Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przejściowe / furtka w bramie HORMANN, NORMSTAHL KTO MA? PROSZĘ O OPINIĘ

Recommended Posts

W Hormann nie daj się namówić na drzwi w bramie z niskim progiem. Wyłącznie standardowy próg. Te z progiem 1 cm pierdaczą się.

Generalnie, jeśli drzwi w bramie to żadnych eksperymentów z mniej znanymi firmami. Wyłącznie markowe produkty. Druga sprawa, to równa powierzchnia pod montaż i poszukaj koniecznie bardzo dobrej ekipy, bo jeśli ci spierdaczą montaż, to będziesz kląć na czym świat stoi.

Pamiętaj, że w drzwiach musi być samozamykacz i nie ten ramieniowy, który będzie wystawał w dół po otwarciu bramy, a ten szynowy, który nie wystaje.

Ponadto zgodnie z obowiązującą Normą EN PN 13241-1 brama z drzwiami przejściowymi (jeśli ma napęd el.) musi być wyposażona: 1) mikrowyłącznik przy drzwiach, 2) fotokomórki w świetle, 3) listwa dolna ciśnieniowa lub optyczna.

Przy takich rozmiarach, jakie podałaś drzwi w bramie nie są żadnym wyzwaniem dla producenta, a strzałka ugięcia po otwarciu jest na tyle mała, że drzwi będą wystarczająco szczelne.

Jeśli miałbym wybierać spośród producentów, których podałaś, to wybrałbym Normstahl, ponieważ ma bardziej estetyczne wykończenie od wewnątrz.

Edytowane przez nasa1

Aniu, zamówiliście już bramę? Ja też intensywnie rozważam ten temat. Jestem ciekawa jak wyglądają takie drzwi w bramie segmentowej w okleinie orzech albo innej ciemniejszej. Wydaje mi się że w bramie uchylnej są mniej widoczne, ale mąż się upiera na segmentową bo niby zajmuje mniej miejsca w garażu...

Jeśli dysponujesz jakimś realnym zdjęciem to prosiłabym o upublicznienie go :)