Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malachit Świstaków - komentarze

Recommended Posts

Standardowo drzwi wiesza się te 0,5-1,0cm nad podłogą.

Podcięcie jakie robią firmy produkujące drzwi ma 2 do 3 cm. Świszczeć nie ma szans nawet przy tych 2cm :).

http://sklep.kwapisz.com.pl/product_picture/full_size/0a0a3c9e2628ba16cd6350a52cca6ca7.jpg

Rury w stropie kupiłem ocieplone. Owinąłem tylko stretchem bo strasznie luźna ta wełna była.

Natomiast nad rurami mam 20cm styropianu i to było powodem dlaczego nie ocieplałem dalej.

Po prostu rury idą między pierwszą warstwą styropianu, a przykryte są jeszcze 10tką kolejnej warstwy.

Edytowane przez swistak81

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Parapet był głęboki na 22,5cm. Styropianu miałem 16cm.

Klej, styropian, klej z siatką, grunt i tynk - razem dają mi 17,5cm. Parapet "wchodzi" pod okno 1cm.

Po bokach mam wpuszczony po 2cm. Ale najpierw był montowany parapet, potem boki, szpalety okna na 2cm, które przykrywały boczki parapetów (te plastiki).

Kupowałem tam gdzie wszystko - w Urzędowskim. Ale kto produkuje ten parapet to nie wiem. Po prostu go sprzedawali.

Płaciłem coś koło 50zł/mb.

JAK SIĘ MIESZKA??? :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No zasuwam jak zasuwam. Fakt faktem codziennie od 16-21 mam drugi etat (na budowie właśnie). Ale teraz 90% rzeczy robię sam. Więc mnie się wydaje że powoooooli to idzie. Ale sukcesywnie zbliżamy się do przeprowadzki. Myślę, że w miesiąc się uda, a maksymalnie do końca października.

W zasadzie to za 2tyg. już moglibyśmy.....Może się i skusimy... :)

Strasznie już byśmy chcieli.

• 2 weeks później...

Masz rzeczywiście problem z drzwiami. Miałes drzwi robione na zamówienie czy kupowałaś. Jakies takie podobne do moich są. Ja kupiłam w Polskone

A ościeżnice masz regulowane?

Ładnie to wszystko Wam wychodzi.

No i gratulacje dla przyszłego Tatusia.

U nas z kolei nareszcie ruszyli z obiepleniem. Wczoraj miałam juz 2 rzedy steropianu przyklejone. Dom robi sie grubaśny. Tynk bedzie mineralny biały, no chyba ze cos w ostatniej chwili mi sie odmieni. Słyszałam ze są tynki mineralne juz barwione w masie. Słyszałes coś o tym?

Drzwi były na zamówienie oczywiście. Gość źle sobie to pomierzył (o dziwo przed wylewkami był jego kolega i miał dobre wymiary w zeszycie) :).

Drzwi to Invado Merano. Ościeżnice regulowane i właśnie ich głębokość była problemem, typu szerokość ściany 28.5 - a ościeżnica wzięta 30-32cm.

Dziś już skończyli je montować. Nareszcie. Żona podpisywała odbiór i była zadowolona z efektu. Poprawili wszystko co "napsuli" :).

Ja mam tynk silikonowy Caparol. Jest barwiony w masie. Słyszałem jednak, że do mineralnych dają pigment i samemu się miesza.

Mnie ogólnie mineralny nie interesował więc nie jestem zbytnio w temacie.

Dziś szwagier zrobił jeden szpalet z tym zdobieniem okna - na próbę. Żonka mówiła że pięknie wyszło :).

Nie wiem ile płacicie za kg tynku, ja płacę 7,5zł/kg brutto. A że potrzeba mi ok 420kg to wyjdzie mnie to ok 3200zł.

• 2 weeks później...

No pieknie to Wam wychodzi. Uwijacie sie bardzo. Sufit jest ładny choć to nie w moim stylu kompletnie ale przecież każdy ma inny gust i urządza sobie jak lubi.

Chętnie zobacze jak robisz taras poniewaz my jeszcze nie mamy zrobionego i nie wiem co by tu wymysleć, chciałam z kostki ale jeszcze sie wacham. Musimy zrobić go sami więc prośba o szczegółową instrukcję.

u mnie dziś tynkują juz dom. Będzie biały tynk mineralny, a cokoły z tynku mozajkowego, obramówki wokół drzwi też zrobie z tynku mozajkowego, bo wiadomo dzieci......

Niedługo dodam nowe zdjęcia do mojej zakładki ze zdjęciami jak skończą i jak posprzątam w środku

pozdrawiamy ciepło

Postaram się zrobić fotki i opisać co i jak robiłem. Ogólnie prosta sprawa. Jeszcze nie wiem czym to pokryję.

Albo zasypię i ułożę bruk klinkierowy (lepsza wersja typowej kostki brukowej), albo wyleję jeszcze wylewkę i położę płytki.

Na pewno natomiast nie będę tego wykańczał w tym roku więc się jeszcze zastanowię.

Tynk mozaikowy - kurczę też chcę go dać wokół drzwi - ale nie mam pojęcia jaki kolor wybrać...

Czekam na Wasze aktualne zdjęcia!

mówisz i masz!

wstawiłam trochę zdjęć

Ja tynk mozajkowy dałam na kominy, cokół i obramówki drzwi - ten sam kolor, mi sie bardzo podoba elewacja, jestem zadowolona

pozostał nam do kafelkowania balkon i tarasik z przodu oraz zrobienie tarasu z tyłu. zastanawiam się czy nie zrobić go z kostki na gruncie, kasa nam tez sie kończy i coraz bardziej sknerzymy

Ależ dziękuję! :)

Ojeju ale przytulnie już u was się zrobiło. U mnie gołe ściany i to echo mnie dobija. Nienawidzę echa (pogłosu w zasadzie).

No z elewacją to nie ten domek. Ładnie.

Na zasłony/firanki jeszcze nie nadszedł czas czy nie dajecie?

Ale te dwa ostatnie zdjęcia to świńsko zrobiłaś. Właśnie jadłem śniadanie w pracy (byle jakie) a tu TAKI obrazek.

Ależ ślinka cieknie. Kto to takie cuda robi? Mniam!

dziękuję za pochwały. To mięsko to mój pierwszy własnoręczny wyrób. Pyszne było to fakt.

Firany będą bez zasłon ale nie wiem kiedy, w każdym razie chciałabym już ale na razie muszę poczekać niestety

czy już się przeprowadziliście?

bo u Was to już wszystko na tip top zrobione

Kurcze gratulacje za to mięsko. Na pewno smakowało wyśmienicie. U mnie moja teściowa czasem zrobi takie cuda, jak odpali wędzarnię.

No nam też już cała uskładana kasa poszła, teraz już na bieżąco lecimy. Fakt, praktycznie wszystko jest wykończone, ale to tak z głównych rzeczy.

Brakuje MASĘ detali. Ale to będę robił/kończył już będąc na miejscu. Przeprowadzamy się w następną sobotę, czyli 2 października. Choć nie wiem, czy nie zrobimy tego tej soboty :).

Wczoraj odpaliłem projektor+głośniki 5.1 - mateńko, bajecznie. Naprawdę wyszło mi coś, co z ręką na sercu mogę nazwać "kino domowe" w pełnym tego sowa znaczeniu :). (ja kinomaniak jestem, ostatnio zaniedbany w tej kwestii z wiadomych przyczyn).

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Gratuluje tempa budowy i pomysłowości w wykonaniu.

Jak pompa się sprawuje, jako podgrzewacz czy ogrzewacz cwu? Warto?

Pytanie odnośnie wentylacji,jak masz rozwiązany wywiew z nad kuchenki i co masz nad klatką schodową, wywiew czy nawiew?

Podziel się doświadczeniami z użytkowania pompy, wentylacji, odkurzacza, rozdrabniacza w kuchni itp.

Jestem chętny na maszynę do cięcia styro lub chociaż podaj instrukcje jak zrobić.

Pozdrawiam i najlepszego w Nowym Roku!

• 4 weeks później...

Dziękuję Wam za życzenia. Z powodu spóźnienia mogę życzyć Wam udanego roku 2012go :).

Aniu - święta w swoim domu - super sprawa.

A sylwester - jeszcze lepsza :). Mieliśmy znajomych, u których poprzednio my spędziliśmy sylwka.

Impreza genialna :p.

Carpenter:

Pompa przydała się na początku, gdy nie miałem gazu.

Aktualnie prąd jest za drogi a temp. zewn. za niska by opłacało się ją używać.

Jeżeli te ceny nie ulegną zmianie to PPC wyłącznie do cwu nie będzie zbyt opłacalna.

Ale - mam ją podpiętą pod wentylację, więc w lecie dodatkowo "za darmo" będzie chłodzić dom.

Wówczas wyjdą jej główne zalety.

Czekam na wiosnę, aby wszystko pomierzyć i posprawdzać.

Sprawność rekuperatora dla temp. -3 w górę mam 95-96% więc jest genialna.

Do domu wpada mi +18,5st.

Nad kuchenką mam dodatkowy anemostat wywiewny. Okap - wrzucony filtr węglowy i działa jako pochłaniacz.

Typowe forumowe rozwiązanie.

Nad klatką schodową wyszedł mi wywiew akurat (ale to nie reguła).

Co do odczuć:

1. WM z reku - genialna sprawa!!! Robić!

2. Centralny odkurzacz - również świetna sprawa. Gdyby nie cena jednostek... Ale takiej siły ciągu nigdy nie zaznałem :).

Szufelkę mam w wiatrołapie i kuchni. W kuchni prawie nie używam. W wiatrołapie CODZIENNIE. Polecam.

Natomiast dodam, że szufelka (hałas powietrza) okropnie hałasuje!

3. Rozdrabniacz. Rany jak człowiek mógł bez tego żyć... Wszystkie odpadki tam lecą :) poza kościami. My dużo gotujemy i mamy masę odpadków.

Nie wiem gdzie miałbym to wyrzucać. Trzeba by jakiś kompostownik robić...

Maszynka leży i "gnije" :) a nawet wręcz zawadza mi. Nie wiem skąd jesteś, ale bez problemu pożyczę.