Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

na etapie budowy planowałem kominek z płaszczem wodnym. Nawet pociągnąłem dwie miedziane rury, dwa przewody 3x2,5 oraz kabel sterujący, wszysto z salonu do kotłowni. Zrezygnowałem z kominka z płaszczem, z czego jestem bardzo zadowolony, ale tak paląc w kominku (robimy to często) zawsze mam niedosyt co by tu zrobić, by wykorzystać go do choćy częściowego podgrzania wody?

Mam niezły kocioł gazowy i oddzielny zasobnik CWU. Gdy nie ma dużych mrozów z ogrzaniem domku świetnie radzi sobie kominek. Jak jest zimniej wyręcza go kocioł z obwodami grzejników i podłogówki.

Czy ktoś zrobił, ma jakieś rozwiązania, doświadczenia by do tego układu dodać na czopuch kominka wymiennik tak, by ogrzana w nim woda zasilała w jakiś sposób zasobnik CWU. Kominek jeszcze nieobudowany, ale w tym roku obuduję go.

Gdy to zrobię to trudno będze wrócić do koncepcji wymiennika. Nie chcę pominąć na tym etapie czegoś, co możnaby zrobić i cieszyć się korzyściami podgrzanej wody, tak przy okazji.

Liczę na rzeczowe wypowiedzi użytkowników podobnych rozwiązań jak i instalatorów.

https://forum.murator.pl/topic/153271-jak-tradycyjny-kominek-wykorzysta%C4%87-do-podgrzewania-wody-u%C5%BCytkowej/

Zwykła najtańsza nasada (nawet taka z kratek.pl) powinna temat załatwić. Dla bezpieczeństwa podłączyłbym ją również do instalacji CO, gdy woda w zasobniku nagrzeje się automatyka przełącza obieg z nasady na grzejniki.
Zwykła najtańsza nasada (nawet taka z kratek.pl) powinna temat załatwić. Dla bezpieczeństwa podłączyłbym ją również do instalacji CO, gdy woda w zasobniku nagrzeje się automatyka przełącza obieg z nasady na grzejniki.

Zastanawiałem się nad tym bezpieczeństwem. Moje CO to prąd więc nie miałbym gdzie zrzucać nadmiaru ciepła. Chyba że do obiegu podgrzewającego schody na zewnątrz. W obiegu instalacji czynnik niezamarzający taki jak do solarów. Odpalam kominek, ciepło z kominka grzeje termę CWU a jakby się miało zagotować w wężownicy, włącza się dodatkowy obieg podgrzewający nadworne schody.

Pytanie czy są jakieś ograniczenia temperaturowe podłogówki na zewnątrz?

Witam . Zespół wodny ( JOTUL ) podłączony do układu otwartego będzie ogrzewał TYLKO !! wodę użytkową w zasobniku ok 300L . Wody w takim układzie ( tzn w zespole wodnym i wężownicy ) nie będzie zbyt wiele . Wiadomo ,że jak zagotuje wodę to ona wyleci do zbiornika otwartego - a co się stanie gdy zagotuje wodę w bojlerze ?Czy to w ogóle możliwe ?? A czy można łączyć ze sobą bojlery np do 200 L dołączyć 100 L ? Pozdrawiam
Witam . Zespół wodny ( JOTUL ) podłączony do układu otwartego będzie ogrzewał TYLKO !! wodę użytkową w zasobniku ok 300L . Wody w takim układzie ( tzn w zespole wodnym i wężownicy ) nie będzie zbyt wiele . Wiadomo ,że jak zagotuje wodę to ona wyleci do zbiornika otwartego - a co się stanie gdy zagotuje wodę w bojlerze ?Czy to w ogóle możliwe ?? A czy można łączyć ze sobą bojlery np do 200 L dołączyć 100 L ? Pozdrawiam

Brak odcięcia zespołu wodnego ,od temperatury w kominku, może być sporym problemem . Pomysł z drugim bojlerem wydaje się dobry. Czy można je łączyć - zapewne , tak jak się łączy kaloryfery, ale tu przyda się pomoc" fachowców od rurek"

Zespół wodny JOTUL-a nie ma możliwości odłączenia od grzania ! Czy dopuszczenie do układu zimnej wody ( poprzez zbiornik wyrównawczy ) nie wystarczy ? Bardziej boję się czy woda w bojlerze może się zagotować !
Zespół wodny JOTUL-a nie ma możliwości odłączenia od grzania ! Czy dopuszczenie do układu zimnej wody ( poprzez zbiornik wyrównawczy ) nie wystarczy ? Bardziej boję się czy woda w bojlerze może się zagotować !

Można zrobić obejście spalin ,ale smykałka do ślusarki

to chyba za mało

Zrobienie obejścia spalin... to wydaje się najkorzystniejszym rozwiązaniem. Obejście sterowane ręcznie jest najprostszym rozwiązaniem, bo nie ma żadnej ślusarki. Wystarczy pokombinować z rurami dymnymi