bajanadjembe 03.02.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Proszę powiedzcie jak należy to zrobić. Żeby było jak najbardziej estetycznie. Jeden z wykonawców chce robić tak: płytki podłogowe w odległości pół centymetra od ścian, ciut nad nimi cokoły, i potem to połączenie objechać sylikonem. Sylikon ma "wchodzić" na obie płaszczyzny poziomą i pionową). Drugi podobnie, ale bez sylikonu, za to z wklejoną listwą plastikową.Obaj uprzedzają, że jeśli cokoły chcę robić z ciętych płytek podstawowych, to mogą wyglądać niezbyt dobrze od góry.I to ma być w salonie. A ja mam pytania: Czy można inaczej? Np. w taki sposób, żeby ten sylikon (bo rozumiem, że być musi - podłogówka) nie nachodził na płytki ale znalazł się w szczelinie między nimi, tak jak fuga? Jak wykonać najbardziej estetyczne połączenie "styku" płytek z podłogi z płytkami ze ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.02.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Cokół można kleić jak sie komu podoba . Listwa plastikowa to mi troche przypomina początki lat 90-tych poprzedniego wieku. Ale jak kto lubi... Imho najładniej wygląda przerwa miedzy podłogą a cokołem taka jak ma fuga na podłodze. Cokół z płytki tnie sie i klei "fabryką do góry" czyli wycina paski odpowiedniej szerokości z góry i dołu plytki a reszt na śmietnik. Wtedy wygląda to dobrze. Zapomnij o jakimś szlifowaniu pasków pozostałych ze środka płytki bo to nigdy nie będzie dobrze wyglądać. Chyba że masz drogi gres w pełnej masie to może się opłacać dać płytkę podstawową do cięcia wodnego Wtedy cała płytka jest wykorzystana. Gdyby to była moja podłoga to bym nie dawał sylikonu tylko zwykłą fugę elastyczna np Saphir15 z Sopro. Ona jest też do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.02.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 a gdyby to była moja podłoga to bym cokół zlicował ze ścianą (wpuścił cokół w ścinę, niestety pracochłonne to jest i mało który fachowiec to chce robić a już na pewno nie w std cenie), odstające płytki na ścianie to porażkaa połączenie cokołu z podłoga to silikon firmowy od fugi, w tym samym kolorze i odcieniu, jak ładnie, delikatnie położony (tkiej samej szerokosci co fuga a nie rozsmarowany paluchem na 2 cm) jest niezauważalny, fuga w tym miejscu nie zda egzaminu, płyta podłogówki za mocno pracuje i po pierwszym sezonie albo i w nim poprawka, fuga i owszem jest do podłogówki ale na powierzchnię a nie pracujące na czasem kilka mm narożniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 07.02.2011 00:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dzięki Wam za opinie.Biorę jeszcze pod uwagę listwy drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gress 14.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Jest jeszcze opcja dokupienia cokolików gotowych , bardzo estetyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 11.03.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nie zastanawiaj sie, tylko połóż listwy drewniane, dopasuj bejce i bedziesz miał wykonczenie na poziomie, a nie jakies paski plytek umazane w silikonie, to juz nie te czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts