Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka gresowa z cokołem gresowym - estetycznie

Recommended Posts

Proszę powiedzcie jak należy to zrobić. Żeby było jak najbardziej estetycznie.

Jeden z wykonawców chce robić tak: płytki podłogowe w odległości pół centymetra od ścian, ciut nad nimi cokoły, i potem to połączenie objechać sylikonem. Sylikon ma "wchodzić" na obie płaszczyzny poziomą i pionową).

Drugi podobnie, ale bez sylikonu, za to z wklejoną listwą plastikową.

Obaj uprzedzają, że jeśli cokoły chcę robić z ciętych płytek podstawowych, to mogą wyglądać niezbyt dobrze od góry.

I to ma być w salonie.

A ja mam pytania:

Czy można inaczej?

Np. w taki sposób, żeby ten sylikon (bo rozumiem, że być musi - podłogówka) nie nachodził na płytki ale znalazł się w szczelinie między nimi, tak jak fuga?

Jak wykonać najbardziej estetyczne połączenie "styku" płytek z podłogi z płytkami ze ściany?

Cokół można kleić jak sie komu podoba . Listwa plastikowa to mi troche przypomina początki lat 90-tych poprzedniego wieku. Ale jak kto lubi... Imho najładniej wygląda przerwa miedzy podłogą a cokołem taka jak ma fuga na podłodze. Cokół z płytki tnie sie i klei "fabryką do góry" czyli wycina paski odpowiedniej szerokości z góry i dołu plytki a reszt na śmietnik. Wtedy wygląda to dobrze. Zapomnij o jakimś szlifowaniu pasków pozostałych ze środka płytki bo to nigdy nie będzie dobrze wyglądać. Chyba że masz drogi gres w pełnej masie to może się opłacać dać płytkę podstawową do cięcia wodnego Wtedy cała płytka jest wykorzystana.

Gdyby to była moja podłoga to bym nie dawał sylikonu tylko zwykłą fugę elastyczna np Saphir15 z Sopro. Ona jest też do podłogówki.

a gdyby to była moja podłoga to bym cokół zlicował ze ścianą (wpuścił cokół w ścinę, niestety pracochłonne to jest i mało który fachowiec to chce robić a już na pewno nie w std cenie), odstające płytki na ścianie to porażka

a połączenie cokołu z podłoga to silikon firmowy od fugi, w tym samym kolorze i odcieniu, jak ładnie, delikatnie położony (tkiej samej szerokosci co fuga a nie rozsmarowany paluchem na 2 cm) jest niezauważalny, fuga w tym miejscu nie zda egzaminu, płyta podłogówki za mocno pracuje i po pierwszym sezonie albo i w nim poprawka, fuga i owszem jest do podłogówki ale na powierzchnię a nie pracujące na czasem kilka mm narożniki

• 4 weeks później...