentylacji itp. pomieszczenia gdzie stoi piec ? odbiory to przejdzie ?

chyba że zamkniętą komorę to nie obowiązuję

Przepisy przejdzie. Wystarczy zapewnić odpowiednią wentylację takiej garderoby i wielkość. W sumie jest to pomieszczenie, w którym nikt nie będzie dłużej przebywał.

Natomiast pytam się na forum z prostego powodu - może ktoś ma jakieś doświadczenia, z których wynika, że oddzielna kotłownia ma jednak sens. W końcu w większości projektów jest to odrębne pomieszczenie i chyba większość inwestorów kotłownię buduje. A ja - zgodnie ze swoją naturą - zacząłem się właśnie zastanawiać po co. ;).

OK. Wstępnie oznaczone do skreślenia, zobaczymy jeszcze co powie architekt.

Witam,

Zacząłem się zastanawiać, czy nie wywalić oddzielnego pomieszczenia technicznego, a pieca i zbiornika CWU nie wstawić do garderoby przy wejściu do domu. Zajmą tam najwyżej 2 m2, a taniej i łatwiej odrobinę powiększyć garderobę, niż budować oddzielną kotłownię.

jakie jest wasze zdanie?

Ja żałuję, że nie mam oddzielnej kotłowni, że zrezygnowałem z komina.... Szkoda, że nie dołożyłem do niej pieca na wszystko. Nawet nie chodzi o to, że gaz jest drogi... po prostu jak wyłączą prąd to ogrzewanie gazowe stanie.... niestety. A parę lat po kolei energetyce siadają stare słupy, pękają przewody w całej Polsce.

Ja żałuję, że nie mam oddzielnej kotłowni, że zrezygnowałem z komina.... Szkoda, że nie dołożyłem do niej pieca na wszystko. Nawet nie chodzi o to, że gaz jest drogi... po prostu jak wyłączą prąd to ogrzewanie gazowe stanie.... niestety. A parę lat po kolei energetyce siadają stare słupy, pękają przewody w całej Polsce.

wydaje mi sie,ze kazdy nowoczesny piec,niezaleznie na jakie paliwo potrzebuje pradu....

jezeli masz czesto problemy z pradem,powinienes zainwestowac w agregat,albo wykombinowac kominek

komin chyba da sie dobudowac

Budujemy mały dom,więc kotłownia z piecem gazowym pełnić będzie również rolę pomieszczenia gospodarczego,stanie tam też pewnie pralka.Wpoprzednim domu w którym mieszkaliśmy 15 lat mieliśmy zarówno kotlownię (według projektu pomieszczenie o powierzchni 5m2) jak i osobna pralnię. W kotłowni (piec+zasobnik) z biegiem czasu zamontowaliśmy półki: a to na podręczne narzędzi-bo do garażu ' daleko",a to na inne jakies szpargały,które sie zawsze przydadzą.Z biegiem czasu przypominala graciarnię.Jedyną jej korzyścią była możliwość przechowywania przez żonę,(z uwai na temperature)roślin w okresie zimowym.Dla mnie osobna kotłownia ma sens tylko w przypadku zastosowania piecy na węgiel itd.Inaczej szkoda pieniędzy i czasu na sprzątanie kolejnego pomieszczenia.

Biorę to pod uwagę. Tylko i tak skoro obieg wymuszany, to bez prądu, niezależnie od paliwa, nie pojedzie. Wymyśliłem sobie wykorzystanie na tę okoliczność kominka - wstępnie zamierzam obłożyć go szamotem i zrobić coś w rodzaju pieca.

[...]Dla mnie osobna kotłownia ma sens tylko w przypadku zastosowania piecy na węgiel itd.Inaczej szkoda pieniędzy i czasu na sprzątanie kolejnego pomieszczenia.

A więc zadecydowałem - kotłownia idzie pod nóż. Generalnie kłopot wynika przede wszystkim z tego, że mam za dużo (powierzchniowo) pomieszczeń na parterze, a za mało na piętrze ;).

z tego co widze na forum,to czesc osob robi w kotlowni pralnie albo graciarnie,czesc buduje na wszelki wypadek,gdyby chcieli zmienic zrodlo ogrzewania,a wczoraj widzialam gdzies na forum piec gazowy powieszony po prostu w garazu....

Znajomy ma piec (z zasobnikiem) w garderobie Nie zajmuje nawet 1 m2 i ogólnie nie przeszkadza. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Jak można nie zrobić w domu choćby najmniejszym kotłowni? W kotłowni trzyma się zasobnik ciepłej wody umieszcza wszystkie zawory odcinające, skrzynki bezpiecznikowe, rozdzielacze itd. Nie wyobrażam sobie mimo że mam malutki domek zrezygnować z kotłowni. Kotłownia to serce domu i w niej powinno się montować wszystkie urządzenia sterujące.

A więc zadecydowałem - kotłownia idzie pod nóż. Generalnie kłopot wynika przede wszystkim z tego, że mam za dużo (powierzchniowo) pomieszczeń na parterze, a za mało na piętrze ;).

Czarny pierwszy scenariusz: pęka zawór wodny i najpierw wali cienką strużką w kierunku garniturów, potem z drugiej strony syczy na kurtki narciarskie, wreszcie dołem na kolekcje butów żony, potem systematycznie zalewa podłogę rozlewając się strugą rzęsistą na kolejne pomieszczenia domu bo nie ma kratki w podłodze..... Za oknem -18C .....

Drugi, mniej czarny scenariusz: kociołek się zepsuł. Przyjeżdża pan Kundzio: o, widze że nosi pan dżordzio bordżio wyperdacze? A gdzie pan kupił, bo ja.......

Trzeci wonny scenariusz: ciągle śmierdzi w garderobie, ubrania mają woń padliny czy jak? mysz? nieeee, kawka wlazła do kanału wentylacyjnego bo ciepło było i nie dała rady wyjść.....

Czwarty scenariusz.....

Czarny pierwszy scenariusz: pęka zawór wodny i najpierw wali cienką strużką w kierunku garniturów, potem z drugiej strony syczy na kurtki narciarskie, wreszcie dołem na kolekcje butów żony, potem systematycznie zalewa podłogę rozlewając się strugą rzęsistą na kolejne pomieszczenia domu bo nie ma kratki w podłodze..... Za oknem -18C .....

[...]

Czwarty scenariusz.....

Kolekcja butów żony niestety musi być układana piętrowo, więc trzeba będzie przeznaczyć na nią osobną szafę ;). ale niewątpliwie to są argumenty :). Chociaż podobno no risk no fun. Na razie nijak nie mogę dojść do ładu z pomieszczeniami gospodarczymi parteru, będę zamęczał architekta.