papuch 04.02.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Mam pytanie do mądrych: czy zamiast stelaży pod regipsy można użyć łat drewnianych? O co chodzi: mamy zamiar zamknąć sufit nad klatką schodową na górze, chcemy tam zrobić stryszek i zamówiliśmy drewno żeby było jako podłoga stryszku. Jako że to podłoga to kiedy ktoś będzie tam chodził (nie często ale zawsze się może zdarzyć -będzie tam też wyłaz na dach tak więc kominiarz itd) to sufit będzie pracował. Jeśli przyczepimy do tych belek regipsy to mogą się robić pęknięcia. Majster z mężem wymyślili że dadzą cieńsze belki pomiędzy tymi na których będzie podłoga. Do tych cieńszych (z racji że są cieńsze) nie będzą dotykać deski podłogi. Do nich przykręcić regipsy...- czy to mądre rozwiązanie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.02.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Wiesz, jakoś nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć.... W wielu krajach stosuje się konstrukcję drewnianą a nie metalową, u nas to rzadkość. Postawową trudnością moze być poziomowanie tego sufitu. O ile w przypadku konstrukcji metalowej, mamy do dyspozycji wieszaki - dość proste do regulacji- to przy drewnie .... nie wiem jak to osiagnąć. Ja wykonalem samodzielnie skosy i sufity podwieszane i poimo chodzenia po strychu nie ma żadnych pęknięć. Nawet raz stanąłem nogą na płycie sufitu - wpadlem w wełnę na strychu... W sumie konstrukcja znacznie bardziej pracuje podczas zmian temperatury zima/lato, niż w czasie chodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 04.02.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Mam pytanie do mądrych: czy zamiast stelaży pod regipsy można użyć łat drewnianych? O co chodzi: mamy zamiar zamknąć sufit nad klatką schodową na górze, chcemy tam zrobić stryszek i zamówiliśmy drewno żeby było jako podłoga stryszku. Jako że to podłoga to kiedy ktoś będzie tam chodził (nie często ale zawsze się może zdarzyć -będzie tam też wyłaz na dach tak więc kominiarz itd) to sufit będzie pracował. Jeśli przyczepimy do tych belek regipsy to mogą się robić pęknięcia. Majster z mężem wymyślili że dadzą cieńsze belki pomiędzy tymi na których będzie podłoga. Do tych cieńszych (z racji że są cieńsze) nie będzą dotykać deski podłogi. Do nich przykręcić regipsy...- czy to mądre rozwiązanie czy nie? nie wiem czy dobrze zrozumiałe - ale jeżeli chcesz wykonać następujacą zabudowę to musisz oddelatować materiał KG od belek ;12x12 dobrze by było abyś podał wielkośc zabudowy . a by woiedzieć jak to rozwiązac . Alezapewne musisz kotwić do scian nośnych belki aby wykonać podwaline którą bedziesz deskował ; Jeżeli bedzie deskowane to napreżenia zostana na punkt rozłożone i wówczas płyty KG moga być od spodniej strony mocowane i dobrze aby było to połączone płyta z płyta akrylem lub akrypuc na fizelinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 04.02.2011 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 ok dzięki za rady. Pytałam w różnych miejscach i też mówią że stelaże metalowe do drewnianej konstrukcji. Kilka osób potwierdziło że robienie oddzielnch belek do konstrukcji sufitowej i odzielnych do konstrukcji podłogi (nieco wyżej polożonych) jest dobrym rozwiązaniem choć nieco droższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts