Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z okolic Jelcza-Laskowic kupująca ekogroszek latem 2011.

SUSPENSER

Recommended Posts

Z powodu kiepskiej jakości i wysokich cen ekogroszku sprzedawanego przez firmy nim handlujące planuję latem 2011 zamówić Tira (24 tony) workowanego przez kopalnię ekogroszku dla grupy chętnych osób z okolicy Jelcza-Laskowic.

Znajomy zamówił tak zeszłego lata pół tira Pieklorza (resztę wziął jego sąsiad) i ma zapas na kilka lat - nie dość, że kupił duuużo taniej to nawet nie wie, że są jakieś problemy z jakością (woda, domieszki typu miał, spieki), podwyżki itp.

Sam planuję zamówić 3-6 ton, mam też potencjalnie 3 sąsiadów (po 4 tony) do spółki, więc 15-18 ton już się zebrało.

Możliwy jest też zakup porządnego węgla u porządnego dystrybutora - może by tak zrobić coś a'la przetarg internetowy - co o tym sądzicie ?

Ten pomysł sobie odpuszczam, bo nie znalazłem ciekawych propozycji, a nie ma czasu na przetargi [zresztą ilość też jest na to zbyt mała].

W zeszłym roku zamówiłem grupowo z sąsiadami, więc pewne doświadczenie już mam.

Lista chętnych do zakupu grupowego na wiosnę [gdy w kopalniach i składach będzie coroczne minimum cenowe]:

1. Suspenser 3 000 kg + 5 500 kg [J] + 3 000 kg + 3 000 kg [M]

2. Trociu 5 000 kg

3. ssbau 4 500 kg

4. futurs 5 000 kg

5. Malawi 3 000 kg

6. lucat 3 000 kg [może nawet 4]

7. lasche 5 000 kg

8. Crocodile79 4 500 kg

Skasowałem ilości palet, bo to każdy sobie już sam domówi jak mu pasuje [po 750, 800, 1 000 kg].

PS osobiście sprawdziłem wybrany węgiel przed zakupem, mam w tym doświadczenie i jestem wymagający - jeśli ktoś sam chce kupić kilka worków na próbę niech kontaktuje się z karoka65.

Na razie w sumie jest ok 50 ton.

Mam już ofertę na węgiel - jak już pisałem jest to ekogroszek z Bobrek w Bytomiu, workowany po 25 kg - cena z dostawą to 840 zł/tonę, a przy dostawach w 1 miejsce co najmniej 5 ton 830 zł/tonę.

Dostawa po świętach.

Dzwoniłem także do dystrybutorów przy kopalniach - tam na miejscu pakowany Pieklorz kosztuje 800 zł/tonę brutto przy 24 tonach + trzeba dać palety na wymianę, do tego trzeba by doliczyć transport.

Czas oczekiwania na zakup to ok. miesiąca tak trudno kupić ten węgiel pakowany w kopalni !

Cena podawana przez kopalnię na stronie www to 725 zł/tonę brutto za workowany.

Według mnie nie warto kombinować i najlepiej zamówić z dostawą po 830/840 - sam się ku temu skłaniam.

Wszystkich chcących zamówić proszę o przesłanie adresu, nazwiska i nr tel. na priv do karoka65 [ma wpisy na 2 stronie wątku] z podaniem zamawianej ilości [np. 3 palety po 1 000 kg].

Jeśli ktoś ma lepszą ofertę proszę o info na priv do mnie.

Można zamawiać pełne palety 750 kg lub tony [wtedy palety będą wyższe].

Edytowane przez SUSPENSER

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomysł fajny. Osobiście zdarzyło mi się jakiś czas temu organizowanie i koordynacja takiego przedsięwzięcia tyle, że zwykłego węgla.

Za pozwoleniem autora tematu chciałbym założyć alternatywny wątek dla mieszkańców okolic Mińska Mazowieckiego :).

No ba - pewnie, że można, a nawet trzeba zakładać alternatywne wątki dla innych miejscowości - cieszę się, że pomysł się podoba i życzę powodzenia :-)

SUSPENSER - ja się dopisuję. Spokojnie mogę wziąć 4 albo i 5 ton.

A jak dobra cena będzie to i z 6 wezmę.

I w ten sposób tir już jest ;)

Może nazbieramy więcej chętnych - wtedy możnaby zamawiać na raz mniejsze ilości niż 6 ton na osobę ;-)

Jeszcze sporo czasu, więc zobaczymy jak temat się rozwinie.

Suspenser choć Ja nie z okolic Z Jelcza Laskowic to tak z ciekawości z jakiej kopalni zamierzacie zorganizować eko. Może u siebie zorganizowałbym podobną akcję. Sam szacuję spalanie roczne na poziomie 6 -7 ton tak więc może "łyknąłbym" na raz 10 choć z miejscem trochę krucho.

• 1 month później...

Jak widzę jest już nas trochę co mnie cieszy :-)

Na razie efektem akcji jest to, że pojawiła się propozycja zakupu węgla u jednego z dystrybutorów w atrakcyjnej cenie [a przede wszystkim porządnego z konkretnej kopalni].

Mam kilka worków na testy [sam je wybrałem] - w przyszłym tygodniu je sprawdzę i dam znać.

Gdy budowałem dom zorganizowałem rabat dla grupy na zakup drzwi i bram garażowych, więc myślę, że z węglem też da radę ;-)

Im będzie nas więcej tym lepiej [jak już pisałem poza forum planuję wciągnąć w to sąsiadów].

Witajcie! Ekogroszek też nas interesuje. Jakiej ceny (na jakim poziomie) można by się spodziewać przy grupowym zakupie ? Mówimy o ekogroszku workowanym ?

Pozdrawiam

Michał

Na pewno workowany, kaloryczność min. 28 MJ, cena będzie przedmiotem negocjacji nie ma więc co zapeszać.

W pierwszym wątku będę zapisywał kto ile jest w stanie realnie zamówić w kwietniu/Maju w zależności od tego kiedy cena w kopalni będzie najniższa w roku [najlepiej niech każdy weźmie pod uwagę własne możliwości przechowywania i zainwestowania pieniędzy].

Zwykle palety są foliowane po 750 kg, więc uwzględnijcie całe to będzie łatwy, szybki rozładunek [i ewentualne przechowywanie].

Edytowane przez SUSPENSER

JA bardzo chetnie tez sie dolacze ale to bedzie nasz pierwszy rok w nowym domu wiec musze sie zorientowac a) ile sie u nas w kotlowni zmiesci b) ile potrzebujemy

Napisz jaki duży dom, jakie ocieplenie to coś koledzy doradzą. Musisz liczyć że jak jeszcze nie ogrzewany to na początku trochę więcej pociągnie i czy latem też chcesz ogrzewać CWU.

Żebyś miał jakieś wyobrażenie ile miejsca potrzebujesz to wygląda to następująco:

Typowa europaleta ma 120 cm długości i 80 cm szerokości, czyli w z zaokrągleniu na 1 m2 mieści się tona węgla i nie jest to bardzo wysoko naładowane. Jeśli będzie ci się chciało chwilę popracować to spokojnie układając wyżej możesz na 1m2 zmieścić 1,4 a nawet 1,5 tony workowanego eko groszku.

no to pisze ...w sumie chcialam poszukac , policzyc i nie isc na latwizne ale jak nikomu nie przeszkadza to zadam kilka pytan blondynki i bede miec z glowy :) wiec dom ok 180 m2, ogrzewany caly rok eko groszkiem, tzn. zrodel alternatywnych na razie brak, dom jest dwurodzinny z mieszkaniem na parterze ...w sumie zamieszkiwac bedzie 6 osob, powierzchnia kotlowni to jakies 10m2 ale ma sie tam zmiescic piec i inne "przyleglosci", jest jeszcze kacik pod schodami gdzie ewentualnie moge zmiescic z dwie paletki ...dziekuje za pomoc ...a i przepraszam za brak polskich liter ale klawiatura takowych nie posiada ;)

Nie wiem kiedy zaczynacie sezon grzewczy i kiedy kończycie (CO) bo patrząc na wpisy kolegów z forum to jest różnie. Na moje oko to kup z 5 ton. Tak jak pisałem jeśli jeszcze chata nie była grzana to początkowo pójdzie dość dużo. Mam klienta który w tym sezonie zaczął grzać nowy dom coś około 250m, początkowo był w lekkim szoku bo kocioł zżerał 65 do 70kg/dobę. Po jakimś czasie spadło 35 do 40. Teraz w okresie przejściowym nie pytałem.