Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na Skale

Recommended Posts

schody też fajne bedą:yes: a tak od razu spytam (coby krwi napsuć;):lol2:): czy ten widoczny podciąg przy klatce schodowej zostawiliście biały (nie pociągnięty kolorem?), czy jeszcze nie pomalowaliście? Jeśli tak, to zastanowiłabym się, nad jego przemalowaniem. Nie wyglada dobrze to pionowe odcięcie na nim:no:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

yokasta też ma dobry pomysł (na pewno lepsza opcja, niż ta, co jest teraz). Ale z tego co ja się orientuję, to podciągi najczęściej maluje się w kolorze ścian. Całe. Bo jest to jakby urwana ściana, ściana z dziurą:lol2: No bo ty masz samą belkę górną, ale często belka górna łączy się z bocznym murem - i co wtedy? Drugi argument: A gdybyś jednak miała listwy przysufitowe? W tym tez na podciągach? To logiczne by było, ze pod listwą jest kolor taki jak na ścianach.

Oczywiście to moje zdanie, i nie mam zamiaru się przy nim upierać (aż tak mi nie zależy:lol2:), ale poszukaj inspiracji. Ja jak coś trafie też podrzucę.

Yokasta wiem wiem o co Ci chodzi...podciag powinien chyba byc w kolorze sufitu a przemalowanie go stwarzaloby kolejne problemy..czy pomalowac go z jednej strony czy z dwoch czy moze dol tez....

Uchwyty pasuja... uwierz mi te ktore mam to 7 ktore kupiłam i tylko one maja tą kropke w srodku dokladnie w kolorze muszelki, a cale mosiezne wygladaly przyciezkawie poza tym nie trafilam takich zeby idelnie pasowaly kolorem, faktura, blyszczeniem a wlasciwie brakiem blyszczenia do tych dolnych..dlatgeo tez zdecydowalam sie na porcelanowe z mosiezna kropeczka w srodku.

yokasta też ma dobry pomysł (na pewno lepsza opcja, niż ta, co jest teraz). Ale z tego co ja się orientuję, to podciągi najczęściej maluje się w kolorze ścian. Całe. Bo jest to jakby urwana ściana, ściana z dziurą:lol2: No bo ty masz samą belkę górną, ale często belka górna łączy się z bocznym murem - i co wtedy? Drugi argument: A gdybyś jednak miała listwy przysufitowe? W tym tez na podciągach? To logiczne by było, ze pod listwą jest kolor taki jak na ścianach.

Oczywiście to moje zdanie, i nie mam zamiaru się przy nim upierać (aż tak mi nie zależy:lol2:), ale poszukaj inspiracji. Ja jak coś trafie też podrzucę.

wejdz na watek Anety podciagi biale, listwy przysufitowe na nich.

Poza tym podicag w kolorze znow obnizylby mi sufit a przypomne ze mam tam zasra.....e 2.65 m:)

Tu taki skrajny przykład popierający moją teorię:

http://i2.fmix.pl/fmi1266/08ebb9df001f82924dc30e41/zdjecie.jpg

Podcią bez listwy ma z jakieś 2 cm wysokości:lol2: - a i tak machnęli go w kolorze ściany. Dlatego ja bym się nawet nie zastanawiała.

Zależy jak na to spojrzeć, bo podciąg można też traktować jak część ściany przeciętą płaszczyzna sufitu. W twoim przypadku, tak bym właśnie to widziała. Od strony klatki schodowej wyraźie widać, ze to kontynuacja ściany.

Co innego gdy jest jak u yokasty, podciągi stanowia jakby belki sufitowe. Ale i belki nieotynkowane wyróżniaja się kolorem na tle sufitu - dlatego w ogóle bym się tym nie przejmowała.

wręcz przeciwnie. Robiąc go białego dajesz jednoznaczny sygnał, że "sufit" w tym miejscu jest te 30 cm niższy. Robiąc podciąg w kolorze ścian - nic się nie zmienia. Ściana-podciąg kończy sie na tej samej wysokości co w pozostałej części domu. Nie ma żadnych uskoków. Na to bym patrzyła.

Zobacz u Darcy. Z tego co pamiętam ma w kolorze ściany (gdyby było inaczej - pewnie zwróciłabym na to uwagę;))

No oczywiście, że tak:

http://i1.fmix.pl/fmi2110/4e6d87f8002960bf4dc310e9/zdjecie.jpg

Nawet się go nie zauważa (tak jak mówiłam - dziura w ścianie). A teraz wyobraź sobie wilką białą belkę!!! - I masz focal point;) A chyba na takim ci nie zależy:lol2:

Mirka u mnie bedzie ogrod dla leniwych tzn duzo trawy, pare drzewek, troche drzewek owocowych, jakies trawy i sporo krzakow wiec taras drewniany wkomponuje sie idealnie:)

Kasia, piękna kuchnia !

Trawy za dużo nie siej :D chyba, że masz dużo czasu na koszenie. Trawy, takie typu pampasowe, lub mniejsze np.zebrinus bardzo fajnie wyglądają.

Jednak przymierzasz się do drewnianego tarasu :D najbardziej klimatyczny :yes:

Dzieki za mile opinie o kuchni. WSZYSTKIM!!!!:)

Dzis zrobie bardziej perspektywiczne zdjecia tych podciagow i bedziemy myslec co z nimi zrobic, nie bylam totalnie przekonana do koncepcji malowania ich ale po zdjeciu Darcy zmieniam zdanie, choc pamietajmy ze jej podciag jest w holu a mnie leci przez srodek salonu...boje sie ze kolor podzieli mi przestrzen

Dzieki za mile opinie o kuchni. WSZYSTKIM!!!!:)

Dzis zrobie bardziej perspektywiczne zdjecia tych podciagow i bedziemy myslec co z nimi zrobic, nie bylam totalnie przekonana do koncepcji malowania ich ale po zdjeciu Darcy zmieniam zdanie, choc pamietajmy ze jej podciag jest w holu a mnie leci przez srodek salonu...boje sie ze kolor podzieli mi przestrzen

Taki sam podciąg ma między salonem a jadalnią. I też pomalowany. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie w twoim przypadku.

Więc dlatego, że dzieli sam w sobie, a mam sporo w domu takich a'la podziałów sprawę rozwiązaliśmy tak, że wszystko jest pomalowane w jednym kolorze delikatnej szarości i bynajmniej nie wygląda to źle, wręcz przeciwnie. Nie w każde miejsce dociera światło i tak są te ciemniejsze miejsca i jaśniejsze.Wygląda to jakby były pomalowane gdzie nie gdzie ciemniejszą farbą i jaśniejszą. Ale jak już miała bym wybierać to w kolorze ścian, nie sufitu (bo wtedy będzie optycznie ) obniżony sufit. Ja nawet specjalnie żeby optycznie wyciągnąć pomieszczenia wszystkie karnisze zamontowałam na sufitach :D