Gremlinka 04.08.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Mamy trzecią wycenę, budowlaniec z firmą z naszego miasta. Cena za SSO bez dachówki to 40 tyś., z tym że cena z deskowaniem dachu i wylewanymi ścianami fundamentowymi. My będziemy chcieli dla kosztów robić z bloczków, ściany fundamentowe z bloczków oraz folia wysokoparoprzepuszczalna na dachu. Tak więc cena byłaby niższa....Myślimy i myślimy. Czachy dymią. Powstał pomysł spłacenia w 6 miesięcy naszego kredytu... tak więc zero byłoby przełożone na maj...Ale przynajmniej nie byłoby kredytu na działkę.... i potem niedaleka droga do RNS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa86 05.08.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Kurde, ale Wam współczuję z tym kredytem! Musicie nieźle kombinować! Nie wiem co Wam doradzać, bo sami w takiej sytuacji nie byliśmy i się średnio orientujemy. (my działkę już mieliśmy, bez kredytu...) Jeśli chodzi o ekipę budowlaną, to dobrze jest wziąć kogoś z polecenia. Wtedy wiadomo jak robi. Warto jest się wypytać ludzi u których już robili. Bo liczy się przecież nie tylko cena, ale także jakość i tempo. Ważne jest też to, czy po sobie sprzątają, czy lubią sobie wypić, czy potrafią sobie poradzić z ewentualnymi trudnościami... Dobrze też, jeśli kierownik budowy zna daną ekipę i już kiedyś z nimi współpracował. To też trochę ułatwia Osobiście z Waszych opisów stawiałabym na ekipę pana "K" Gremlinko, my mamy kredyt właśnie w Millennium. Najkorzystniej wychodziło. A co do ostatniej transzy - a po co Ci jakikolwiek Aneks i płacenie za niego? Jeśli w przeciągu dwóch lat od otrzymania kredytu nie wykorzystasz całej kwoty, to ona po prostu przepada! A skoro przepada i jej nie bierzesz, to oczywiście jej nie spłacasz Osobiście doradziła nam to Pani z banku A tak na koniec - Wadera słusznie zauważyła z tą wiatą... Kiedyś wynajmowaliśmy mieszkanie w domku, gdzie do podwórka prowadziła dłuuuuga droga dojazdowa. Odśnieżenie jej żeby wyjechać na asfaltówkę 4 osobom zajęło 50 minut! Więc pomysł żeby blisko bramy zrobić wiatę w takiej sytuacji wydaje się być świetny. Jednak ostatnio zwracam raczej uwagę na to, by zaparkować jak najbliżej domu... Dopóki nie pada można się przejść z dzieckiem w foteliku. Ale ostatnie deszcze przyprawiły mi z tym trochę kłopotów. Poza tym odkąd mamy dziecko zakupy robi się rzadko, w ilościach wręcz hurtowych. Ręce mogą się wyciągnąć do samej ziemi od noszenia tego wszystkiego... Ale na tą decyzję macie jeszcze czas. Teraz ważniejsze rzeczy macie na głowie. P.S. Faktycznie można powiedzieć, że z Waderą jesteśmy sąsiadkami - oboje z mężem pracujemy w Nieporęcie (przepraszam za offtopa, ale to takie miłe znaleźć kogoś niedaleko siebie ) Pozdrawiam Was serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 05.08.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Ewa Już podjęliśmy decyzję, że spłacimy działkę, choć byśmy mieli pożyczyć kaskę od rodziny. Wg wyliczeń damy radę, trochę trzeba będzie zacisnąć pasa. Podjazd planujemy pod sam dom, więc ewentualne zakupy będzie można wypakować, a potem siup do wiaty. Ale to zostawimy na koniec... może się jednak urodzi nowa koncepcja. Niestety ceny za robociznę w naszym regionie są wysokie, więc dziś obejrzałam sobie pana "K", pogadałam z nim i uznałam, że jest ok. Ma też polecenie i widzieliśmy 2 domki, które zrobił. Kierownik ich akceptuje, nic złego nie powiedział o nich, a wręcz pochwalił, ponoć nie piją. "K" ocenił budowę na szybką i przyjemną, bo domek prosty jest. Zostało na cenie 37 500 za cały dom z położeniem dachówki. W poniedziałek spisujemy umowę... no i zadatek... musimy zapłacić 2 tyś. Trochę faceta rozumiem, bo chce się zabezpieczyć. Dla nas to też coś, bo przynajmniej jakaś większa pewność, że nie zrezygnuje. Takie plany już zostają... mam nadzieję, że nic się nie zawali... Ewa w tej chili Deutsche ma najlepszą rodzinę na swoim. Nie wiadomo jak będzie za pół roku, bo to się szybko zmienia. Millenium na drugim miejscu. Niestety tym kredytem nie można spłacać działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 08.08.2011 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Dyspozycja nadpłaty kredytu... złożona.... Umowa o roboty budowlane na przyszły rok... podpisana.... MAM NADZIEJE, ŻE DOBRZE WYBRALIŚMY bo jak nie to Z ceną się nie targowaliśmy, nie wiem czy dobrze zrobiliśmy Pozostało na 37 500. Rozsądnie wydaje mi się, cena z pokryciem dachu. Ogólnie to cieszę się, że znaleźliśmy kogoś w miarę ok. Ale i tak wyjdzie w praniu... i się okaże, czy wybór był słuszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa86 11.08.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Z Waszych relacji wnioskuję, że najparwdopodobniej nie będziecie mieli problemów z ekipą U Was chyba w ogóle jest troszeczkę drożej niż u nas... Bo my za postawienie domu z dachem pod papę zapłaciliśmy 24 000 zł. W tym kominy murowane! Do tego robocizna za dach 5 800 zł. No i najważniejsze - gratuluję decyzji w sprawie kredytu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 11.08.2011 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ewa niestety jest drogo. W ogóle elbląskie firmy się cenią, nie wiem czemu, bo nasze województwo i region są bardzo biedne, a w Elblągu bezrobocie straszne. Widać dysproporcje pomiędzy "klasami". Niestety. Stąd może te ceny. Wydaje mi się, że wybraliśmy jednak rozsądnie. Facet wydaje się ok. Mieliśmy jeszcze kilka opcji do wyceny, ale ceny byłyby na pewno wyższe niż 40 tyś. bez pokrycia dachu, ponieważ nie znamy już nikogo godnego uwagi, tak żeby nie wpuścić się na minę. O murowanych kominach nie chcą u nas słyszeć- jak dla mnie to po prostu lenistwo budowniczych, bo takie kominy wymagają wiedzy, staranności i precyzji. Wolą więc prefabrykowane, bo dla nich szybciej. A deskowanie oho ho to już trzeba sobie ekstra zapłacić... Dobrze jednak, że chociaż w innych regionach nie zdzierają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 28.08.2011 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Urlop niestety dobiegł końca... niestety achh. Najbardziej się cieszymy, że widzieliśmy Słodką Zosię na żywo dzięki życzliwości Ewy i Michała. Utwierdziliśmy się w przekonaniu, że wybór był jak najbardziej słuszny i na pewno będziemy zadowoleni. Już nie możemy się doczekać, aż domek wyrośnie. Dalsze relacje jutro bo dziś padam.... niestety trzeba wrócić do rzeczywistości (znaczy pracy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 06.09.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Mąż odebrał pozwolenie na budowę sieci wodociągowej. Poza tym nic się nie dzieje. Nic nie planujemy... I nic mi się nie chce. Powoli dopada mnie strach kredytowo-pracowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 17.09.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Ostatnie dwa dni pracujemy dzielnie na działce. Niestety nasza kosa znów odmówiła posłuszeństwa ale pożyczyliśmy. Na działkę zawitały dwie wywrotki gruzu i wywrotka szlaki. Chcieliśmy zrobić i utwardzić wjazd. Możliwe, że zamówimy jeszcze 2 lub 3 wywrotki szlaki i koparkę do wyrównania tego wszystkiego, co do tej pory nawieźliśmy. Nasza działka wygląda jak skład budowlany. Okazało się, że w gruzie z naszego zakładu dostaliśmy dużo gratisów w postaci granitu. Na prawdę piękne kamienie, duże i małe, musimy tylko je wybrać . Poza tym dosyć spore kawałki betonu, takiego z lat 70-tych z kawałkami kamieni, którymi postanowiliśmy utwardzić rzeczkę, są na prawdę idealne. Reszta będzie do utwardzenia działki. Jutro może zdjęcie, na dowód, że ja też kosiłam kosą trawę kosą...:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 18.09.2011 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Zdjęcie na dowód, że kosiłam. Na prawdę sprawia mi to przyjemność... można się nieźle wyżyć i rozładować emocje... Taka władza w rękach http://img841.imageshack.us/img841/5967/16092011002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 09.10.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Ostatnio szukam inspiracji do urządzania domku. Na podłogę do dużego pokoju i kuchni chcemy płytki drewnopodobne. Podoba mi się stonewood z nowej gali do salonu w kolorze beż a do kuchni jasny szary. Również na ścianę w kuchni chcemy jasny szary ale w innym "ułożeniu" z mozaiką. http://www.nowa-gala.pl/var/data/img/7685/thumb.JPEGhttp://www.nowa-gala.pl/var/data/img/7079/thumb.JPEG Edytowane 9 Października 2011 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 09.10.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Dolna łazienka: w kolorze niebieskim podoba mi się seria Blush/blash z paradyża: http://www.paradyz.com.pl/GetFile/15006 do tego mebelki z serii flaren z ikeii w kolorze białym. Inspiracją był domek "jedyna taka ulka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 09.10.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 W korytarzu real stone z opoczna. Też podpatrzone u ccaya: http://www.opoczno.eu/data/kolekcje/_k048a/k048a006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 20.10.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Na działce składzik budowlany: szlaka, żwir, ziemia, gruz... zdobyczne deski. Musimy zamówić koparkę na pozbieranie tego do kupy. http://img59.imageshack.us/img59/3292/12102011011.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 27.10.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Ostatnio była u nas koparka...Działka dostała wjazd z innej strony, mulda została zeskarpowana, tak że powstało "dojście" do planowanego domku.http://img256.imageshack.us/img256/4860/p1120223.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 27.10.2011 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 A tak od strony planowanego domu: http://img831.imageshack.us/img831/1081/p1120227r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 27.10.2011 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Niestety z dołu powstał nam duży dół... zajmiemy się nim.... kiedyś... ale chyba na końcu...http://img97.imageshack.us/img97/3281/p1120229.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 27.10.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 I na koniec poobkładana rzeczka własnoręcznie przez mojego męża... Kamieniami: http://img4.imageshack.us/img4/3757/p1120233p.jpg Jumbami: http://img407.imageshack.us/img407/3367/p1120232.jpg Cudo nie jest, ale nie będzie podmywać Na żywo wygląda całkiem nieźle. Niestety zostało jeszcze dużo do zrobienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 27.10.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Koparka http://img225.imageshack.us/img225/8595/25102011004.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa86 01.11.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Rety! Dawno nie zaglądałam (z chronicznego braku czasu niestety) a u Was tyle się wydarzyło!!! Działeczka powoli nabiera właściwych kształtów A rzeczka ma swój urok, nawet jeśli "nie jest to cudo". Moim zdaniem całkiem dobrze to wyszło. Te szare płytki z Nowej Gali - rewelacja! Pięknie się prezentują. Wbrew pozorom o urządzaniu trzeba pomyśleć już na etapie budowy, bo wiele rzeczy wymaga wcześniejszego przygotowania, rozplanowania. Życzę więc owocnych poszukiwań inspiracji Pozdrawiamy cieplutko, E.M.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts