Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe docieplenie ściany trójwarstwowej z wełną w środku

R.R.

Recommended Posts

Witam,

planowałem docieplić dodatkowo dom od zewnątrz styropianem. Mam ściany trójwarstwowe i do niedawna byłem przekonany, że w środku jest styropian - stąd planowałem od zewnątrz też dać styro. Okazało się jednak, że może i gdzieś jest styropian ale przynajmniej w części ścian jest wełna mineralna. Nie dyskutuję jak to jest wykonane bo szkoda mi nerwów a nie ja to budowałem.

Pytanie jest następujące: czy w takim układzie powinienem na fasadę dać jednak wełnę? Pomyślałem, że może sposobem byłoby dać na elewacje styropian i zrobić w miarę dużo otworów do wewnętrznej warstwy izolacji, w których umieściłbym wełnę i zamknął kratkami wentylacyjnymi.

Chodzi mi przede wszystkim o to żeby wilgoć miała ujście i to wszystko nie zgniło ale też z drugiej strony koszt wełny jest jednak prawie dwa razy wyższy niż styro.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Skoro masz już scianę 3warstwową, w dodatku ocieploną to przede wszystkim zastanowiłbym się nad tym czy dodatkowe ocieplenie ma jakikolwiek sens.

Docieplenie drogo cie wyniesie, efekt moze być odwrotny, bo zamkniesz szczelnie budynek i od srodka moze gromadzić ci się para wodna, ktora moze sie skraplać.

A dodatkowo wydając kase na docieplenie, by zmniejszyc koszta ocieplania pomieszczenia w zime, mogą ci się zwrocic dopiero po 200 latach...

Skoro masz już scianę 3warstwową, w dodatku ocieploną to przede wszystkim zastanowiłbym się nad tym czy dodatkowe ocieplenie ma jakikolwiek sens.

Docieplenie drogo cie wyniesie, efekt moze być odwrotny, bo zamkniesz szczelnie budynek i od srodka moze gromadzić ci się para wodna, ktora moze sie skraplać.

A dodatkowo wydając kase na docieplenie, by zmniejszyc koszta ocieplania pomieszczenia w zime, mogą ci się zwrocic dopiero po 200 latach...

Kłopot w tym, że kamera termowizyjna pokazuje spore ubytki ciepła w tej ścianie - szczególnie na poziomie stropów i w rogach. Dodatkowo nie mam żadnego wykończenia elewacji (tylko klej na siatce), bez czego da się żyć ale przy okazji bym zrobił i jedno i drugie.

Co do zwrotu to taka inwestycja ma faktycznie długi okres. Zostaje mi alternatywa jednak albo docieplić tylko wieńce stropowe - powstaną wtedy cokoły i gzymsy odstające od ściany na tyle na ile gruby styropian zastosuję - albo już pociągnąć całość i zamknąć temat jakimś kolorem na ściany aby mieć spokój na lata.