Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Gremlinów

Recommended Posts

Sytuacja się trochę unormowała.Dokończyli murować szczyty, daszek nad wejściem się robi.Poprawili stężenia wiatrowe i zamontowali 2 ściągi.Okazało się, że czapki z granitu na komin będą 200 zł tańsze niż z betonu, nie ma sie nad czym zastanawiać. Będą niezniszczalne.http://img171.imageshack.us/img171/9737/20120716181614.jpgTak wyglądają ściągi do taśmy stalowej- stężenia wiatrowego.http://img651.imageshack.us/img651/6280/20120716181708.jpg

• Odpowiedzi 394
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I najlepsze. Zrobiliśmy wycenę okien firmy Avante na full wypasie. W końcu mamy pod nosem fabrykę. Okna uznawane za pierwszą ligę.Profil forte 6-ścio komorowy, z potrójną szybą i co tam dają do tego. Ukryte zawiasy mają niby w promocji. Jedna duża suwanka- koszt masakryczny, ale liczyliśmy się z taką ceną za suwankę.Koszt okien mieści się w założeniach tj. wraz z montażem ok 15 tyś.Nie mamy się nad czym zastanawiać ??? Najzimniejsze okno będzie miało Uw=0,9, najcieplejsza suwanka Uw=0,7 Nieźle :-)Kusi ta fabryka pod nosem- nie ma pośredników, więc chyba nie mamy się o co bać.

Za oknem całymi dniami leje, więc budowlańcy niewiele zdziałali na dachu.Dopóki nie ma membrany nie chcą robić działówek, bo nie chcą moknąc.

Mamy zagwozdkę z drzwiami zewnętrznymi. Jakie zamówić. Chcieliśmy jakieś porządne. Niestety u nas są dostępne tylko Gerdy i KMT.

Czy to są porządne drzw? :confused: Myśleliśmy o drewnianych ale odradzają, a koszt tych "markowych" np. stolbudu jest powalający i chyba nam szkoda tyle pieniędzy.

Co tu robić....

Edytowane przez Gremlinka

http://img545.imageshack.us/img545/5708/20120719123221.jpg

Jedna połać ma już dziś membranę :lol2:

Zapowiadają burze z gradem. Mam nadzieję, że nie będą poważne.

Poza tym znalazłam jeszcze ofertę na drzwi firmy Vikking zbrojone włóknem szklanym. Można coś ładnego wybrać.

Napaliłam się na szybkę w drzwiach, chociaż wcześniej mówiłam, że nie chcę...

Kobieta zmienną jest...

Byliśmy dziś oglądać drzwi zewnętrzne. I zdecydowaliśmy, że będą to drzwi firmy vikking.

http://www.vikking.eu/kolekcja-consul/

wzór IV

Naprawdę ładnie wykonane. W wybarwieniach drewnianych wyglądają jak drewniane, maja takie głębokie przetłoczenia. Koszt tych drzwi jak drewnianych, ale kompozyt nie powinien mieć takich wad jak drewno- nie pracuje tak i nie powinien się rozwarstwiać.

Byłam zaskoczona witrażami. Nigdy mi się nie podobały, a te na prawdę były piękne. :jawdrop:

Do kotłowni będzie Gerda TT wersja Londyn, też białe.

W sumie koszt będzie wyższy niż zakładaliśmy ale myślę, że warto.

To pokażę nasze "salony". Proszę nie zwracać uwagi na bałagan pozostawiony przez naszych budowlańców.

Widok na schody od strony wiatrołapu. Nie ma jeszcze ścianki przy schodach- będzie później.

http://img694.imageshack.us/img694/9796/20120721145500.jpg

Nie działa dziś imageshack więc dodawanie zdjęć muszę przełożyć.

W każdym razie mamy już na parterze wydzielony pokój, małą łazienkę i kotłownię.

Widać już wielkość pomieszczeń.

odebraliśmy też płytki izoflex do kominów. Bardzo mi się podobają. Wybraliśmy kolor ceglany=faktura stara cegła.

Jakieś fatum budowlane wisi nad nami.

Wymurowali kominy.

Pomieszali wkłady od komina uniwersalnego, który był glazurowany i kominkowego.

Jutro mają rozbierać.

Jeszcze się w oczy wypierali i to mnie najbardziej boli. :jawdrop::bash:

Na ich nieszczęście można łatwo sprawdzić, że się pomylili.

Ale trzeba się umieć przyznać do błędu....

Nie wiem czy to głupota, chamstwo czy zwykła pomyłka. Nie ma to w sumie większego znaczenia. O ludziach świadczy umiejętność przyznawania się do błędu i chęć jego poprawienia. A tego tu nie ma. :eek:

Tylko ten się nie myli, kto nic nie robi... wiadomo.... echhh

Nie mam już na to wszystko siły.

A jednak dało się rozebrać komin bez uszczerbku dla niego. Eureka. To chyba finansowa motywacja.

Po dokładnym obejrzeniu wkładów widać, że nie wszędzie na brzegach jest szkliwo. Zgłosiliśmy reklamację, niestety tylko tych wkładów, które nie były wbudowane. Reszta no cóż....

Majster zaczął robić daszek nad wejściem.

Efekt prac pokażę po zakończeniu.

To był okropny dzień i nikomu nie życzę takich nerwów.:jawdrop:

Postanowiliśmy, że skoro komin rozebrany to będziemy walczyć o te wkłady. Miały być całe przeszkliwione, więc zobaczymy co się uda załatwić. Majster przekornie mówi, że on tych wkładów nie zmontuje bo się boi.... tiaaa

;)

Pan pomierzył otwory na okna (które to otwory są do poprawy, bo krzywe jak nie wiem co...) i okna zamówiliśmy... będą na koniec sierpnia.

Okna Avante Forte z szybą 0,5, profil sześciomorowy z ciepłą ramką, dodatkową uszczelką, ukryte zawiasy. Sama suwanka to koszt ok 5 tyś. ale będzie cudna :-) Okna białe, bez szprosów...

Koszt okien z montażem 14 200. Myślę, że będziemy zadowoleni.:wiggle:

Jutro mają też mierzyć otwory na drzwi.

teraz tylko wpłacić zaliczki i czekać...:cool:

Zaliczki za drzwi i okna zapłacone. Montaż przewidziany na koniec sierpnia.

Cena za drzwi nas nie zaskoczyła negatywnie. Wyszło tyle ile było wcześniej powiedziane.

Już się nie mogę doczekać dachu, drzwi i okien. :wiggle:

Musimy jeszcze kupić wełnę na ocieplenie poddasza. Z tej transzy musimy je ocieplić. Niestety. jest nam to nie na rękę, bo nie będzie jeszcze okien. Ale nie chce nam się kombinować.... :rolleyes:

Wyjaśniło się. Dostaliśmy informację z Plewy, że wkłady nie straciły swoich właściwości i mogą być zastosowane, bo taki niewielki ubytek szkliwa im nie zaszkodzi. Gwarancja pozostaje bez zmian.

W poniedziałek montują komin.

Niestety nasi budowlańcy dalej nie rozumieją, czemu ten komin musieli rozbierać. Nie mam siły na ich myślenie. :wtf:

Niestety dalej czekamy na dach. Już wszystko jest z wyjątkiem odgromówki. Cholera.

Koszt wełny roockwoola toprock i superrock to ok 43 zł za m2 dla warstwy 26 cm w dachu.