Marzek 26.02.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Mam następujący problem. Dach z dachowki ceramicznej. Pod tym folia wstępnego krycia 1300 g/m2/h. Dom jeszcze nie ogrzewany. Dach nieocieplony. Na folii widać wodę, a przy niskich temperaturach również szron.Czy to jest normalne? Proszę o wszelkie wypowiedzi. Przyznam, że mało się na tym znam, a nie wiem czy wszystko jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.02.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Moim zdaniem kondensacja pary wodnej, nawet przy braku ogrzewania. Brak ocieplenia dachu powoduje jego nagrzewanie za dnia (ciepło słoneczne) Wieczorem się schładza, z powietrza para wodna osiada od spodu i w nocy zamarza.MIalem wiele nieprzepanych nocy z tego samego powodu. Sutyacja sie wyjasnila jak pojechalem na budowe w czasie ulewy i stwierdzilem naocznie, że nie cieknie. Wiosna niedlugo, będą deszcze, zrob tak samo, obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 26.02.2004 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 No to, że nie cieknie to ja już wiem! Sprawdzałem. Tylko nie wiedziałem czy jest to tylko kondensacja, czy ta woda dostaje się gdzieś obróbkami, lub kalenicą. Choć gdyby było coś nie tak, to dlaczego zjawisko jest tylko po południowej stronie? To chyba potwierdza wypowiedź Przekorka. Czy ktos ma jeszcze inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 26.02.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Śnieg.Wiatr potrafi nawiewać masę śniegu pod nawet pozornie szczelne pokrycie. To tłumaczy obecność "mokrego" z jednej strony - od wiatru. U mnie było to samo: ub. zimy, kiedy to śniegu było w bród, jedna połać dachu, pod dachówką pełno śniegu. Spóbuj zajrzeć pod folię. Niegrożne jeżeli dekarze prawidłowo wykonali robotę. Pzdr, AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 26.02.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 tak jak napisał andrzej k. - wiatr podwiewa pod dachówkę śnieg i deszcz, dlatego pod dachówką daje się folię, papę. Z tego powodu może pojawić się woda na folii. Sprawdź jeszcze czy nie ciekną Ci kosze, kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 26.02.2004 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Jeszce raz sprawdzę, ale chyba jest wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts