Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z folią pod dachówką ceramiczną !?

Recommended Posts

Mam następujący problem. Dach z dachowki ceramicznej. Pod tym folia wstępnego krycia 1300 g/m2/h. Dom jeszcze nie ogrzewany. Dach nieocieplony. Na folii widać wodę, a przy niskich temperaturach również szron.

Czy to jest normalne? Proszę o wszelkie wypowiedzi. Przyznam, że mało się na tym znam, a nie wiem czy wszystko jest w porządku.

Moim zdaniem kondensacja pary wodnej, nawet przy braku ogrzewania. Brak ocieplenia dachu powoduje jego nagrzewanie za dnia (ciepło słoneczne) Wieczorem się schładza, z powietrza para wodna osiada od spodu i w nocy zamarza.

MIalem wiele nieprzepanych nocy z tego samego powodu. Sutyacja sie wyjasnila jak pojechalem na budowe w czasie ulewy i stwierdzilem naocznie, że nie cieknie. Wiosna niedlugo, będą deszcze, zrob tak samo, obserwuj.

No to, że nie cieknie to ja już wiem! Sprawdzałem. Tylko nie wiedziałem czy jest to tylko kondensacja, czy ta woda dostaje się gdzieś obróbkami, lub kalenicą. Choć gdyby było coś nie tak, to dlaczego zjawisko jest tylko po południowej stronie? To chyba potwierdza wypowiedź Przekorka. Czy ktos ma jeszcze inne pomysły?

Śnieg.

Wiatr potrafi nawiewać masę śniegu pod nawet pozornie szczelne pokrycie. To tłumaczy obecność "mokrego" z jednej strony - od wiatru. U mnie było to samo: ub. zimy, kiedy to śniegu było w bród, jedna połać dachu, pod dachówką pełno śniegu. Spóbuj zajrzeć pod folię. Niegrożne jeżeli dekarze prawidłowo wykonali robotę.

Pzdr, AK