Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na Skale

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Kasiu, ja tu rzadko bywam, a jeszcze rzadziej piszę, ale kibicowałam od początku i niniejszym chciałam pochwalić za całokształt (który zaiste bardzo ładnie wyszedł:)).

A teraz do meritum:

1. Jeśli nie będzie mi to poczytane za zawiść:), to chciałabym tylko zauważyć, że w łazience nie podobają mi się tylko miejsca połączeń brązowej glazury z brązową terakotą - zbyt bliskie odcienie. Za to na zdjęciu z wanną - super. Z całym szacunkiem dla Joliski - nie widzą mi się te czarne dodatki. Czarno-białe zdjęcia NYC - jak najbardziej tak, ale reszta nie. Jeśli chcesz koloru (wg. mnie nie jest konieczny, z samą bielą ta łazienka jest ok.), to zaproponowałabym chyba fuksję. Tylko tez nie za dużo, np.: jeden duży ręcznik biały, na nim mniejszy fuksjowy rozwieszony. Pojemniki białe, i do tego jeden fuksjowy wazon. Jakieś eleganckie krzesło - bardzo TAK. I żeby zaradzić na ten "problemik":) o którym napisałam wcześniej - położyłabym co najmniej dwa dywaniki (najlepiej białe, mimo że sama mam i co dwa tygodnie piorę).

2. Taras - a jak wygląda elewacja i jaką masz koncepcję ogrodu? Pokaż zdjęcia, rozwiń temat, będziemy radzić:). W każdym razie ja akurat u siebie planuję przeróbkę tarasu i ogrodu i wymyśliłam - uwaga, uwaga - że położę zwykłe płyty chodnikowe. Wybiorę sobie jakieś przyzwoite, jednolicie szare; wymieszam ze starą cegłą rozbiórkową lub kostką granitową (na tarasie) i jasnym żwirem (na ścieżkach) i mam nadzieję, że będą skutecznie udawały kamienne:). Ma być elegancko i tanio:). Dla przerażonych tym pomysłem powiem, że widziałam dużo zdjęć tego typu nawierzchni (niestety - w formie papierowej, więc nie pokażę) i bardzo mi się podobały.

Jeżeli jednak MUSISZ mieć drewno:), to pytaj się o modrzew syberyjski - jeśli dobrze pamiętam, też się z tego robi tarasy a jest dużo tańszy niż egzotyki. Z tym że z tego co piszesz, będzie dużo robót murarskich, a na nich nie zaoszczędzisz.

3. Dziewczyny - co Wy z tą zawiścią? Czy naprawdę nie można powiedzieć żadnej uwagi poza pochlebnymi, żeby nie zostać posądzonym o zazdrość? Nie mówię o sytuacjach, że teściowa;) wchodzi i od progu zaczyna "to mi się nie podoba i to też nie", ale o zwykłych rozmowach typu "to fajnie Ci wyszło, a to bym zrobił/a inaczej". A już taki tekst jaki usłyszała Kacha, to naprawdę świadczy tylko o buractwie kolegi, a nie o domu, więc można się tylko uśmiechnąć, a nie obrażać:).

Kacha,

Łazienkę obejrzałam - jest naprawdę fajnie. Po poprzednich postach spodziewałam się jakiegoś dramatu a tu super łazieneczka wyszła. Cudowna podłoga i przepięknie biel odcina się od tych brązów.

Wypowiem się co do dotatków - nie będzie pochlebnie :)

Dlaczego foty NY chcesz w swojej łazience wieszać? Lubisz to miasto? Interesuję Cię jego historia, fascynuje architektura? Ma to jakikolwiek związek z Tobą lub członkami Twojej rodziny? No Kacha, przecież to TWOJA/WASZA łazienka a nie jakaś hotelowa. Musi być ładnie, elegancko, spójnie etc. ale też musi to być TWOJE!!! Zajrzyj do Daguni - u niej pełno żaglowców i futbolistów bo to odzwierciedla pasje gospodarzy i to jest właśnie super - wnętrza nie są anonimowe. Napewno macie jakieś swoje pasje, ukochane tematy, miejsca - otocz się nimi a nie wyszperanymi w sieci fotkami, które może mieć każdy! Jeżeli w wolnych chwilach lepisz figurki kotów i malujesz na pstrokate kolory to niekoniecznie je w łazience wieszaj ale ich czarno- białe fotografie pięknie oprawione będą Cię cieszyć dużo bardziej niz NY! Proponuję na chwilę przystanąć w tym pędzie za idealnym wnętrzem i zastanowić się co naprawdę sprawia, że dom jest DOMEM!

Mam nadzieję, że nie pogniewasz sie za to co wyżej!

Pozdrawiam cieplutko :)

TO ja tez sie wypowiem ...naprawde bez zawisci i z duza doza sympatii :)

Bardzo podoba mi sie Twoja kuchnia, jest stylowa i fajnie skomponowana, a codzienny porzadek - balagan dodaje jej zycia i moim zdaniem niczego nie ujmuje ...za to drazni mnie bardzo ten zegar, bo psuje (jak dla mnie rzecz jasna) fajna kompozycje ...glosuje czym sie da za bialym Massive - nocnikiem ...ale ja malo obiektywa jestem bo straszni m sie ten zwis podoba

Co do lazienki wyszla baaardzo fajnie ...moja opinie o mozaice znasz wiec sobie daruje ;) niemniej jednak nie komponuje sie wcale zle :) ja bym poszla w biale dodatki typu reczniki, standardowe akcesoria i minimalizm ...darowalabym sobie obrazki, grafiki, zdjecia, ale tez nie do konca widze ta duza przestrzen na zdjeciach ...przydalby sie szerszy kadr...NY jak dla mnie fajny ale nie do lazienki ... dopiero po zobaczeniu lazienki z dodatkami bieli zdecydowalaby o zmianie lub pozostawieniu lampy :)

Wczoraj napisalam do Was megasnie wielkiego posta przyszla burza urwalo mi neta i tyle z moich przemyslen.

zatem w 3 slowach:

Nihiru, masz racje w sprawie kafelek...wiem to i dlatego nie lubie lazienki bo pojechalismy w jednej tonacji. Wiesz...poczatki urzadzania czlowiek sie bal szalec, naogladal sie kataologow i myslal ze jak dobierze bucik do torebeczki to bedzie idealnie...ale nie jest wiec przy nastepnych pomieszczeniach troche bardziej szalalam. Koloru wbrew pozorom w lazience nie chce. Chce pozostac w kregu bez, braz, biel skoro juz w to wlazlam to niech bedzie konsekwetnie. Biale dywaniki za Twoja rada beda....a na pewno jeden pod prysznicem, ten z drewnianych deseczek (spod prysznica) zawedruje pod wannne.

Taras...marze zeby zobaczyc Twoja realizacje...blagam wrzuc ja u mnie:)

Fermina napisalam wczoraj do Ciebie mega wypowiedz ale mi skasowalo zatem w dwoch slowach a nawet w trzech: MASZ BABO RACJE.... dwa dni myslalam i jednak NY to nie to.....to nie ja..jeszcze nie wiem na co sie zdecyduje ale na pewno nie na zdjecia jesli juz to moze jakies szkice, rysunki a moze na nic...zobaczymy. Musze dojrzec. Na pewno dojdzie fotel, biale reczniki puchate i swiece

Joliska sorki ale czarny mnie totalnie nie przekonuje

Maszenka...mozesz wpasc sie do mnie wykapac jesli ja lubisz:) nawet plecji Ci umyje

Lashe zgadzam sie z kazdym zdaniem oprocz zdania o zegarze:) a ta lampe massive tez uwielbiam i kurcze tez uwazam ze by pasowala:)

Kacha,

zrobiłaś się wielce tajemnicza, cóż to za anonimowa koleżanka???

Acha, i chciałam Ci napisać, że masz przepiękną sypialnię...

Edit:

Jest tak cudnie, że mam bezczelne pytanie - kiedy będzie więcej zdjęć tego wspaniałego domu???

Edytowane przez Anjazzielonego

Zasłony miodzio. Pięknie, lekko, świeżo...

Co???!!! Bleeee...jakies tymczasowe szmatki powiesiłam zeby sasiad mi nie zagladal do wyrka:) marza mi sie takie ciezke spadzisto opadziste ciemno fioletowe kurtyny:) a kazdy kto wchodzi zachwyca sie tymi szmatkami.

Anja slonko a co bys jeszcze chciala zobaczyc? ten dom wcale takie wielki nie jest:) wrzuce zatem winiareczke skoro Wam gdzies ja wcielo (malz wstawil swoje ciezkie alkohole i ruszyc ich nie da...co ma maly mankament bo goscie czuja sie jak w sklepie monopolowym podchodza i paluszkiem przez szybke pokazuja: " to ja poprosze to w takim razie":)

http://i1.fmix.pl/fmi1901/8599c00500241ace4de29356/zdjecie.jpg

Nihiru,

Taras...marze zeby zobaczyc Twoja realizacje...blagam wrzuc ja u mnie:)

Bardzo chetnie, ale urzadzanie ogrodu jest na koncu listy, zaraz po zrobieniu elewacji, wyremontowaniu dachu, polozenia podjazdu i wymurowaniu ogrodzenia ...

wiec najblizszy przewidywany termin zrobienia tarasu to przyszły rok.

ale obiecuje, ze jesli sie natkne na inspiracje, to tu wkleje.

ps. za to mam juz PIEC projektow ogrodu, osobiscie wymyslonych

ps2 przepraszam za brak polskich znakow i emotek + klawiatura strajkuje

Edytowane przez nihiru

Kacha,

Łazienkę obejrzałam - jest naprawdę fajnie. Po poprzednich postach spodziewałam się jakiegoś dramatu a tu super łazieneczka wyszła. Cudowna podłoga i przepięknie biel odcina się od tych brązów.

Wypowiem się co do dotatków - nie będzie pochlebnie :)

Dlaczego foty NY chcesz w swojej łazience wieszać? Lubisz to miasto? Interesuję Cię jego historia, fascynuje architektura? Ma to jakikolwiek związek z Tobą lub członkami Twojej rodziny? No Kacha, przecież to TWOJA/WASZA łazienka a nie jakaś hotelowa. Musi być ładnie, elegancko, spójnie etc. ale też musi to być TWOJE!!!

Już miałam wtrącić swoje trzy grosze, ale Fermina napisała dokładnie to, co myślę.

Ja też nie widzę w tej łazience zdjęć NYC. Pomijam już fakt, że na sam widok kolejnych fotek z Brooklyn Bridge albo Empire State Building dostaję apopleksji (bo są wszędzie!!!), ale łazienka udekorowana fotkami miasta??? Kiedyś w gazecie wnętrzarskiej była taka realizacja: gościnna toaleta w czerni i bieli, a do tego na całej ścianie ogromna fototapeta z Nowym Jorkiem. Tyle że tapeta powstała ze zdjęcia zrobionego przez gospodarzy podczas wizyty w Big Apple, co było fajne, osobiste, wzbudzało wspomnienia etc.

Druga sprawa, łazienka to pomieszczenie, które kompletnie nie kojarzy mi się z podziwianiem architektury. Tam nie kontemplujemy wielkości miasta, tylko na ogół chcemy od niego uciec, wyciszyć się po całym dniu. Mnie brązy w łazience Kasi od razu kojarzą się ze SPA. Wystarczy przełamać to dodatkami w bieli, wstawić coś z wikliny, lnu, wielkie świece i łazienka gotowa. Nawet jeśli ktoś powie, że skojarzenie jest oczywiste, to wolę to niż fotki budynków za oceanem na ścianach.

Kacha, błagam! Tylko nie plakaciki z NYC!

Darcy,

święte słowa - ja też jestem za pozostawieniem naturalnej formy łazienki.

Kasiu,

no jak to co chcemy zobaczyć. WSZYSTKO.

Całą sypialnię, korytarz, dziecięcy pokój, jeszcze raz cudną dolną toaletę.

I napisz, co to za "szmatki", ja je nazwałaś, w oknach sypialni!!!

A Twoje balustrady balkonowe kocham!!!

Fermina napisalam wczoraj do Ciebie mega wypowiedz ale mi skasowalo zatem w dwoch slowach a nawet w trzech: MASZ BABO RACJE.... dwa dni myslalam i jednak NY to nie to.....to nie ja..jeszcze nie wiem na co sie zdecyduje ale na pewno nie na zdjecia jesli juz to moze jakies szkice, rysunki a moze na nic...zobaczymy. Musze dojrzec. Na pewno dojdzie fotel, biale reczniki puchate i swiece

Kacha,

Cieszę się, że mój komentarz skłonił Cię do refleksji i doprowadził do wniosku, że NYC to nie Ty :)

A te białe puchate ręczniki i świece to......to ja się za Maszenką w kolejce do mycia pleców ustawiam :)