Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na elewacji

Recommended Posts

Gość zibik_eng
Dzien dobry dzis na elewacji pojawiły sie pęknięcia poziome jaka może byc tego przyczyna

Przyczyną są oszczędności przy zatrudnianiu ekipy. Jeżeli masz umowę i gwarancję to wykonawca musi naprawić spieprzoną robotę a jak nie masz... to masz drogą nauczkę aby następnym razem nie zatrudniać na czarno.

Wg tego zdjęcia - najprawdopodobniej odkleiła się warstwa styropianu od sciany (brak kołków mocujących, przykejany na 1 lub 2 placki kleju) ... Klej puścił styropian pod swoim ciężarem opadł i zmiażdzył styk pierwszej warstwy ocieplenia... Całość trzyma się na słowo honoru siatki zbrojącej tynk cienkowarstwowy...

...będę mniej dosłowny w ocenie, ale nie wygląda to dobrze i prawie pewne, że to błąd wykonawczy.... (do przypuszczeń przedmówcy dodałbym złe warunki atmosferyczne przy wykonywaniu prac dociepleniowych, możliwe użycie niewłaściwej chemii (kleje) lub niewłaściwe jej przygotowanie...

Ciekawe zjawisko, mało spotykane.

Prawdopodobnie styropian odkleił się od ściany i to prawdopodobnie na całej wysokości budynku i wszystko opadło na duł. Pewnie stary dom, pomalowany wapnem, nieoczyszczone podłoże i nie zagruntowane, oszczędność na kleju, słabej jakości klej.

Pewnie ekipa z pod BARu to robiła.

sprawa sie wyjasnila, mroz podniosl schody ktore byly robione po zakonczeniu elewacji efektem bylo podniesienie przez mroz no i peklo

To w sumie bez tragedii :) Tak z dwojga złego, oczywiście.

Lepiej, że dolna warstwa jest do poprawki, a nie, że cała góra się odspoiła.

Poprawisz dół, dasz marmolit na wejściu i będzie pięknie :)

Pozdrawiam

Całe szczęście.

Sławek...

Przy dawaniu kleju na tzw packi klej przy dociśnięciu rozchodzi się ale nie jest rozprowadzony na całej powierzchni i ma w środku miejsca puste. Jak rozprowadzasz klej packą z "ząbkami" (taką do płytek) to płyta lepiej się trzyma, bo wszędzie jest klej. Już znam wielu takich ekspertów którzy kleili tak, a po paru sezonach odpadał styropian od ściany i trzymał się tylko na siatce z klejem.

Nie wiem po co walić dużą spoinę między ścianę a styropian, chyba tylko po to żeby dac zarobić producentowi.

Powodzenia z klejeniem płyt styropianowych na packi i ich późniejszym poprawianiem . Mam nadzieje że macie ubezpieczone firmy.

Stare bloki inaczej się nie da, i np tynki z dużymi różnicami poziomów, ale równa ściana i styropian klejony na packi. Zastanówcie się przynajmniej jak dacie taki placek to w jakich miejscach będzie on trzymał.

...wiesz co specjalisto.... proponuję Ci wejść na stronę dowolnego producenta systemu BSO i poczytać jak nakłada się klej na styropian podczas klejenia.... nikt tutaj nie napisał, że klei się na packi (swoją drogą po raz pierwszy słyszę taką nazwę), ale klejenie na grzebień do glazury jest po prostu jakimś idiotycznym wymysłem (sorki za dosłowność) kogoś kto nigdy w życiu nie nakleił nawet jednego styropianu na jakąkolwiek ścianę i tyle.... Edytowane przez Sławek...

Nie jestem specjalistą od klejenia styropianu ale wiele widziałem.

Idąc do sedna sprawy. Klej powinien być rozprowadzony po całej powierzchni płyty styropianowej, ponieważ zmniejsza to ryzyko późniejszego odpadnięcia płyty. Jak zrobią się przestrzenie powietrzne to zacznie się tam gromadzić woda. Sama logika. Jest podobnie jak z płytkami, klei się całość nie ważne czym ale jak. Przy krzywych ścianach z bardzo chropowatym tynkiem zewnętrznym rozprowadzałem klej po całej płycie ale nie "packą do glazury" . Jednocześnie widziałem jak robili u mojego sąsiada. Dawali na jedną płytę 6 placków kleju i przyklejali. Później mi mówił że na były duże różnice pomiędzy zużyciem kleju na poszczególne ściany(za duże bo jak policzył to by mógł jeszcze jedną zrobić). Przy idealnie równej ścianie nie widzę problemu rozprowadzania w taki sposób kleju. Szybciej i prosto.

Jak rozprowadzasz klej na całej płycie to chwała ci za to. Nie ważne czym, ale według mnie packa z ząbkami przyspiesza sprawę.

Ja machnąłem dwa swoje domy. Po 10 latach wszystko się trzyma jak należy, a u mojego sąsiada tynk pęka i w paru miejscach płyty się ruszają.

Po 10 latach wszystko się trzyma jak należy, a u mojego sąsiada tynk pęka i w paru miejscach płyty się ruszają.

...chcesz powiedzieć, że tylko styropian klejony na grzebień gwarantują to , że po 10 latach styro nie odpadnie? tym samym twierdzisz, że styro klejone w inny sposób na pewno odpadnie????

w takim razie musisz się zgłosić do producentów systemów dociepleń i ich przeszkolić, ponieważ oni gadają bzdury... żaden z nich nie zaleca pokrywania klejem 100 % powierzchni...

rozumiem, że oni nie wiedzą co robią !!!