Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność wpięcia urządzeń do kanalizacji poziomej. Wątpliwości.

Andrzej z Wadowic

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Zamierzam samodzielnie rozprowadzić kanalizacje poziomą. Budynek jest niepodpiwniczony, parterowy z poddaszem do ewentualnej adaptacji.

Pion kanalizacyjny jest zlokalizowany w łazience w maksymalnym oddaleniu od wyjścia z budynku. Układ łazienki przewiduję najbliżej tego pionu zlokalizowanie WC. Następnie idąc w kierunku spadku są umieszczone w różnej kolejności wanna, prysznic, umywalka, pralka. Do każdego z tych urządzeń planuję poprowadzić do głównej rury fi160 poziome odpływy.

Z tego co się zorientowałem odpływ z wc powinien być poprzedzony innymi wpięciami (umywalka, wanna) aby wspomagać swoimi odpływami usuwanie nieczystości z wc.

W moim rozwiązaniu wszystkie urządzenie będą wpięte po wc. Ewentualny spływ nieczystości moze być ułatwionyw momencie rozbudowy poddasza z łazienką. Czy pozostawienie tak wpietego wc na początku całego układu kanalizacji nie bedzie przejawiało tendencji do pozostawiania na sciankach rury nieczystości lub jakiegoś zatoru.

Może macie jakieś przemyślenia lub porady. Zmiana lokalizacji kibelka raczej niemożliwa.

pozdrawiam

Andrzej

Pion kanalizacyjny jest zlokalizowany w łazience w maksymalnym oddaleniu od wyjścia z budynku. Układ łazienki przewiduję najbliżej tego pionu zlokalizowanie WC. Następnie idąc w kierunku spadku są umieszczone w różnej kolejności wanna, prysznic, umywalka, pralka. Do każdego z tych urządzeń planuję poprowadzić do głównej rury fi160 poziome odpływy.

Wszystko w porządku, ale jeśli za tym WC masz już tylko "małe" przybory, nie ma sensu do nich ciągnąć fi160. 110 wystarczy. Przy założeniu, że cały czas mówimy o domku jednorodzinnym (a rodzina nie jest typu cygańskiego, znaczy w jednym domu trzy pokolenia, ze cztery małżeństwa, każde z dziećmi i bliżej nieokreślona ilość cioć i wujków), wystarczy się trzymać zasady, że w ziemi średnica o jedno oczko większa niż to co z ziemi wychodzi. Czyli do kibla fi160 jest ok, ale dalej masz już same wyjścia fi50, czyli 110 wystarczy.

Z tego co się zorientowałem odpływ z wc powinien być poprzedzony innymi wpięciami (umywalka, wanna) aby wspomagać swoimi odpływami usuwanie nieczystości z wc.

Jest dokładnie odwrotnie. Między odpływem z WC a pionem nie może być już żadnych innych podejść, ponieważ mogłoby dochodzić do ich skażenia. Tak jak masz u siebie, znaczy kibel przy pionie, a wszystko pozostałe dalej jest prawidłowo. Jeśli ta cała odnoga jest długa, to zakończ ją również pionem wentylacyjnym jeśli to możliwe, a jeśli nie - choć daj na końcu napowietrzacz. Inaczej będzie ci wysysać wodę z syfonów i śmierdzieć.

J.

Jarku chyba nie za czytelnie opisałem układ kanalizacji.

Jeszcze raz, przez cały budynek idzie główny poziomy kanał fi 160, który zapoczątkowany bedzie pionowym kanałem zakończonym wywiewką na dachu. Odnośnie podpięć to może niejasno się wyraziłem ale pierwszym urządzeniem zaczynając od początku poziomego spadku bedzie WC, do którego zamierzam zrobić poziome podejście pod chudym betonem.

Od pozostałych urządzeń także pójdą osobne, poziome rury po chudziakiem. I z tego układu żaden odpływ nie poprzedzi tego z kibelka. Zostanie tylko ewentualnie na przyszłość zrobienie łazienki na poddaszu i dopiero te ścieki wspomagałyby odpływ z wc.

Także cały układ kanalizacji to taka jodełka wokół głownej rury. Wszystkie podejścia chcę zrobić pod chudym betonem, więc każde urządzenie wyśle ścieki bezpośrednio i osobno każde do głównej rury.

Czyli według mnie dalej jest nierozwiązany problem potencjalnego braku wspomagania odpływu z wc . Myślałem jeszcze aby np. ścieki z umywalki zawróci w kierunku począku głównej rury i łagodnym zakrętem wprowadzić do głównej rury przed wc. Wc bedzie wpięte w główny kanał poziomy około 1m od początku spadku.

pozdrawiam

Czekaj, bo nadal nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem.

Przez początek kanalizacji rozumiesz jej pion odpowietrzający (a odpływ do szamba czy kanalizy miejskiej jest w tym momencie na końcu), czy też ten początek i ten pion jest jednocześnie odpływem?

Druga rzecz - cała instalacja, o ile dobrze Cię rozumiem zaczyna się, licząc zgodnie z kierunkiem spływu od podłączonego kibla, potem dopiero są przyłączane pozostałe przybory, tak?

Nie jest to błąd, po to w kiblu spuszczasz wodę, żeby z tą wodą wszystko spłynęło i jeśli będzie tam poprawny 2-3% spadek, żadnych zadziorów po krzywo ciętych rurach po drodze, ostrych zakrętów i tym podobnych niespodzianek, wszystko powinno być ok, ale na tym końcu całej poziomej rury, gdzie jest ten kibel, czyli licząc w kierunku spływu, byłby to początek instalacji, tam powinien być pion napowietrzający. Więcej nawet, on tam musi być.

J.