Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję porady. Okna do domu dostaliśmy w prezencie, nie były przez nas zamawiane, a prezentujący powiedział, że są dobre. Napiszę szczerze, nie mam pojęcia na temat okien i ich parametrów. Wiem, ze są z firmy Urzędowski i są drewniane. Chciałam się zapytać jak oceniacie te parametry? Dziękuję za pomoc.:)

27.11.2011%2520156.JPG

Okna do domu dostaliśmy w prezencie

No, to ładnie tak darowanemu koniu w paszczę zaglądać?

Chciałam się zapytać jak oceniacie te parametry?

Na tej nalepce nie ma żadnych, czytelnie oznaczonych parametrów oprócz wymiarów i określenia przeszklenia. Jeśli to cała informacja towarzysząca oznakowaniu CE, to oceniam źle nie tyle nieistniejące parametry, co firmę.

Dziękuję za pomoc.:)

Proszę bardzo:-)

No, to ładnie tak darowanemu koniu w paszczę zaglądać?

Hehe Wiedziałam, ale takie jesteśmy, te okropne baby.

Informacji innych nie widziałam, ale zobaczę następnym razem jak będę na budowie.

Pozdrawiam.

Dostałaś tylko to jedno okno?

Bo z tej kartki wynika, że masz:

- drewno mahoniowe, /najprawdopodobniej/ łączone na mikrowczepy

- skrzydła otwierane,

- pakiety trójszybowe, zewnątrz antywłamaniowe P4

Jeśli chodzi o to zestawienie i ten kolor, to lepsze w tej firmie zamówić się nie da(po prostu jest to opcja full)

Na tej nalepce nie ma żadnych, czytelnie oznaczonych parametrów oprócz wymiarów i określenia przeszklenia. Jeśli to cała informacja towarzysząca oznakowaniu CE, to oceniam źle nie tyle nieistniejące parametry, co firmę. -)

Test,

a ja tam widzę i współczynnik RW i Uw i wodoszczelność.. i datę produkcji i nr zamówienia pozwalający zidentyfikować dokładnie okno..

Co wg obecnych wymogów być powinno?

Dostałaś tylko to jedno okno?

Bo z tej kartki wynika, że masz:

- drewno mahoniowe, /najprawdopodobniej/ łączone na mikrowczepy

- skrzydła otwierane,

- pakiety trójszybowe, zewnątrz antywłamaniowe P4

Jeśli chodzi o to zestawienie i ten kolor, to lepsze w tej firmie zamówić się nie da(po prostu jest to opcja full)

Dało się zamówić lepsze.

Np. drewno Mahoń afrykański (czyli Sapeli) niełączony na mikrowczepy tylko zewnątrz lity.

Chociaż z tymi mikrowczepami to zależy co kto ma na myśli.

Otóż w każdym oknie część ramiaka (wewnętrzna, czyli ta której poniekąd nie widać) jest zrobiona z drewna łączonego na mikrowczepy, a część zewnetrzna, czyli to co widzimy jest albo w opcji litej (brak mikrowczepów) albo w opcji z mikrowczepami i dlatego w tej wersji kolor M9 bo jest ciemniejszy niż np. M1 i mikrowczepy są mniej widoczne.

Oczywiście klient może zamówić okno z drewna Sapeli litego na zewnątrz i w kolorze M9 bo tak sobie życzy.

Tak na marginesie, to drewno mahoń afrykański (Sapeli) jest moim zdaniem (z różnych względów) lepsze od dęba.

A tak przy okazji, to akurat Sapeli mogłoby (i moim zdaniem powinno) być malowane zupełnie bezbarwnym lakierem.

Dopiero wtedy widać jego piękno i prawdziwy, naturalny ciemny kolor.

Może byś się przeszedł na plac za zakładem i poszukał tego sapelli w wersji litej? Bo wg mojej wiedzy od około roku litego drewna już w tym gatunku nie ma, stąd są proponowane opcje mikrowczepów.
Może byś się przeszedł na plac za zakładem i poszukał tego sapelli w wersji litej? Bo wg mojej wiedzy od około roku litego drewna już w tym gatunku nie ma, stąd są proponowane opcje mikrowczepów.

Wydaje mi się, że Ty pisałeś o tym że lepiej się nie da, a nie o tym czy drewno jest na placu czy nie.

Mimo wszystko, czasami jednak widzę w produkcji okno wykonane z litego na zewnątrz mahoniu Sapeli.

Być może jest to jakaś reklamacja, nie wiem, nie przyglądam się dokładnie każdemu zleceniu.

Jednak (póki co) jeszcze odróżniam lite drewno od mikrowczepów.

Całkiem możliwe, że (jak piszesz) na placu nie ma już tego gatunku drewna i rzeczywiście nie przyjmują zleceń na okna z litego, ale nie zmienia to faktu, że taka opcja istnieje.

że taka opcja istnieje.

Istniała... kiedyś. Ale już nie w październiku 2011.

No chyba że to drewno dla wybrańców i tylko ja dostałem maila z informacją o wycofaniu z oferty (co się tłumaczy brakiem surowca, a raczej tego pana co latał po niego do Gabonu.. )

Test!

a ja czekam na rzeczową krytykę tej etykiety... no chyba że jednak... hmmm... to może powiedz chociaż z grubsza co jest źle?

Ps. Jolarda - jakbyś wątpiła, to powiem Ci że zarzuty dotyczą formalnej strony wprowadzenia do użytkowania. Jako zamawiający podobne okna twierdzę, że to okno to jest full opcja i jestem spokojny, ze reszta tez jest ok, bo jak ktoś do lukarny zamawia szyby P4 to i do pozostałych miejsc nie żałował funduszy.

a ja tam widzę i współczynnik RW i Uw i wodoszczelność.. i datę produkcji i nr zamówienia pozwalający zidentyfikować dokładnie okno..

Posypuję głowę popiołem. Niezbyt starannie przyjrzałem się obrazkowi:-(. Rzeczywiście na etykiecie są informacje, które wymieniasz. Izolacyjność akustyczna podana błędnie, ale... jest. Zainteresowanych przepraszam za moją niestaranność.

Zakres informacji towarzyszącej oznakowaniu CE określają: § 12 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 11 sierpnia 2004 r. w sprawie systemów oceny zgodności, wymagań, jakie powinny spełniać notyfikowane jednostki uczestniczące w ocenie zgodności, oraz sposobu oznaczania wyrobów budowlanych oznakowaniem CE (Dz.U. 2004 r. Nr 195, poz. 2011) oraz punkt 3.1 załącznika ZA normy PN-EN 14351-1:2006+A1:2010.

Ech! A tak po ludzku? :) Z tą RW to zauważyłem że teraz pod nią pojawiają się jakieś dopsiki z minusikami...

No dobrze, ja też chylę czoła przed poprawnością formalną i też uważam, że Urzędowski mógłby się bardziej przyłożyć do tej kwestii. Bo tam papiery odpowiednie zdaje się że są, ale nie ma poczucia, że wypadało by się nimi częściej dzielić publicznie:)

ufff! bardziej krytyczny to ja już nie mogłem być:)

Ech! A tak po ludzku? :)

A niby jak zapodałem, po małpiemu?:-) Fin, dla Ciebie może być i po ludzku, ale jakoś przy okazji spotkania. Forum, to nie miejsce na takie rozważania. Zresztą kolega U mnie nie płaci za obsługę, z jego rabatów też nie korzystam, tym samym niech mu formalizmy prostują Ci co z nim pracują. Gratisy, to u mnie może mieć np. Kosia:-), Zosia:-) albo Kazio (mały) :-).

Pytanie użytkownika mdrzymała z innego tematu:

Witam!

Od 2 tygodni wertuje internet i to forum - zeby nie naciąc sie na jakąs lipę z oknami. Z okolic Legnicy kilka firm zrobiło mi wyceny stolarki okiennej. Jedna z nich wyceniła mi okna urzedowskiego plastiki na profilach Brugmana. Profil 92mm, 3 szyby o Uw=0,6, jakas ramka swissspacer. Okno widziałem live - i zrobiło na mnie niezłe wrazenie - przede wyszstkim ze wzgledu na rozmiar ramy - masywne, konkretne. Dostałem bardzo duzy rabat - 38% na nie i cenowo biją okna Oknoplastu platinum evo na profilu 70mm.

Zaczynam juz gubić sie w tych oknach - wiec moze jakaś porada od juz uzytkujących okna?

Dodam ze dom budowany standardowo bez piwnicy, sciana 25 klimabloc+15termoorganika Platinum+, grzanie zapewni ekogroszek z zasypnikem, wentylacja zwykła. na okna pójda rolety, okna z montazem warstwowym.

Pytanie użytkownika mdrzymała z innego tematu:

cytat mdrzymały - 'Okno widziałem live - i zrobiło na mnie niezłe wrażenie' - niom.. na mnie także zrobiło jak zobaczyłam je pierwszy raz, ale porównywać je do Veki Oknoplastu .... no proszę Cię...

Odnośnie ramki Swisspacer.. to nie jakaś tam ramka - tylko ciepła ramka w kolorze, i warto ją mieć. Poproś jeszcze sprzedawcę o dodanie wypełnienie rowka dolnej ramy (kwota mała a warta) i kupuj...

No ta veka oknoplastu tez ładna. ja sie raczej zastanawiam czy to juz nie przesada z szerokoscia profili - 92mm to duzo.

samo okno wyglada jak okno - zwracam uwage na szczegóły. Tylko ze ich jest tyle ze masakra -tu ramka tu uszczelka...

W sumie jakby nie patrzec to wybija sie ten urzedowski tym profilem i ew sisscośtam w szybach - no i ceną

Może coś z Hekapalstu na Schuco lepiej wziac?