Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o przepisy prawa budowlanego

talgo1

Recommended Posts

witajcie

planując skredytowanie remontu parteru w domu

zawisła nade mną widmo nie otrzymania kredytu

mianowicie

w zeszłym roku wystąpiłem o decyzje o warunkach zabudowy

wiadomo wyciągnąłem mapki 1:500 narysowałem co i gdzie bo miałem tak zmianę sposobu użytkowania i chciałem postawić altanę i garaż

był u mnie dzisiaj rzeczoznawca z banku robić zdjęcia i nie był zbytnio zadowolony z tego że jest decyzja o warunkach zabudowy

a nie ma pozwolenia na budowę

i tu moje pytanie

czy stawiając altankę przy budynku która nie przekroczy 25m2 muszę wystąpić o pozwolenie na budowę

(altanka w moim rozumieniu to pomieszczenie gdzie zostawia się buty i kurtki i przechodzi do domu)

i drugie pytanie

chcę na tej działce postawić garaż z płyty warstwowej zwykły prostokąt na 3 samochody 6m szerokości i 12 długości

ww tym miejscu mam akurat wylany asfalt więc fundamentów nie będzie

czy w tych przypadkach muszę wnioskować o pozwolenia na budowę i czekać pewnie z pół roku na pismo czy

wystarczy zgłoszenie zamiaru budowy

jakim paragrafem się podeprzeć dla banku jeżeli wystarczy zgłoszenie

Nie wiem tylko, czy urząd zgodzi się z Twoją definicją altanki.

Ja też mam takie wątpliwości. Altanka to wolnostojący domek, bez fundamentów, o lekkiej konstrukcji. To, co chcesz postawić, to raczej ganek, dobudówka, na pewno nie altanka, tym bardziej że związany z budynkiem. Nie wiem, czy zgłoszenie wystarczy.

Moim zdaniem.

Garaż (72m2) – nie ma bata tylko wg. normalnej procedury, tj. pozwolenie na budowę.

Natomiast ta niby altana , to raczej ganek, a to powoduje, że nie budowa tylko rozbudowa, czyli znów pozwolenie na budowę.

talgo,tak jak zwocili uwage koledzy,zle interpetujesz.....

budynki musza byc wolnostojace..

jeszcze kolacze mi sie po glowie co mi powiedzial kiedys architekt...nie uzywac do zgloszenia slowa garaz,tylko budynek gospodarczy....:???:

no,ale i tak takiej wielkosci jak sobie zalozyles,bez pozwolenia budynku nie postawisz.....

aha no to po pierwszym małym zadowoleniu trochę mnie ostudziło

na moją niekorzyść

czyli garażu nie związanego na stałe z podłożem na 3 stanowiska postawić nie mogę

a wracając do ustawy można "miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie"

faktycznie z tą altaną to raczej przybudówka

kurcze i znów stanę w miejscu

czyli garażu nie związanego na stałe z podłożem na 3 stanowiska postawić nie mogę

a wracając do ustawy można "miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie"

Jeśli przekonasz urzędnika, że garaż = stanowisko postojowe …..:yes: