Gremlinka 02.09.2012 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Nie było mnie długo. Nasz córunia zrobiła nam niespodziankę i przyszła szybciej na świat. Jakieś 3 tygodnie przed terminem. Na szczęście cala i zdrowa. Jesteśmy teraz szczęśliwymi (i zmęczonymi) rodzicami Dach już prawie zrobiony. Zostały rynny i obróbka kominów. Wełna siedzi między krokwiami. Niestety to ściema, że nie trzeba sznurować. Trzeba, bo inaczej wypadnie. Robione trochę na szybko, ale z racji na okoliczności... nie dało się inaczej. Potem się poprawi. Tutaj serdeczne podziękowania dla taty... on "odwalił" najwięcej roboty. Zaczęta jest też oczyszczalnia ścieków, wykopane poletko i oczko oraz osadzony zbiornik. Ładnie jest.... domek jak z bajki. Przy następnej okazji będą zdjęcia. Edytowane 2 Września 2012 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.09.2012 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Mogę się pochwalić, że osiągnęliśmy stan surowy zamknięty z ocieplonym poddaszem pierwszą warstwą rockwool lambda 0,035 gr 15 cm między krokwiami. Czeka też 10 cm toprocka na druga warstwę. Może o kosztach (w zaokrągleniu): - sso z robocizną- 130 tyś. - ssz z robocizną- 150 tyś - wełna na poddasze ok 4,5 tyś. - przyłącza szacujemy na ok 30 tyś (niestety) z tego wydaliśmy na razie 20 tyś. Woda była najdroższa. Jeżeli kogoś interesują szczegóły to proszę pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.09.2012 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 http://imageshack.us/a/img21/1811/20120912124111.jpg http://imageshack.us/a/img12/39/20120904134630.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mąż Gremlinki 06.11.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam po długiej przerwie. Długa bo już nie ma czasu na siedzenie przed kompem ale też nie ma za bardzo co się rozpisywać. Dom jest w trakcie elewacjonowania bo ocieplony już został takim brzydkim szarym styropianem Dwie ściany są już otynkowane na gotowo a dwie jeszcze czekają. Pewnie wszystkie byłyby już skończone ale niestety sklep Twoja Budowa (ul Grażyny) pokpił sprawę Jak zamawiałem system firmy Caparol to spytałem się wyraźnie: czy w razie jakichś braków można domówić towar? bo wiadomo że czasem może czegoś zabraknąć. Odpowiedź brzmiała: oczywiście wszystko jest na miejscu a jak nie to szybko dowiozą towar. W piątek pojechałem bo zabrakło tynku (jak wszedłem dzisiaj na stronę Caparola to stwierdziłem że pan szef policzył mi chyba wydajność tynku o ziarnistości 1,5 mm a nie 2 mm). Potrzebowałem 4 worki. Niestety na miejscu były tylko 2 ale na poniedziałek, najpóźniej wtorek na pewno przyjedzie. W poniedziałek nie przyjechał ale powiedzieli że na wtorek na 12:00 już na pewno będzie. Oczywiście gdybym sam co chwilę nie dzwonił to by do mnie nie zadzwonili że nie będzie. Wtorek (czyli dzisiaj) zajeżdżam po 11:00 do sklepu. "No niestety szef dostał informację że dzisiaj nie będzie ale jutro o 12:00 ma być" zagotowałem się. Skoro szef już wiedział to czemu ja jeszcze nie!!!!! Wróciłem do domu, dzwonię do szefa na komórkę: " stanę na głowie żeby towar dzisiaj przyjechał" No i chyba na stanął ale nie na tej głowie co trzeba!! Dzwonię do majstra od ocieplenia czy przyjechał tynk (szef miał przywieść na budowę)? Nie nie przyjechał. Dzwonię do szefa, nie odbiera. Dzwonię do sklepu, "a szef do pana nie dzwonił? dzisiaj nie będzie tego tynku, jutro o 12 ma być" :evil: bardziej zagotowany chyba być już nie mogłem!! Dzwonię do Gdańska (tak do gdańska) do TNS (przy obwodnicy na ul. Wodnika) gdzie kiedyś brałem płytki izoflex na komin. Na pytanie czy mógłbym przyjechać jutro rano po 4 worki tynku odpowiedź: tak, nawet po 2 palety. I to się chwali. Od razu telefon do elbląskiego sklepu "ja rezygnuję z tego tynku szybciej sobie z gdańska przywiozę" No i jutro rano tynk będzie na budowie i jak pogoda pozwoli to elewacja do soboty będzie skończona Jakieś zdjęcia może jutro dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 23.11.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Możemy się pochwalić, że zakończone zostały prace nad ociepleniem i elewacją.Na ścianę poszedł styropian swisspor lambda 0,031 15 cm oraz system elewacyjny caparol (pochwalony przez wykonawcę). Tynk baranek 2 mm mineralny i na to farba sylikonowa w kolorze kości słoniowej.Elewacja wyszła pięknie. W połączeniu z białymi drzwiami i oknami oraz ceramicznymi parapetami. Jest dokładnie tak jak chcieliśmy.Należy też pochwalić ekipę. Szybka, fachowa, bez zbędnego gadania i bez marudzenia, pracowali dzielnie, szybko, zostawili porządek (nie jak poprzedni). Świetnie się z nimi dogadywaliśmy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany namiarami to chętnie służę. Elewacja północno wschodnia http://img213.imageshack.us/img213/848/p1130011e.jpg Elewacja południowo zachodnia http://img27.imageshack.us/img27/7280/p1120991o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 23.11.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Koszty elewacji wraz z robocizną 23 tyś. Wielkość elewacji 196 m2 Dużo, niedużo. Nie wiem. Ale jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mąż Gremlinki 23.11.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 ...Ale jest idealnie. Dokładnie, tak miało być. Niestety zdjęcia nie oddają odkładnie koloru ale jakby ktoś był bardzo ciekawy to w palecie caparaola kolor nazywa się Savanne 18. Z zewnętrznych prac pozostała podbitka do wysokości murłaty, na szczycie raczej poczeka bo to z rusztowania trzeba robić. Do zaimpregnowania i pomalowania w kolor pozostały drewniane elementy na ganku. Dokończyć trzeba też daszek nad wejściem do kotłowni. Ale to już popierdółki Należy też pochwalić ekipę. Szybka, fachowa, bez zbędnego gadania i bez marudzenia, pracowali dzielnie, szybko, zostawili porządek (nie jak poprzedni). Świetnie się z nimi dogadywaliśmy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany namiarami to chętnie służę. Pan Leszek (znany już w okolicy) i jego ekipa to rzeczywiście ludzie z którymi miło się współpracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.01.2013 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 U nas w żółwim niestety tempie do przodu.Mężowi nie udało się przed zimą zrobić oczyszczalni, więc nie pokazuję na razienic. Niestety folia w poletku nam się podarła i dlatego mąż nie dał rady. Nie zdążył przed mrozami jej połatać. A w mrozy to nie jest praca... Musi być do tego sucho.Dzięki tacie !!! mamy zrobioną hydraulikę i zabudowany płytami strych. Teraz druga część instalacji i tynki.... Może ktoś ma namiar na solidną ekipę w naszej okolicy....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 06.04.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Gremlinka czy te kominy są obrobione tymi płytkami izoflex?Czy jesteś z nich zadowolona?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 17.04.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam po długiej przerwie. Co do pytania. To tak to są te płytki. Fajnie wyglądają na kominach. Jesteśmy zadowoleni z efektu. Szybko też położyli bo w dwa dni były położone. Trzeba tylko pamiętać, że jest ciężko je kłaść w temperaturze powyżej 25 stopni, bo ten klej szybko zastyga. Tak jest ok. Miały wyglądać jak stare i tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 17.04.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Co do postępów na budowie... Mamy tynki Jeszcze nie widziałam ale są... Poza tym... podpisaliśmy umowę. Jednak będzie pompa powietrze woda do ogrzewania. trójfazowa. Po urodzeniu naszej córeczki stwierdziłam, że szkoda czasu na zabawy z piecem. Miejmy nadzieję, że będziemy zadowoleni Może się w końcu zbiorę i wstawię zdjęcia. Niestety... dziecko, praca, dom, budowa... nie ma czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa86 25.04.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witaj Gremlinko! I Mężu Gremlinki też Ja właśnie z takiego powodu - dziecko, praca, wykańczanie domu, szkoła... - nie miałam zupełnie czasu na prowadzenie dziennika ;/ choć u nas wciąż się dużo dzieje u Was też widzę postępy, może i powoli, ale zawsze do przodu. Widzę że wybraliście bardzo podobną kolorystykę co my jeśli chodzi o wygląd domku z zewnątrz. A powiedz jak wrażenia z wnętrz? Jak już są tynki, a na górze pojawia się sufit, to nagle wielkie hale zmieniają się w pokoje ja pamiętam że to bardzo zmienia wyobrażenie o pomieszczeniach i przestrzeni. A jak się córeczka chowa? Zdrowa? Daje rodzicom popalić czy jest aniołeczkiem? Pozdrawiamy Was serdecznie! PS. To że nie piszę w swoim dzienniku, nie znaczy że czasem nie zaglądam na Wasze forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 26.04.2013 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Witaj Ewa Cieszę się, że jeszcze zaglądasz. Nasz Niunia aniołeczkiem nie jest. Chodzę jak zoombie, bardzo rzadko jestem na budowie. Zwyczajnie nie ma kiedy i nie mam siły. Raz nawet mając młodą na rękach i będąc na budowie spdadłam ze schodów. Na szczęście jej się nic nie stało (matczyny refleks), a ja byłam trochę obita. Mąż dzielnie walczy każdego dnia. Dużo tata pomaga jak jest w Polsce. We wrześniu chcemy mieszkać... mam nadzieję, że się uda, bo kawalerka mała jak na naszą "3". Po tynkach uważam, że domek jest w sam raz. Cieszymy się z wprowadzonych zmian. Chociaż "salon" dalej wydaje mi się mały. Za to strych jest super :cool:Będziesz miała chwilkę to prześlij jakąś fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 28.04.2013 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Mówią, że niedzielna praca w g... się obraca. Na szczęście nie dziś. Wczoraj ostyropianowaliśmy podłogę na górze, z wyjątkiem łazienki i korytarza. Dziś mąż walczył z łazienką i styropianem wokół rurek a ja walczyłam z folią na styropian. Będą zakwasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 11.05.2013 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Mąż przygotował górę na układanie rurek podłogowki. Dziś zaczeliśmy układanie. Wcześniej mąż rozrysował co i jak, żebyśmy mieli na czym się wzorować. Niestety nie dałam rady rozkładać rurek, więc pomagałam i robiłam za tacker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 11.05.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Jeszcze zaległe zdjęcia tynków, które ciągle schną... Schną w salonie http://img11.imageshack.us/img11/4530/20130410140316.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 11.05.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Schną na górze... http://img823.imageshack.us/img823/7903/20130410135320.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 11.05.2013 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Na razie ułożyliśmy dwie pętle w pokojach na górze. Jesteśmy z siebie bardzo dumni. Jutro damy radę jeszcze jeden pokój. http://img818.imageshack.us/img818/5094/20130511142551.jpg http://img855.imageshack.us/img855/3764/20130511142655.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 11.05.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Płytki izoflex na kominie... wzór stara cegła. Z bliska http://img594.imageshack.us/img594/9980/20120821201538.jpg Komin... http://img197.imageshack.us/img197/6598/20120821201437.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 12.05.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 To położyliśmy rurki w kolejnym pokoju. Jeszcze jeden dzień i góra będzie gotowa. Teraz męża czeka 2 tygodnie solidnej roboty na 2 fronty. Trzeba przygotować dół pod rurki. Mamy jeszcze 2 weekendy do urlopu. Przed urlopem chcemy mieć wylewki ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts