Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z okolic Jelcza-Laskowic kupująca ekogroszek latem 2011.

SUSPENSER

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam ofertę na Jaret Plusa z bardzo dobrej mieszanki [są różne Jaret Plusy zależnie co do Jareta jest domieszane] tzn. Jaret + Pieklorz z Bobrka - cena 920 zł/tonę z dostawą.

Węgiel sprawdzony - pali się bardzo dobrze i jest kaloryczny - osoby z listy proszę o info na priv z podaniem ilości

[lista jak zawsze jest wstępna i nie zobowiązująca, więc jeśli ktoś nie chce niech także napisze o tym, żebym go na priv o decyzję nie musiał pytać].

Osobiście planuję jeszcze przetestować czeski z Ledvic [tani Jaret Plus którego kupiłem na próbę w okolicy po 21,2 zł/25 kg spieka się już teraz latem, więc nie będę ryzykował] i jeśli się sprawdzi wtedy wezmę tonę tego po 920 zł i 2 tony Ledvickiego, a jeśli Ledvicki się nie sprawdzi wtedy wezmę tylko Jaret Plusa.

Hejka

Jeśli można i nie podniesie to ceny, to dla mnie 3 tony tylko. Arrow00 jak widzę też jest z Chrząstawy więc i tak do wioski pojedzie 6 ton.

Mam jeszcze zapas z zeszłego roku a do tego jeszcze planuję uruchomić kominek wreszcie więc tej czwartej tony nie będę miał gdzie schować a i tak zostanie do przyszłego roku.

Na dzisiaj sytuacja wygląda tak, że wróciłem wczoraj z wyjazdu, włączyłem kocioł i testuję Ledvicki ekogroszek, a jeden z sąsiadów wraca za tydzień, więc muszę jeszcze na tydzień się wstrzymać.

Jako, że dostawa do Wrocławia nie będzie możliwa lista wygląda tak:

1) Trociu - 3 tony

2) Arrow00 - Chrząstawa - 2 tony + 2 Ledvickiego

3) Suspenser + sąsiedzi - w sumie 10 ton - jeszcze nie wiem ile którego - za tydzień wraca sąsiad i wtedy będzie wiadomo dokładnie.

• 2 weeks później...

Ja wraz z jednym z sąsiadów kupujemy Ledvicki, drugi sąsiad jest w trakcie przekonywania ;)

Na testach wypadł w porządku - zużycie tylko o 50% wyższe niż Pieklorza, ale z braku czasu jeszcze nie doszedłem do właściwych ustawień, więc może będzie lepiej, popiół idealny, spieków zero - mam mocno przewymiarowany kocioł więc nie martwi mnie niższa wartość opałowa [podobno ok. 23 MJ/kg] bo mam spory zapas mocy [podobnie jak sąsiedzi].

Planuję do końca tygodnia zamówić - jak ktoś z okolicy jest chętny do wspólnego zakupu [np. Arrow00 pisał się na 2 tony] niech da znać.

Trociu, a możesz nas uświadomić dlaczego nie kupujesz ze składu węgla u Ciebie w miejscowości?

Ja brałem stamtąd chwałowickiego w tamtym roku i byłem zadowolony (poza tym, że się spiekał ale to nie wina gościa na składzie - taki był węgiel) Natomiast duża zaleta to to, że na życzenie mogą zaworkować w worki plecione z polipropylenu i wtedy mocno to przesycha.

Ja chyba znowu więc od niego wezmę. Szkoda tylko, że nie ma Ledvickiego bo twierdzi, że Kormorany lepsze i ściąga ten drugi.

Trociu, a możesz nas uświadomić dlaczego nie kupujesz ze składu węgla u Ciebie w miejscowości?

Ja brałem stamtąd chwałowickiego w tamtym roku i byłem zadowolony (poza tym, że się spiekał ale to nie wina gościa na składzie - taki był węgiel) Natomiast duża zaleta to to, że na życzenie mogą zaworkować w worki plecione z polipropylenu i wtedy mocno to przesycha.

Ja chyba znowu więc od niego wezmę. Szkoda tylko, że nie ma Ledvickiego bo twierdzi, że Kormorany lepsze i ściąga ten drugi.

Ja kiedyś tam wziąłem Pieklorza bytomskiego i był mokry jak diabli - od tamtej pory mam uraz [zwłaszcza gdy w zeszłym sezonie musiałem wymienić skorodowanego ślimaka i zasobnik mi skorodował], do tego miał sporo miału].

Potem brałem z Nikomax na Żernickiej i był zdecydowanie lepszy [suchy i bez miału].

Co do Komoran to zastanawiam się jeszcze nad nim bo ma 19,8 MJ/kg a Ledvicki 17,6 MJ/kg i 0,77% siarki [wg certyfikatu kopalni], tyle, że Komorzany ma sporo siarki [1,7-2,2%] - link: http://www.czechcoal.cz/cs/produkty/uhli/sluzby/Katalog_uhli_2012.pdf

Mam już prawidłowo podłączony ciepłomierz i może się jeszcze wstrzymam z zakupem aż sprawdzę sam ile MJ z którego ekogroszku wyciągnę - za 1-2 dni kończy mi się Pieklorz, więc mogę przetestować Ledvice i Komorzany [powinno to potrwać do 2 tygodni] a potem Pieklorza [11-12 dni].

Nie wiedziałem, że u mnie w Chrząstawie jest jakiś skład ;)

Dlaczego biorę z kolegami z forum a nie lokalnie. Bo za duże ryzyko. Kiedyś brałem nawet z allegro - facet przywoził mi swoim osobowym autkiem po 500km w workach polipropylenowych ;) Sam podobno pakował z hałdy. Wtedy nie narzekałem.

Potem brałem ze Styku w Nadolicach jak jeszcze się zajmowali węglem. Raz spróbowałem u nich chyba jakiegoś afrykańskiego, bo próbka, którą facet dostał była ok. Ale jak już przyszedł główny rzut, to szybciutko został zwrócony i facet sam sie tak zdenerwował, że wycofał się z tego.

Więc wtedy zacząłem poszukiwania i tak zrodziła się ta nasza inicjatywa. SUSPENSER wiedzie prym w testach. Karoka nas wspiera w wyborze i logistyce a znamy się jeszcze z czasów jak Resolver nas zaopatrywał.

To tyle ;)

Nie wiedziałem, że u mnie w Chrząstawie

Suspenser mi napisał, że jesteś z Dobrzykowic, a ją tam właśnie kupowałem w tamtym roku i było ok. W tym roku również tam chcę kupić szczególnie, że można tam kupić w workach polipropylenowych. I dlatego chciałem poznać opinię

Ok.

Kiedyś myślałem o tym składzie, ale ponieważ mamy wsparcie grupowe do "dobrych" zakupów, to się nie rozglądam po okolicy.

A właśnie - coś wiadomo o naszej dostawie?

Kontaktowałem się już Karoką i czekamy na dostawę Jareta.

Ten skład w Dobrzykowicach jest trochę dziwny. Koleś średnio wie co sprzedaje.

Na moje pytanie o spiekalność poszczególnych węgli na placu patrzył się na mnie jakbym go pytał ile to pi razy 452 :)

Żeby ktoś kto sprzedaje węgiel nie wiedział co to spiekalność - jak dla mnie to go dyskwalifikuje.

Lepszy skład jest w Jelczu koło Ronala. Mają tam wszystkie pieklorze, czecha i jeszcze parę innych.

Niestety obecnie nie mają pakowanych w kopalni tylko sami pakują.

Wziąłem na próbę kilka worków (Pieklorz z Piekar, Chwałowic i Ekoret) i tylko Ekoret palił się ładnie.

Pozdrawiam,

Tomek

Suspenser mi napisał, że jesteś z Dobrzykowic, a ją tam właśnie kupowałem w tamtym roku i było ok. W tym roku również tam chcę kupić szczególnie, że można tam kupić w workach polipropylenowych. I dlatego chciałem poznać opinię

No tak pochrzaniło mi się - to Styk jest w Dobrzykowicach a Trociu w Chrząstawie - wszystko przez to, że go jeszcze nie odwiedziłem ;)

Polecam Ci kupić worek Pieklorza bytomskiego na Żernickiej i porównać z tym Chwałowickim.

Ja póki co skłaniam się ku 1 tonie Pieklorza bytomskiego [na duże mrozy, żeby za często nie musieć dorzucać, jak będzie się spiekał wymieszam z czechem] lub Jaret Plusa oraz 2 tonach czeskiego na resztę sezonu [jakiego okaże się po testach].

Edytowane przez SUSPENSER

Lepszy skład jest w Jelczu koło Ronala. Mają tam wszystkie pieklorze, czecha i jeszcze parę innych.

Niestety obecnie nie mają pakowanych w kopalni tylko sami pakują.

Wziąłem na próbę kilka worków (Pieklorz z Piekar, Chwałowic i Ekoret) i tylko Ekoret palił się ładnie.

Dzięki za info bo też myślałem o tym składzie.

Mają Pieklorza bytomskiego ?

Co było nieładnego w paleniu się tych innych Pieklorzy - spiekały się ?