akswał 04.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Szału już dostaje z tym projektem!!! A jeszcze budowanie czeka Mam do Was pytanie w sprawie okien (przeczyłam prawie 800 str http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien/page821) i tak nic nie wiem. Mam wstęnie zaplanowane w projekcie wysokie okna (bo lubię w pomieszczeniach wysokich na 3m. Największy zgryz mam z oknem narożnym w salonie. W narożniku słupek betonowy (bo chcę - wydaje mi się stabilniej). Ono ma składać z narożników 1,5m na 1,5m i wysokość - max dostępna. Może być maxymalnie 1,5m szerokie bo telewizor mi się nie zmieści . Oczywiście chciałabym by okno było przesuwne - ale 0,75 szerokości to smiechu warte. Najskuteczniszy patent to by skrzydlo o szerokości 1,5m chowało się w ścianę - ale jak się tą szparę czyści i jak z ociepleniem budynku? O kosztach nie wspominając i kto to robi na dolnym śląsku? I jaką mogę mieć najwyższą wysokość przy 1,5m szerokości - Interesuje mnie tylko PCV w okleinie drewnopodobnej lub drewniane Kolejne przestrzenie okien do 5,5 m szerokie, z czego zapewne analogicznie do salonu też bym chciała 2 x 1,5m przesuwne. Najwęższe okno to 90 cm szerokie. Jaka technologia (PCV czy drewno?), Jakie szerokości skrzydeł? Jaka sensowna wysokość? Jakie okna to tych wielkości by włam był choć trochę utrudniony (bedzie bez rolet). Ratujcie ludzie bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.02.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Duże przeszklenia, jeśli nieotwierane, to tylko kwestia zastosowanego szkła. W tej materii można już bardzo wiele, choć (lubienie wysokich okien) bywa kosztowne. Prawdziwy kłopot zaczyna się gdy duże ma się otwierać. Ameryki nie odkryłem, ale najlepiej zrobić szkic okien z zaznaczonym sposobem otwierania i wtedy rozsyłać zapytanie ofertowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 04.02.2011 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Tak - tylko teraz nie zależy mi tak bardzo na cenie, a na wytrzymalości materiałów. Na co mogę sobie pozwolić, by było drewno lub PCV. Jakie mam graniczne możliwości, nie wynikajace z finansów a z ograniczeń materiałowych Z mych chęci, które mogą się rozbić o twarde skały w postaci właściwości materiałów - największa planowana pzezemnie szerokość skrzydla to 1,5m i im wyższa to tym lepiej - (okna przesuwne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 04.02.2011 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A okna składane harmonijkowo??? Czy to rozsądna myśl???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 04.02.2011 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Duże przeszklenia, jeśli nieotwierane, to tylko kwestia zastosowanego szkła. W tej materii można już bardzo wiele, choć (lubienie wysokich okien) bywa kosztowne. Prawdziwy kłopot zaczyna się gdy duże ma się otwierać. Ameryki nie odkryłem, ale najlepiej zrobić szkic okien z zaznaczonym sposobem otwierania i wtedy rozsyłać zapytanie ofertowe. Kłopot rozwiązany - duże 6m wysokości i otwiera się - patrz filmik http://www.youtube.com/watch?v=J7ccN0dsOeo&feature=player_embedded Tylko kasy brak :/ no i aluminium wrrrr Edytowane 4 Lutego 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 04.02.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 "Adres URL zawierał nieprawidłowy identyfikator filmu wideo.Przepraszamy za usterki." Daj inny link Co tam było HS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 przesuwne takie jak szafy np. Komandora maks wys przy białych - 2600, przy kolorze 2300 w PVC - szerokość do 6 m uchylane i przesuwane maks szerokość skrzydła i w rożnych konfiguracjach masz od 3 m do 6 m szerokości, wysokość do 250 - ciągle PVC Fix teoretycznie 3m wysokie możliwe, na specjalne zamówienie i jednak kasa powali z nóg gdyż dla własnego bezpieczeństwa co najmniej od wewnątrz powinna być hartowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1719504883 05.02.2011 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Mozecie podpowiedziec ktory z producentow zrobi HKS'a (uchyl-przes)wysokosci 250cm, szer 300cm - PVC bialy i da na niego gwarancje?? dzieki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 05.02.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Mozecie podpowiedziec ktory z producentow zrobi HKS'a (uchyl-przes) wysokosci 250cm, szer 300cm - PVC bialy i da na niego gwarancje?? dzieki, Większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 05.02.2011 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 "Adres URL zawierał nieprawidłowy identyfikator filmu wideo. Przepraszamy za usterki." Daj inny link Co tam było HS ? Kurcze... mi link działa :/ Jest na you tube - nazwa filmiku Panoramah 6m' Height By Petach W&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.02.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Mozecie podpowiedziec ktory z producentow zrobi HKS'a (uchyl-przes) wysokosci 250cm, szer 300cm - PVC bialy i da na niego gwarancje?? A choćby ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.02.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 (edytowane) Kurcze... mi link działa :/...Ładny HS w aluminium ale obawiam się, że musiałabyś zmienić strefę klimatyczną Popatrzyłem sobie na kolejne filmiki - polecam ten http://www.youtube.com/watch?v=hbUXqGq4Svw&NR=1 Edytowane 5 Lutego 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 05.02.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ładny HS w aluminium ale obawiam się, że musiałabyś zmienić strefę klimatyczną No nie, już teraz systemodawcy aluminiowi mają w ofertach profile cieplejsze niż tworzywowe i drewniane. W relacji po Monachium jest napisane akurat o Reynaersie, ale podobne ma i Schuco i Aluprof... W tej chwili okna aluminiowe mogą być stosowane nawet w budownictwie pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 05.02.2011 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 No nie, już teraz systemodawcy aluminiowi mają w ofertach profile cieplejsze niż tworzywowe i drewniane. W relacji po Monachium jest napisane akurat o Reynaersie, ale podobne ma i Schuco i Aluprof... W tej chwili okna aluminiowe mogą być stosowane nawet w budownictwie pasywnym. Pocieszasz mnie - bo wydać taką kupe kasy i nie mieć ciepłych okien nie bylo dla mnie milą informacją - a tak może bede miała alternatywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 05.02.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ładny HS w aluminium ale obawiam się, że musiałabyś zmienić strefę klimatyczną Popatrzyłem sobie na kolejne filmiki - polecam ten http://www.youtube.com/watch?v=hbUXqGq4Svw&NR=1 Bardzo elegancki efekt portugalsko - szwajcarskiej kooperacji. Akurat coś dla naszych inwestorów, tylko że to może kosztować ze 300,- zł za m2 i 15,- zł za 1 mb montażu! Kurna drogo:-):-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.02.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 300 zeta za 1mkw? Żartujesz - pomnóż to co najmniej przez trzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 06.02.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 300 zeta za 1mkw? Żartujesz - pomnóż to co najmniej przez trzy Wiem, że było późno, ale nie wyczuć w mych słowach ironii...? Myślę, ze spokojnie można złote zamienić na Euro, a potem oddać się przyjemności mnożenia:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts