Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiar okien - jaka max wysokość i jaka szerokość?????

Recommended Posts

Szału już dostaje z tym projektem!!! A jeszcze budowanie czeka :(

Mam do Was pytanie w sprawie okien (przeczyłam prawie 800 str http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien/page821) i tak nic nie wiem.

Mam wstęnie zaplanowane w projekcie wysokie okna (bo lubię :) w pomieszczeniach wysokich na 3m.

Największy zgryz mam z oknem narożnym w salonie. W narożniku słupek betonowy (bo chcę - wydaje mi się stabilniej).

Ono ma składać z narożników 1,5m na 1,5m i wysokość - max dostępna. Może być maxymalnie 1,5m szerokie bo telewizor mi się nie zmieści :(.

Oczywiście chciałabym by okno było przesuwne - ale 0,75 szerokości to smiechu warte.

Najskuteczniszy patent to by skrzydlo o szerokości 1,5m chowało się w ścianę - ale jak się tą szparę czyści i jak z ociepleniem budynku? O kosztach nie wspominając i kto to robi na dolnym śląsku?

I jaką mogę mieć najwyższą wysokość przy 1,5m szerokości - Interesuje mnie tylko PCV w okleinie drewnopodobnej lub drewniane

Kolejne przestrzenie okien do 5,5 m szerokie, z czego zapewne analogicznie do salonu też bym chciała 2 x 1,5m przesuwne. Najwęższe okno to 90 cm szerokie.

Jaka technologia (PCV czy drewno?), Jakie szerokości skrzydeł? Jaka sensowna wysokość? Jakie okna to tych wielkości by włam był choć trochę utrudniony (bedzie bez rolet).

Ratujcie ludzie bo nie wiem :(

Duże przeszklenia, jeśli nieotwierane, to tylko kwestia zastosowanego szkła. W tej materii można już bardzo wiele, choć (lubienie wysokich okien) bywa kosztowne. Prawdziwy kłopot zaczyna się gdy duże ma się otwierać. Ameryki nie odkryłem, ale najlepiej zrobić szkic okien z zaznaczonym sposobem otwierania i wtedy rozsyłać zapytanie ofertowe.

Tak :) - tylko teraz nie zależy mi tak bardzo na cenie, a na wytrzymalości materiałów.

Na co mogę sobie pozwolić, by było drewno lub PCV. Jakie mam graniczne możliwości, nie wynikajace z finansów a z ograniczeń materiałowych :)

Z mych chęci, które mogą się rozbić o twarde skały w postaci właściwości materiałów - największa planowana pzezemnie szerokość skrzydla to 1,5m i im wyższa to tym lepiej - (okna przesuwne).

Duże przeszklenia, jeśli nieotwierane, to tylko kwestia zastosowanego szkła. W tej materii można już bardzo wiele, choć (lubienie wysokich okien) bywa kosztowne. Prawdziwy kłopot zaczyna się gdy duże ma się otwierać. Ameryki nie odkryłem, ale najlepiej zrobić szkic okien z zaznaczonym sposobem otwierania i wtedy rozsyłać zapytanie ofertowe.

Kłopot rozwiązany - duże 6m wysokości i otwiera się - patrz filmik

http://www.youtube.com/watch?v=J7ccN0dsOeo&feature=player_embedded

Tylko kasy brak :/ no i aluminium wrrrr

Edytowane przez akswał

przesuwne takie jak szafy np. Komandora ;)

maks wys przy białych - 2600, przy kolorze 2300 w PVC - szerokość do 6 m

uchylane i przesuwane maks szerokość skrzydła i w rożnych konfiguracjach masz od 3 m do 6 m szerokości, wysokość do 250 - ciągle PVC

Fix teoretycznie 3m wysokie możliwe, na specjalne zamówienie i jednak kasa powali z nóg gdyż dla własnego bezpieczeństwa co najmniej od wewnątrz powinna być hartowane

Ładny HS w aluminium ale obawiam się, że musiałabyś zmienić strefę klimatyczną :p

No nie, już teraz systemodawcy aluminiowi mają w ofertach profile cieplejsze niż tworzywowe i drewniane. W relacji po Monachium jest napisane akurat o Reynaersie, ale podobne ma i Schuco i Aluprof... W tej chwili okna aluminiowe mogą być stosowane nawet w budownictwie pasywnym.

No nie, już teraz systemodawcy aluminiowi mają w ofertach profile cieplejsze niż tworzywowe i drewniane. W relacji po Monachium jest napisane akurat o Reynaersie, ale podobne ma i Schuco i Aluprof... W tej chwili okna aluminiowe mogą być stosowane nawet w budownictwie pasywnym.

Pocieszasz mnie - bo wydać taką kupe kasy i nie mieć ciepłych okien nie bylo dla mnie milą informacją - a tak może bede miała alternatywe.

:)

Ładny HS w aluminium ale obawiam się, że musiałabyś zmienić strefę klimatyczną :p

Popatrzyłem sobie na kolejne filmiki - polecam ten

http://www.youtube.com/watch?v=hbUXqGq4Svw&NR=1

Bardzo elegancki efekt portugalsko - szwajcarskiej kooperacji. Akurat coś dla naszych inwestorów, tylko że to może kosztować ze 300,- zł za m2 i 15,- zł za 1 mb montażu! Kurna drogo:-):-):-)