swistak81 03.02.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam, Proszę o sugestie, podpowiedzi, również pytania (chętnie pomogę w miarę możliwości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzindaa 04.02.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam szybko się uporałeś z uzupełnieniem dziennika, w jeden wieczór a ja się nie mogę zmobilizować żeby uzupełnić do końca jakoś łatwiej przychodzi mi latanie po dziennikach i podglądanie poczynań innych forumowiczów mam nadzieję, że dziennik będzie kontynuowany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 05.02.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 WitamW jakiej firmie zamawiałeś okna z roletami ?Jestem na etapie wyboru stolarki okiennej do domku w Leżajsku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 05.02.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Oj Muzindaa żebyś wiedziała jak mi się nie chciało . Ale jakoś poszło, jeszcze tam szczegóły pouzupełniam, dodam parę szczegółowych fotek i przygód jakie mnie spotkały... Miplomar, zamawiałem u lokalnego przedstawiciela firmy Urzędowski, podpytałem znajomych którzy też u nich brali i są zadowoleni. URZĘDOWSKI ŁAŃCUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 23.03.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Taka cisza u Ciebie w dzienniku, pewnie szalejesz z kabelkami w domku. jak okienka, nie mogę się doczekać zdjęć. My już malujemy na razie poddasze i kładziemy panele, roboty strasznie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 23.03.2011 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 No właśnie - roboty strasznie dużo i u mnie. Dokładnie jak mówisz - sam lecę z kabelkami od tygodnia a nakombinowałem światełek i gniazdek masakrycznie , a od wczoraj chłopaki z pracy robią mi kanalizację, co i cwu (po godzinach, miałem sam robić ale czasu by mi zabrakło...). W poniedziałek wstawiają mi okna i montują rolety, a w kolejny poniedziałek mam tynkarzy... Tynkuję gotową mieszanką cem-wap Baumit MPI25. Właśnie robią u kumpla i wychodzi świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 01.05.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Czy jesteś zadowolony z montażu okien ?Jakiej firmy sterowanie do rolet wybrałeś ?Zazdroszczę tempa:) Edytowane 1 Maja 2011 przez miplomar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 03.05.2011 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Czy jesteś zadowolony z montażu okien ? Jakiej firmy sterowanie do rolet wybrałeś ? Zazdroszczę tempa:) Z montażu okien jestem bardzo zadowolony, gdyż ekipa spełniała KAŻDĄ moją zachciankę (ale konieczną aby zapewnić poprawny i ciepły montaż). Żałuję jedynie że wziąłem niskie progi - drugi raz bym tego nie wziął (z uwagi na straty ciepła). Choć jak jest zimny dopiero mi się okaże. Same okna - jak dla mnie ŚWIETNE!!! Sterowanie rolet - nie wybierałem nic szczególnego. Natomiast nie jest to nic najdroższego (nie Somfy i nie Nice). Nie pamiętam nazwy firmy ale coś niemieckiego. Z montażem rolet czekam na założenie licznika prądu (przyłącze już mam) aby w końcu mieć prąd. Miało być w ciągu 2 tyg. (czyli do jutra 02.05.2011) ale coś ich nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 03.05.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Dzięki za opinię. Właśnie dostałem od nich ofertę na okna i rolety. Biorę pod uwagę jeszcze Jezierskiego oraz Karmar z oknami Avante. Mógłbyś mi podesłać namiary na tynkarzy na priva, z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 12.05.2011 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Gdzie i w jakiej cenie brałeś Baumit MPI 25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 15.05.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Firma WKT Rzeszów (na ul. Przemysłowej)- są bezpośrednim dystrybutorem Baumitu. Brałem w cenie 15zł/worek + transport.Transport - 40zł + rozładunek HDS=4zł/paletę netto (mogą wziąć naraz 6 palet). Z transportem wyszło mi coś 15,40zł/worek brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 16.05.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 20.06.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Co tu taka cisza? jak tam twoje ocieplanie domku. Żadnych zdjęć?A my za tydzien juz sie wprowadzamyNarazie sajgon straszny, zamieszanie itpJak wasze postępy w budowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 21.06.2011 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Już już uzupełniam. Miałem masę pracy z układaniem (klejeniem) styropianu, było zabawy w docinanie do rur i wentylacji. Dół już poszedł momentalnie. I potem podłogówka (to akurat łatwa i już przyjemna sprawa). Jakoś nie mam czasu na uzupełnianie dziennika. A jak u was to wygląda? Podeślij fotki kolorów ścian i płytek (łazienki i kuchnia). My nie mamy jakiegoś konkretnego pomysłu i chętnie bym coś skopiował . Edytowane 8 Lipca 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 23.06.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Widzę ze idzie Wam naprawdę szybko, ładnie to wszystko wygląda, sprzęt AGD masz wypasiony naprawdę.Jeśli chodzi o meble do kuchni to mamy podobnie zrobione, my mamy mniej szafek górnych od strony okna.Dom będziemy ocieplać we wrześniu. Jeśli chodzi o płytki ceramiczne i kolory ścian to teraz jest tak duży wybór ze naprawdę trudno coś wybrać. Wszystko zależy od gustu.Mogę ci polecić farby Barwy Natury chyba śnieżka. Każdą plamę możną umyć - sprawdziłam i cena nie jest wysoka.Jeśli oglądałeś moje zdjęcia w zakładce to tam są pokoje na poddaszu już pomalowane i płytki w kuchni i korytarzu.Na dole mamy bardziej stonowane kolory, beż i szarości tylko korytarz świeża zieleń.Zresztą najlepiej obejrzeć zdjęcia.A tak w ogóle to zamiast tryskać entuzjazmem to jakoś boje się przeprowadzki i jak to będzie na nowym miejscu. Mamy jeszcze wiele do zrobienia, podwórko to na razie krajobraz księżycowy i w ogóle, ach szkoda gadać A pompa ciepła o do czego bo się pogubiłam? Ty masz chyba gaz do ogrzewania. Za parę dni dodam jakieś fotki, teraz w związku z przeprowadzką mam taki bałagan ze nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 23.06.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Pompą ciepła (powietrzną) będę grzał cwu. A teraz użyję ją też do wygrzania podłogówki.Zrobiłem sobie drugi obieg grzewczy przez wężownicę pompy i w okresach przejściowych może coś uda się dogrzać tą pompą.A i wylot puszczam po rekuperatorze więc coś chłodu też przy okazji uzyskam.Wy też chyba taką macie zresztą. Ooooo nie wiedziałem że zdjęcia zamieszczacie. Swego czasu zaglądnąłem w tego linka i było tylko jedno zdjęcie. Ale to już dawno było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 23.06.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Aaaaa.... no tak. My tez mamy pompę do grzania CWU Dimpex. 300 litrów zbiornik podłączony do CO wiec zimą piec zagrzeje w nim wodę a latem pompa. Uznałam ze to lepsze niż solary. Jeden wylot mam na zewnątrz budynku a drugi na poddaszu w suficie drugi, żeby schłodzić pomieszczenia poddasza jak będą upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 16.07.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Witaj.Mam kilka pytań dot. wentylacji mechanicznej:1. W jaki sposób poprowadziłeś rurę od gwc? Pod ławą fundamentową?2. Jakiej firmy (jaki system) kanały płaskie, Awenta, Domus?3. Dlaczego w stropie piętra puściłeś przewody wentylacyjne okrągłe? Nie lepiej było położyć również kanały prostokątne?Przy okazji ciekaw jestem Twojej kalibracji układu za pomocą nabytego anemometru. Czy uda się precyzyjnie wyregulować wentylację anemostatami?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 19.07.2011 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 1. Tak. Rury poszły pod fundamentem (2 rury PE25 po 75m każda)2. Firmy Domus.3. Bo było łatwiej i dużo taniej. O ile kanały 120x60 są w rozsądnej cenie, to 205x60 i 205x90 są okropnie drogie, nie wspominając o złączkach, kolanach trójnikach...Anemometr działa, jest bardzo dokładny, mierzy nawet poniżej 0,1m/s. Widzę teraz po aktualnych pomiarach (bez anemostatów), że nie ma jakiś znaczących różnic tam gdzie ich nie powinno być. Myślę, że kluczowe było tutaj dobre rozplanowanie rur i ich średnic.Oczywiście wyniki regulacji opiszę w dzienniku. Zwrócę natomiast uwagę, że wszystkie drzwi wewnętrzne mam (zamówione) ze specjalnymi podcięciami na dole.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 19.07.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Wszystko przemyślane. To się chwali.Podcięcie 1 - 1,5 cm? Przy drzwiach szerokości 90 cm daje to 90 - 135 cm2 powierzchni, czyli nie powinno powodować hałasu przy max wydajności. Czytałem, że min daje się 80 cm2.Rury w stropie sam ocieplałeś, czy zakupiłeś gotowe do położenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts