czaguz 03.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam, Mam następujące pytanie. Czy ktoś z Was podłączał do układu pieca na paliwo stałe piec gazowy?. Sytuacja prozaiczna gdy budowałem dom nawet nie było mowy o gazie ziemnym wiec wybrałem ekogroszek. Natomiast teraz pojawiła sie realna szansa na gaz ziemny. Więc chciałem skorzystać z okazji ( mam nadzieje, że okazji ) i podłączyć sie do nowo budowanego gazociągu. Układ mojego systemu Co jest na załączonym schemacie . Chciałbym się wpiąc zaraz za wymiennikiem ciepła. Cała instalacja jest przystosowana do gazu więc nie sądze by były jakieś wieksze problemy. Zastanawiam sie jaki kocioł wybrać ( producent, moc?)i czy kupować nowy zasobnik ( obecny ma 200 l myśle że jest sporo za duży) oraz jak z kominem. Podobno do kondensatow nie jest potrzebny specjalny komin, wystarczy kwasiak np fi 50 w przewód wentylacyjny i wyprowadzony do dachu. Jeśli macie jakieś doświadczenia czekam na informacje Oto parametry domu: pow użyt 165 m2, z garażem 203m2 ocieplenie 15 cm, poddasze 35 cm Toprock. Trzy osoby w domu. Od 7 do 15 zazwyczaj nie ma Nas. Jeśli coś ominąłem zaraz uzupełnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 04.02.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 My mamy instalację c.o. na węgiel i na gaz, ale dom jednorodzinny dwulokalowy, połączony ze sobą garażami i kotłowniami. Dom ogrzewany 1 piecem węglowym lub gazowym , narazie jesteśmy w fazie testowania, Gazowy piec to Vissman Vitodens 100, Tak jak pisano wyżej, w jednej kotłowni mamy piec gazowy a w drugiej węglowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 04.02.2011 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam, Dziekuje za informacje. W moim przypadku te piece oczywiscie nie beda pracowac razem. Gdy piec na gaz bedzie uruchomiony, to ekogroszek bedzie wyłączony.Czy w takim przypadku równiez piece beda musiałybyc w oddzielnych pomieszczeniach?Rozumiem ze ze wzglegów bezpieczeństwa garaż również odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 04.02.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 W naszym przypadku również chodzi jeden albo drugi (testujemy którym wyjdzie taniej, ale wyniki będą dopiero po sezonie grzewczym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 20.02.2011 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam,Chciałbym odświeżyć troszkę temat. Otóż wybrałem zestaw Viessmana Vitodens 100w ( moc 11-35W) z zasobnikiem Vitocell 100W w cenie ok 5600 zł brutto. Do tego montaż do istniejącego układu, komin, rury zewnętrzne, pozwolenia 2500 brutto. Czy kto z Was użytkuje już taki zestaw, czy macie jakieś opinie na ten temat ( ekonomika, serwis itd). Nie wiem czy warto iść w układy z czujnikiem Lambda i pogodowe czy dać sobie spokój z "bajerami".Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 21.02.2011 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dom ma ok 160m2 pow użytkowej do ogrzania. Dwie kondygnacje i dwoje małych dzieci:). Nie wiem czy nie za mały bedzie ten piec..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts