Gremlinka 15.02.2011 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Dostaliśmy zdjęcia Zosi od jednego z forumowiczów, za co jestem mu bardzo wdzięczna. Domek jest śliczny, akurat na nasze potrzeby. Stwierdziliśmy, że ze zrobieniem schowka po schodami poczekamy, aż zobaczymy ile jest miejsca, ale skłaniamy się, żeby go nie było jednak. Salon jest akurat. Myślę, że te 24 m2 ze schodami jak w projekcie będzie ok. Zobaczymy jeszcze co z wykuszem. Ale chyba zostanie jako nasze takie małe szaleństwo. Balkonu za to na pewno nie będzie.Dalej toczy się sprawa z wodą. Mąż spotkał się z projektantem. Wiemy, że będzie trzeba wykonać niestety nową mapkę. Uhh kaska pójdzie. Poza tym pozostaje sprawa rzeczki, co z nią... Wszystko toczy się powoli swoim życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 16.02.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mapka już zamówiona. W przyszłym tygodniu mamy dzwonić.Będą tez słupki graniczne na działce od strony drogi, bo niestety obecnie ich nie ma. Wciąż myślę nad projektem. Jakby tak zostawić górną łazienkę w spokoju? Zamiast prysznica dać bidet, wcisnąć dwie umywalki. Hm hmA w najmniejszym pokoju zrobić garderobę i suszarnio prasowalnio graciarnię??? Więcej miejsca by było... Tylko nie wiem jak z łazienką. Ścianka kolankowa będzie musiała iść do góry o pustak koniecznie, żeby mąż się głową nie obijał o skosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 20.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 ja czytam:)i z tego co wiem to postaram się odpowiedzieć...kominy jak njbardziej systemowe...juz dzisiaj nikt nie bbawi sie z cegły...jak będą budać budowlańcy to na pewno sobie za takie doliczą, a materiał też raczej nie wyjdzie taniej,ściany zewnętrze z 24...więcej nie ma sensu...i tak trzeba dać styropian bo szparami, saprawą itd bedzie wialo nawet przy 40...więc 24 np poroterm i styropian 12-15cm.. z wodocągami nic nie wiem, więc nie pomogę...jeszcze sie nie podłączyliśmy...co do kosztów...to ponad 250tys na pewno...zależy jaki standart..250 to chyba minimum....pozdrawiam i zyczę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 20.02.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedzi Właśnie sobie pomału szukamy jakiegoś projektanta do adaptacji. Zastanawiałam się, czy można zmienić grubość ściany, bo w projekcie niby jest 30 cm porotherm? Może ktoś to liczył i nie można dać cieńszego pustaka Właśnie mamy z tym dylemat, który pewnie rozwieje projektant. Ogólnie to planujemy zamieszkać najpierw na dole, a górę będziemy robić w miarę mieszkania. Chcemy "ograniczyć" kredyt jak się da do tzw niezbędnego minimum. Na razie jest nas dwoje ale mam nadzieję, że to sie w końcu uda zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 20.02.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 to sytuacja u was taka jak u nas...poza tymi maluchami...chcialabym je mieć tak za 3-4lata:)a reszta się zgadza-kredyt minimalny mieszkanie najpierw na dole:)skoro w projecie 30 to tak bym chyba dała...na wno ktoś to liczył..i do tego z 10cm styro też...życzę wam żeby za 9 miśięcy bylo was troje lub czworo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 21.02.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dziękujemy staramy się. U nas już najwyższa pora na potomka A wracając do domku to w piątek jesteśmy umówieni z potencjalnym panem od adaptacji i kierownikiem budowy. Pan jest polecony. Do tego wstępnie powiedział całkiem dobrą cenę za adaptację i załatwianie pozwolenia i projekt może taniej zamówić. Więcej będziemy wiedzieć jak z nim pogadamy. Okazało się, że u sąsiadów jest kierownikiem budowy, a u następnych adaptował projekt i jest kierownikiem. Niestety z tego co się orientowaliśmy ceny u nas za wszystko kosmiczne... Poza tym tak jak myślałam. Na budowę wodociągu, a właściwie rozbudowę sieci będzie konieczne pozwolenie na budowę. Mamy jednak nadzieję, że wszystko się jakoś w miarę sprawnie potoczy i nie popłyniemy finansowo za bardzo. Jak to pani sąsiadka stwierdziła w kupie raźniej :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 22.02.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Skoro nic się nie dzieje ciekawego to wklejam link do kozy kalowej, która się nam podoba http://www.romotop.com.pl/piece/exclusive/img-36-01.jpg/bmi_orig_img/img-36-01.jpg Nie wiem jeszcze jaki kolor ceramiki, ale myślę, że taki bardziej "neutralny" jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 22.02.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 (edytowane) Jakieś dziwne to nasze miasto, kogo nie zapytam to każdy adaptację robił w tym samym biurze, jakby tylko jedno było.A ceny straszne od 3 tyś w górę. Jak ze wszystkim u nas chyba zmowa cenowa... Edytowane 22 Lutego 2011 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 25.02.2011 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Bardzo owocna była nasza rozmowa z panem od adaptacji. I cenę łącznie z projektem i załatwianiem wszystkiego podał bardzo korzystną. W związku z tym w poniedziałek podpisujemy z nim umowę na prace . I pewnie będzie kierownikiem budowy, bo całkiem fajny człowiek. Co prawda trochę "szybki" jest, nawet mówi szybko ale myślę, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 25.02.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jakoś wyjątkowo naszły mnie obawy co do naszego domku. Po rozmowie z panem od adaptacji wrócił temat schodów i ich zabudowania oraz zrobienia piwniczki pod nimi. Można by wtedy zlikwidować spiżarkę przy kuchni. Ale czy na pewno? I temat okien... W projekcie są okna 120/150. Czy to nie za wąskie??? Już sama nie wiem czego chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mąż Gremlinki 27.02.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) Witam Wszystkich odwiedzających ten temat. Po nicku nie trudno się domyślić kim jestem Trochę ostatnio posiedziałem w programie SketchUp i narysowałem uproszczony model Słodkiej Zosi. Kolory ścian i podłóg są przypadkowe. Na obrazkach widać większość zmian, które chcemy wprowadzić. Oto screeny: rzut Parteru z góry http://img821.imageshack.us/img821/8677/parterrzut.png parter z ukosa http://img826.imageshack.us/img826/4748/parterzukosa.png salon http://img715.imageshack.us/img715/1095/salonzukosa.png salon ze schodami otwartymi http://img155.imageshack.us/img155/4359/salonbezpiwniczki.png lub zabudowanymi http://img823.imageshack.us/img823/7966/salonzpiwniczk.png koza z rurą http://img716.imageshack.us/img716/4118/kozazrur.png lub bez http://img195.imageshack.us/img195/2649/kozabezrury.png jaką opcję wybrać Poddasze http://img202.imageshack.us/img202/4105/possadzerzut.png http://img715.imageshack.us/img715/6295/possadzezukosa.png Poddasze jeszcze bez ścian żeby lepiej było wszystko widać. Skosy przeźroczyste (też dla lepszej widoczności) kończą się na wysokości 190 a w łazience 250cm Widać że mogę stać spokojnie w wannie (człowieczek ma 195cm) co mnie bardzo cieszy Domek nie ma jeszcze okien, mebli i innych rzeczy ale pozwala mniej więcej ocenić czy zmieści się w nim to co chcemy. Edytowane 27 Lutego 2011 przez Mąż Gremlinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 28.02.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 super wizualizacje:)mi sie salon podoba bardziej z otwartymi schodami...ale jeżeli ma ponad 20m to zamknięty też uważam że fajnie...jak nie ma to bym otworzyła go...na wizualizacji wydaje się troszke mały...a ogólnie super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 28.02.2011 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ann i pawel po "kwadracie" ma niestety 18 m2, dodając to miejsce przed schodami to razem 22,25 m2. Przy przejściu do kuchni będzie podciąg, więc w razie czego będzie można otworzyć kuchnię demontując ściankę z karton gipsu i będzie bardziej przestrzennie Fajnie, że się podoba Mąż się napracował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 28.02.2011 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 A w ogóle to podpisaliśmy umowę z "projektantem" na adaptację Projekt ma być do piątku u nas. Jak pójdzie dobrze to może w połowie kwietnia będzie pozwolenie Wyjeżdżamy na tydzień na zasłużony urlop, więc będzie czas, aby przejrzeć projekt i pomyśleć nad zmianami jeszcze na spokojnie. Projektant dziś znowu zachęcał nas pod pomyśleniem o gazie z butli do ogrzewania Czy ktoś ma może lpg do ogrzewania i potrafi powiedzieć jak to wychodzi finansowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 01.03.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 moja siosta ma...wychodzi tak sobie, bo placi się za dzierżawe butli co miesiąc...jak maja budować w jakiejś przyszlości gazociąg to się w sumie oplaca ale jak nie-tam gdzie mieszka siostra były plany ale realizacji już 5lat brak i ona trochę nazeka...ok6000rocznie ale duży dom, sam parter 120m użytkowej+ok 70 poddasza..-w domu caly czas ok21st, bo ma małe dziecko., wczesną jesienią jeszcze kominek, ale mało... ja teraz też decyduję sie na gaz-tylko ziemny...mówią, że jak jest ziemny to nie ma się nawet co zastanawiać, bo koszt podliczając wszystko-czyli woda cieplacal rok, gotowanie, grzanie nie powinien być dużo większy niż czyms innym....trochę się boimy rachunków, ale mamy mniejszy dom i postaramy się go dobrze ocieplić...a jak kasy będziemy mieć malo, to ustawimy na 17st piec i będziemy mówić że taką temperaturę lubimy i jest zdrowa...:)i kupimy sobie cieple polary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.03.2011 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 To rzeczywiście cena za ogrzewanie nie jest mała, ale domek spory... U nas raczej szybko gazu nie będzie, choć MPZP przewiduje, jednak wątpię czy w najbliższym dziesięcioleciu będzie się można spodziewać. Chyba zostaniemy przy pierwszym pomyśle kotła na wszystko z podajnikiem. Ja w butli widze jeszcze 2 inne problemy poza finansowym... jest paskudna i nawet w ziemi się jej boję... poza tym mamy linię 15 kV na granicy i musi być od niej odsunięta min. 15 m.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.03.2011 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Niewątpliwie używanie gazu to wygoda, czysto jest. A ceny nośników energii wszsytkich czy to gazu, węgla czy pelletów będa rosły... niestety W bloku miesięczne ogrzewanie wynosi 130 zł dla naszej 37 m2 kawalerki... miejskie... Moim zdaniem dużo... A w 60 m2 mieszkaniu ehh zdzierstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.03.2011 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Mamy projekt Teraz musimy go przejrzeć i ustalić zmiany do pozwolenia Teraz już się stało... i taki domek już zostanie. A swoją drogą... ciekawe ile razy jeszcze na moją odpowiedź na pytanie jaki duży dom stawiamy usłyszę, czemu taki mały? Mam nadzieję, że jakoś przywyknę Chyba mnie choróbsko łamie a urlop się zbliża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 12.03.2011 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Ostatnio u nas burza mózgów na temat ogrzewania domku... właściwie ciąg dalszy. Zastanawiamy się teraz nad PC i ogrzewaniem podłogowym. Ale chyba sumarycznie nie będzie nas na to stać, jak czytam ile ludzie płacili. Poza tym nie lubimy kafli... Ech chciałoby się tyle rzeczy ale z góry wiadomo, że nie da rady z powodu kasy Mamy jeszcze problem z wjazdem na działkę. Projektant coś poradził i zastanawiamy się czy nie da się lepiej. Tak czy tak domek będzie poniżej drogi... 5 m nie nadgonimy. Jakoś musimy wymyślić coś innego i też powinno być dobrze :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 20.03.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Zmiany w projekcie zostały przekazane do projektanta. Zmieniamy głównie okna na większe, jedno wyrzucamy w kuchni i dodajemy na klatce w ścianie, nie będzie balkonu, części okien dachowych nie będzie, pod schodami będzie piwniczka i powiększamy wiatrołap. Drzwi do kotłowni przenosimy bliżej drzwi wejściowych. Przy kuchni nie będzie spiżarki (będzie piwniczka pod schodami), chyba, że po budowie coś nam się odwidzi. No i będzie wejście tylko od salonu. Na górze zamiast łazienki będzie garderoba, a w pokoju nad kotłownią będzie duża łazienka. I jeszcze parę drobnych zmian. Uff to na razie tyle... No i mamy już wbite słupki graniczne, panowie geodeci pracowali w sobotę i wiemy, gdzie idzie granica od strony drogi. Od strony rzeczki też mamy dwa słupki i jakieś paliki... Poza tym mój kochany mąż walczył z miarką w weekend, żeby określić, gdzie ma ten dom stanąć no i mamy niezłą zagwozdkę. Może jutro mąż wrzuci rzut domku. Mamy bardzo nieregularną działkę i musimy się wstrzelić w strony świata, zachowując jednocześnie równoległość do drogi. Ciężko to wszystko pogodzić Mam nadzieję, że będzie dobrze... Edytowane 20 Marca 2011 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts