Gremlinka 17.12.2013 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dziewczyny przepraszam.... praca, praca, praca i delegacje.... Dziś nie dam rady. Jutro postaram się bo coś tam cyknęłam W domu nie mam neta więc zostaje tylko praca... a czasu jak na lekarstwo.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.12.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 http://imageshack.us/a/img585/6029/ot07.jpg http://imageshack.us/a/img842/9486/hcok.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.12.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Jak widać na obrazkach kuchnia nie jest skończona... nawet folii z okna nie zdjęliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 18.12.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 super wyszło - nie masz drugiego okna w kuchni i mogłaś poszaleć z górnymi półkami.... Ja też planuję zlewozmywak pod oknem tylko z drugiej strony a lampa na środku okna to moje marzenie. Tylko Ty masz dwuskrzydłowe okno a ja jednoskrzydłowe i może mi przeszkadzać przy otwieraniu (muszę pomyśleć o dwóch na skraju okna z lewej i prawej strony może będzie to miało sens). Masz wszystko przemyślane:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.12.2013 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Krawczykowie.... lampy były przemyślane tylko na koniec zmieniliśmy rozkład szafek na górze (bo miały być ostatnie 30 cm i wtedy lampy by nie przeszkadzały). W takim układzie jak teraz (szafki 50 cm na końcu) niestety nie otwierają się do końca. Da się jednak przeżyć Ciągle nie wiemy na jakiej wysokości mają wisieć i w związku z tym każda wisi inaczej Ta środkowa właśnie nie miała przeszkadzać w otwieraniu okna i się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewa 18.12.2013 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Gremlinka moje zamówione płytki Rovere przyszły i są piękne Pamiętasz jaką dawałaś fugę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 19.12.2013 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Drewa ja dawałam Atlas Beż- nr to chyba 020 (ale dokładnie to nie pamiętam- gdzieś w dzienniku mam wpisane). One mają taki kolor - pół tonu ciemniejszy niż kolor płytki od tyłu tzn. tam gdzie nie ma szkliwa. Może teraz zrobiłabym ciemniejsze. Ale takie też są ok. Jeszcze nie wszędzie się udało je doszorować po gładziach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.01.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Hej Widziałem, że walczysz z PC PW. Mam w sumie podobny problem, pompa mi bierze koszmarne ilości prądu. Ja u siebie wiem, co mam schrzanione, na wiosnę/lato zaczniemy poprawiać to co się da z ocieplenia. Największy problem mam z drzwiami zewnętrznymi, bardzo wyziębiają nam wiatrołap. Poza tym czeka mnie poprawienie ocieplenia na wysokości murłaty. Na chwilę obecną odkryłem, że mam zapowietrzone kilka pętli podłogówki, przez co pompa nie jest w stanie pracować z wyższym zasilaniem i tak cały czas się na zasilaniu 33 stopni buja. A to przy takich mrozach nie wystarcza i nie dość że kWh lecą jak głupie, to jeszcze jest problem nagrzać dom. Mam nadzieję, że po odpowietrzeniu wróci do normy. A jakie u Ciebie jest zasilanie/powrót? Właśnie zauważyłem, że zrobiliście podobny błąd co my - podłogówkę macie co 15 cm. 10 cm byłoby lepszym rozwiązaniem, ew. przy oknach takie strefy powinno się zrobić. Przez to niestety pompa musi pracować na wyższym zasilaniu, a to się oczywiście na rachunki przekłada. Cóż, człowiek żeby wybudować dom, musi się na wszystkim znać, już na pewno się zorientowałaś Edytowane 30 Stycznia 2014 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 31.01.2014 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 O cześć witam u mnie. Nie zauważyłam twojego wpisu wczoraj, przepraszam. W wątku o zużyciu prądu coś tam pisałam... ale w sumie tu jest lepiej. Mamy właściwie te same problemy.... murłata, drzwi, tyle, że u nas te dodatkowe w kotłowni, na stryszku też nie mamy jeszcze wełny i tam też mamy ubytki w wełnie, bo mieliśmy podokładać ale czasu zabrakło. Pod oknami nie zagęściliśmy pętli i to był błąd (chociaż myśleliśmy o tym). W górnej łazience nie mamy tynku i wieje nam przez ścianę (Ytong) !!! Musimy to zagruntować. Mamy jeszcze mini piwniczkę bez ocieplenia podłogi, ściany jeszcze w mini piwniczce od środka nie są ocieplone do końća. I na dokładkę okna są nieszczelne. Z tym zapowietrzeniem to sprawdź odpowietrznik na pompie. Nasza pracowała aż do zeszłego tygodnia na zakręconym odpowietrzeniu i powietrze było w samej pomie, serwisant się zorientował jak filtr czyścił (u nas był b. brudny). Z racji na usterkę w pomie nie możemy utrzymać temperatury bo temperatura zewnętrzna szaleje i nie ma żadnego trendu. Na zasilaniu mamy teraz około 29-33 stopni. Przy -15 -18 było około 35. Staramy się jak możemy ale licznik się kręci.... Jak możesz to zrób termowizję (jak masz gdzie pożyczyć kamerę). My się trochę zdziwiliśmy, oczywiście negatywnie. Pozdrawiam i pisz co tam u Ciebie, co się udało poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 31.01.2014 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 AAAA powrót przy pogodówce ok 2 stopnie niżej niż zasilanie... jak zada sobie 32 to powrót 30. I tak się buja...całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 W górnej łazience nie mamy tynku i wieje nam przez ścianę (Ytong) !!! Musimy to zagruntować. No to budowlańcy Ci się nie popisali. Zatarcie tego wiele nie zmieni, jeśli dmucha, to znaczy, że a) źle pomurowane b) źle położone ocieplenie. Styropian powinni nie na placki kleić, tylko po obwodzie. U mnie wymusiłem, żeby tak robili i jest w raczej ok. Jedyne co, to coś jest źle zrobione na styku ocieplenia dachu i ścian. To mam nadzieję poprawić na wiosnę/lato, o ile się da. Jak możesz to zrób termowizję (jak masz gdzie pożyczyć kamerę). My się trochę zdziwiliśmy, oczywiście negatywnie. Na razie sobie to odpuszczę, sam widzę co jest nie tak Po co się bardziej stresować Największy ból to moje drzwi stalowe. To jest jakaś porażka (firma Delta Premium). Nie dość, że ościeżnica krzywa, to jeszcze ni cholery nie wiadomo jak to dobrze uszczelnić, a na dokładkę w lato się straszliwie grzeją, a w zimę wychładzają. Znajomi mają jakieś proste drzwi stalowe i w największe upały (słońce po nich świeci) są chłodne. Trzeba z tym żyć Mój hydraulik przyjeżdża od środy, dziś się umówił na jutro No i jak tu zachować spokój? Na razie dziennie na CO+CWU idzie 49 kWh, tylko co z tego, jeśli nie utrzymuje temperatury i z 22,5 w poniedziałek spadło do 20,5 dzisiaj wieczorem.. Naprawdę mam nadzieję, że odpowietrzenie pętli pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 31.01.2014 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Mitch z tym murowaniem to wiedzieliśmy, że skopali(na szczęście tylko poddasze). Ale już stoi więc trudno W innych pomieszczeniach nie ma takich "ciekawostek" stąd wydaje nam się, że to brak tynku. Spróbujemy zaprawy ciepłochronnej.Jak kładli styro to nie wiem, muszę męża zapytać. Ale jak do styro jest dziura ( na wylot) to jak wieje to nie ma siły przewieje i przez styro... dom mamy z WG więc zaciąga powietrze gdzie może... Jak masz możliwość od kogoś pożyczyć kamerkę termowizyjną to spróbuj. Nie wiem skąd jesteś ale w razie czego mamy dostęp do jednej. U nas też idzie tyle kWh, więc może tak ma być Nasz serwisant był dziś. Otwierał znowu odpowietrznik na pompie (jest automat ale coś słabo z nim) i dalej trochę słychać powietrze w pompie obiegowej. Pętle dziś oglądałam kamerą i wszystkie ładnie grzeją. My mamy Gerdy- porażka tak samo. Wstawimy drugie drzwi (bo to kotłownia) więc pewnie się trochę polepszy. Będę relacjonować i należy nam życzyć cierpliwości Dojedziemy chyba do ładu z naszymi domkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 01.03.2014 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Moja wiara i nadzieja w "FACHOFCÓW" dziś definitywnie legła w gruzach. Właśnie skończyliśmy demontować nasze śliczne parapety na poddaszu po panach "fachofcach". Szkoda gadać. Parapety drewniane fornirowane. panowie mieli polakierować i osadzić. Polakierowali tylko z góry... osadzenia nie da się skomentować... Ostatnio odkryliśmy skąd wziął się ruch powietrza pod styro (wiało z gdniazdek i spomiędzy pustaków). Na dole panowie fachofcy zostawili nam nieobrobiony i niezabezpieczony styropian, tak, że wiatr może sobie ładnie hulać między styro a ścianą. Załamana jestem. Żadnych więcej fachofców, choćby skały srały. Nikogo, null, niet, nic... wszyscy won. Na naszej budowie nie było ani jednego fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 04.03.2014 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Od wczoraj rozpoczęliśmy akcję poddasze, która pewnie będzie się ciągnęła z racji na ograniczony budżet czasu. W ciągu dwóch godzin udało mi się zdrapać szpachelką piasek z pomalowanej przez fachowców ściany oraz jedną wyszlifować a także zdjąć akryl, który położyli przy oknie. Nie obyło się bez strat w tynku i farbie . Następnie zaszpachlowałam ubytki. Dziś dalszy ciąg zmagań. Niestety połączenie sufitu i skosu z KG po położeniu przez panów akrylu wygląda nie za fajnie ale chyba nie będziemy tego ruszać. Za dużo będzie przy tym roboty. Musimy kupić lepszą białą farbę, bo ta którą mamy nie podoba mi się. Poza tym zapłaciliśmy panom fachoffcom... nie kłóciliśmy się, bo szkoda nerwów. Jak dla mnie to powinni dostać połowę kwoty którą zapłaciliśmy. Ale cóż... jak ktoś ma miękkie serce to musi mieć twardą dupę i głęboki portfel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea28 04.03.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Witaj Gremlinka Budujesz na wysoczyznie ? gdzie ? czytam Twoj dziennik i naprawde to nie wiem co powiedziec ,FACHOWCY ale skad mozna wiedziec wspolczuje Ci Ja tez sie boje ,wiesz my chcemy zaczynac ,czekamy na projekt ...zrezygnowalismy z gotowego i zamawiamy indywidualny ale nie w Elblagu ,bo tu takie ceny ,ze nawt w Krakowie taniej i tam mamy zamowiony..chociaz tak na odleglosc to tez ciezko... Moze moge Cie poprosic ,oczywiscie na priv napisz mi tych wszystkich pseudo fachowcow ,abym mogla ewentualnie byc ostrzezona . Dzieki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 04.03.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Hej Lea. Budujemy w Wilkowie (obok Sierpina), czyli Wysoczyzna. Pan od malowania był polecony. Co prawda nie widzieliśmy jak malował ale robił inne rzeczy i to widzieliśmy i było ok. Robił dobre wrażenie... Nie ma tego złego... Jakoś damy radę ale ten ogrom pracy przeraża. U nas w rejonie strasznie drogo. Ciekawe dlaczego, jak taka bieda niby. Wszędzie ceny są znośne a tu .... masakra. Życzę powodzenia w budowie i postaram się na dniach napisać na prv parę słów o naszych fachowcach i niektórych sklepach-hurtowaniach. Ponieważ to dłuższy wywód to będzie następnym razem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea28 05.03.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Witaj Gremlinka masz racje ceny tu w okolicy sa horendalne... np. projekt indywidualny domu w Elblagu nikt nie chcial rozmawiac ponizej 15000ntys a w Krakowie zaplacimy 55oo tylko musimy jescze zaadoptowac do dzialki ale i tak bedzie o polowe taniej.... moj siostrzeniec buduje w Pabianicach kolo Lodzi ...za projekt indywidualny plus ,kierownik budowy zaplacil 7000 tys. Pozdrawiam Nie rob sobie stresu ja jeszcze poczekam dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 05.03.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Mąż zakończył dziś ocieplanie i uszczelnianie murłaty z jednej strony domu. Została druga. Dalej pracujemy nad naszą przyszłą sypialnią. Wydrapaliśmy dziś akry położony przez malarzy na styku karton gipsu ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 15.03.2014 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Mam ochotę usunąć dziennik. Jestem zmęczona. Budowaniem, analizowaniem, poprawianiem. Muszę pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 07.05.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam Gratuluję! Macie PIĘKNY dom!!! Wszystko mi się podoba Jestem na etapie wyboru tynku zewnętrznego :/ z tego co wyczytałam macie savanne 18 jeżeli tak to BARDZO, BARDZO proszę o zdjęcia ja myślałam o savanne 15 z góry bardzo dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts