remo_78 03.02.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) Witam!Wykańczam dom, właśnie skończyłem tynki i wylewki. Dom jest izolowany - 15 cm styropianu. Zaczynam ogrzewać kotłem kondensacyjnym BROTJE WBS 22C. Instalacja CO mieszana - grzejniki 95m2 i podłogówka 35m2 na razie bez CWU. Krzywa grzania od nowości nastawiona przez instalatora 1,5. Do ogrzania 120m2 domu. Jako, ze dom jest jeszcze niezamieszkały a trwają prace wykończeniowe mam ustawiona temp. w pomieszczeniach na 10 st.C - czujka pogodowa. Nim podłączę się do gazu ziemnego muszę korzystać z butli propanowych. Podłączam te na 33kg. Jedna taka butla starcza na 3,5 dnia (ostatnie temperatury - dzień ok. 0st.C w nocy -4 st. C). W jednej butli jest 33 kg propanu czyli po przeliczeniach 16m3. Licząc dalej wychodzi 4,5 m3 zużytego gazu na dobę. Czy to nie za dużo??? Edytowane 4 Lutego 2011 przez remo_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 01.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Trzeba ograniczyć moc startową pieca (ile się da) oraz temperaturę max. do 50 stopni.Krzywa 1,5 jest chyba od nowości w piecu. Przestawić na mniejszą, taką aby przy -20 było na kotle 45-50 stopni. U mnie przy 200m2 i 40m garażu z grzejnikiem na antyzamarzanie, 90m2 podłogówki na dole i grzejnikami na górze,drugi sezon grzania i wychodzi przy Tzew=-4, Twew=20; ok. 15 litrów propanu na dobę. Tkotła=38 stopni, krzywa grzania=0,9 (numerek krzywej dla różnych kotłów może się różnić, więc proszę się nie sugerować) Wychodzi Ci jakieś 3-4 razy więcej niż powinno, ale tak to już jest w nowych domach w pierwszym sezonie.W kolejnych będzie już tylko lepiej. Już teraz mogę podać orientacyjny wzór na moje zapotrzebowanie energetyczne i zużycie propanu w zależności od Tzew (przy Twew=20stopni): E(GJ) = -0.5*Tzew+9 - miesięczne zapotrzebowanie na energię w GJQ(l) = -20*Tzew + 360 - miesięczne zapotrzebowanie na propan w litrach PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts