Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie czy zgłoszenie

ww7007

Recommended Posts

Witam

Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że nie powielam pytania i zamieszczam je w dobrym miejscu.

Sprawa dotyczy budynku na działce o statusie siedliskowym. Dokładnie to kupiłem działkę posiadającą status siedliskowej do zabudowy zagrodowej ale jeszcze na nic na niej niema. W przyszłości chciałbym na niej postawić dom a na razie budynek gospodarczy. I teraz pytanie. Czy taki budynek do 35 m mogę na niej postawić w myśl art 29 Prawo budowlane na zgłoszenie czy muszę najpierw przekształcać działkę i występować o pozwolenie budowlane.

Waldek

Skąd wiesz że działka jest siedliskowa. ? Czy jest plan zagospodarowania przestrzennego ? Czy jesteś rolnikiem ? Ile arów ma działka ?

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i [/ b]uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

Jeśli jesteś rolnikiem , kolejność następująca : budynek mieszkalny potem obiekt gopspodarczy do 35 m2. Nie trzeba przekształcać działki

Jeśli nie jesteś rolnikiem kolejność : przekształcenie działki , budynek mieszkalny potem budynek gospodarczy wolnostojący do 25 m2.

Edytowane przez aglig