R.R. 04.02.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam,planowałem docieplić dodatkowo dom od zewnątrz styropianem. Mam ściany trójwarstwowe i do niedawna byłem przekonany, że w środku jest styropian - stąd planowałem od zewnątrz też dać styro. Okazało się jednak, że może i gdzieś jest styropian ale przynajmniej w części ścian jest wełna mineralna. Nie dyskutuję jak to jest wykonane bo szkoda mi nerwów a nie ja to budowałem. Pytanie jest następujące: czy w takim układzie powinienem na fasadę dać jednak wełnę? Pomyślałem, że może sposobem byłoby dać na elewacje styropian i zrobić w miarę dużo otworów do wewnętrznej warstwy izolacji, w których umieściłbym wełnę i zamknął kratkami wentylacyjnymi.Chodzi mi przede wszystkim o to żeby wilgoć miała ujście i to wszystko nie zgniło ale też z drugiej strony koszt wełny jest jednak prawie dwa razy wyższy niż styro. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownictwook 05.02.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Skoro masz już scianę 3warstwową, w dodatku ocieploną to przede wszystkim zastanowiłbym się nad tym czy dodatkowe ocieplenie ma jakikolwiek sens.Docieplenie drogo cie wyniesie, efekt moze być odwrotny, bo zamkniesz szczelnie budynek i od srodka moze gromadzić ci się para wodna, ktora moze sie skraplać.A dodatkowo wydając kase na docieplenie, by zmniejszyc koszta ocieplania pomieszczenia w zime, mogą ci się zwrocic dopiero po 200 latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.R. 06.02.2011 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Skoro masz już scianę 3warstwową, w dodatku ocieploną to przede wszystkim zastanowiłbym się nad tym czy dodatkowe ocieplenie ma jakikolwiek sens. Docieplenie drogo cie wyniesie, efekt moze być odwrotny, bo zamkniesz szczelnie budynek i od srodka moze gromadzić ci się para wodna, ktora moze sie skraplać. A dodatkowo wydając kase na docieplenie, by zmniejszyc koszta ocieplania pomieszczenia w zime, mogą ci się zwrocic dopiero po 200 latach... Kłopot w tym, że kamera termowizyjna pokazuje spore ubytki ciepła w tej ścianie - szczególnie na poziomie stropów i w rogach. Dodatkowo nie mam żadnego wykończenia elewacji (tylko klej na siatce), bez czego da się żyć ale przy okazji bym zrobił i jedno i drugie. Co do zwrotu to taka inwestycja ma faktycznie długi okres. Zostaje mi alternatywa jednak albo docieplić tylko wieńce stropowe - powstaną wtedy cokoły i gzymsy odstające od ściany na tyle na ile gruby styropian zastosuję - albo już pociągnąć całość i zamknąć temat jakimś kolorem na ściany aby mieć spokój na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts