Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Gremlinów

Recommended Posts

Hurra złożyliśmy dyspozycję całkowitej spłaty kredytu na działkę. Teraz trzeba czekać, z dobrymi wiatrami jakieś 30 dni, aż bank załatwi wszystko i wyda nam papiery, żebyśmy mogli zrobić wykreślenie z hipoteki.

Będziemy jakiś czas pełno prawnymi i jedynymi właścicielami działki :-)

• Odpowiedzi 394
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlecze się ten mój temat oj wlecze. Mam jednak nadzieję, że jak już się zacznie to na dobre :-) Mamy część papierów do skreślenia banku z naszej hipoteki ale się guzdrają. Zanim ruszymy po nowy kredyt to musimy mieć chociaż potwierdzenie z sądu, że wystąpiliśmy o wykreślenie starego kredytu z hipoteki.

Zmieniło się nam w temacie wentylacji jednak chcemy mechaniczną. Tzn. ja chcę a mąż... jak to mąż :-) chce to co ja :-)

Liczę i liczę i wychodzi mi, że będziemy potrzebowali jakieś 320 tyś o zgrozo. Jesteśmy rozrzutni.

• 3 weeks później...
mąż... jak to mąż chce to co ja

muszę się zgadzać, nie lubię spać na kanapie :rotfl:

a ja dzisiaj odebrałem z poczty liścik z Sądu Rejonowego - Wydział Ksiąg Wieczystych.

Działka jest już Nasza :wiggle: wykreślili z hipoteki bank :D Teraz możemy poszukiwać kolejnych krwiopijców, którzy chętnie zagoszczą w naszej Księdze :/

Z innej beczki a właściwie druta ;) Facet z firmy, która będzie wykonywała przyłącze prądodajne powiedział wczoraj, że może za 2 miesiące (jak wszystko pójdzie zgodnie z planem) będzie już stała skrzyneczka na naszej działce.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Ostatecznie z dwóch banków zrobiły się trzy. Zdecydowaliśmy się w ostatniej chwili na jeszcze jeden i to była dobra decyzja. Dziś podpisaliśmy umowę kredytową. jedyny minus to musimy wybrać, czy bierzemy kartę kredytową czy ubezpieczenie domu.

Poza tym w tym roku zostaniemy rodzicami z czego najbardziej się cieszymy :-)

Także wszystko jest na dobrej drodze.

Czekamy na 1-szą transze i jedziemy z fundamentami.

Wyznaczanie domku przez geodetów w obecności szanownego wykonawcy oraz kierownika budowy odbędzie się w poniedziałek od godz. 7 00.

W tym terminie dogadamy również z wykonawcą co i w jakiej ilości zamówić. Chcieliśmy choć stal kupić. Ale... nadproża zewnętrzne w projekcie są dziergane ręcznie, a może kupimy gotowe ??? Takie i inne tematy do przedyskutowania z kierownikiem budowy i wykonawcą. I ławy nie wiemy, kopać czy szalować. Sądząc po dziurze w zmieni to szalować.

I dowiedzieliśmy się. Kierownik na nasze pytanie czy nie zbroimy ław jak w projekcie powiedział, nie, my zbroimy i zaśpiewał co i jak :-) ledwo mąż zdążył zapisać.

No i mamy już blaszak na działce.

I nowe kupki gruzu na utwardzenie tymczasowego wjazdu. Inaczej gruszka nie sięgnie.

U innych też beton B15 taki drogi? U nas 300 zł brutto. Co za zdzierstwo.

Powoli zbieramy materiał na zero.

Wykonawca się stara, załatwił nam jakieś wyceny. Maja przysłać na maila. Zobaczymy.

W poniedziałek koparka zrówna gruz i będzie wykonawca. Pewnie zaczną szalować ławy.

Dziś dotarły deski szalunkowe 1,5 m3. Ciekawe czy to starczy. Liczyliśmy tak ok 1,3 m3 :-)

Miało się dziś dziać oj miało.

Ale wyszło jak zawsze. Facet przyjechał koparą i rozgarnął gruz. Tak sobie mu to wyszło.

Kopara nie chciała współpracować i jakiś ruch łyżką się zablokował. Może jutro przyjedzie inną i dokończy poszerzanie wykopu. Teraz jest trudniej, bo już jest dom wyznaczony i trzeba uważać.

Nasz wykonawca chce kręcić zbrojenia od jutra. Zdziwił się, że tak dużo fi 6 kupiliśmy. Może jakiś błąd w obliczenich???

Kierbud nie zgodził się na nic innego tylko na bloczki fundamentowe betonowe. Trudno. Nie będzie keramzytu.

Mam nadzieję, że to tylko takie ciężkie początki.

Zdjęcia może jutro, bo nie było nic ciekawego do fotografowania.

To będą zdjęcia.

Nasza droga z gruzu i piasek.

http://img849.imageshack.us/img849/3378/24042012004.jpg

Zbrojenia już prawie gotowe:

http://img594.imageshack.us/img594/9130/24042012006.jpg

Szalejący kaparkowy w naszym wykopie. Poszerzał i równał.

http://img585.imageshack.us/img585/5800/24042012010.jpg

W piątek zakończyły się przygotowania do zalania ław fundamentowych. Ławy zaszalowane, wysypany chudziak, ułożone zbrojenie i poprzeczki. W poniedziałek przyspawamy bednarkę i zalewamy ławy :-)

http://img337.imageshack.us/img337/9941/p1120522.jpg

http://img193.imageshack.us/img193/2670/p1120529s.jpg