Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapadły się dachówki - jak źle to wygląda?

Bennet

Recommended Posts

Dzień dobry,

Kilka godzin temu na części dachu zapadły się dachówki. Nie wiem na ile poważna jest sprawa. Dzwoniłam do fachowca, który ok. 5 lat temu układał dachówkę ale on może przyjechać dopiero za 3 dni. Czy można bezpiecznie czekać? Czy to początek jakiejś większej katastrofy? Na poddaszu (ocieplonym i obitym płytą g-k) nie widać zmian. Dach wygląda tak:

SNB10157.jpg

SNB10158.jpg

SNB10159.jpg

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość zibik_eng

I czego oczekujesz od tego forum???

Zapadł się dach i natychmiast trzeba to naprawić tzn rozebrać i wykonać poprawnie...Zanim się całkowicie zawali i kogoś przypadkowo zginie.

A czemu się zapadł? Weź projekt, sprawdź jakie są przekroje w projekcie... i porównaj z tym co zostało wykonane.

Jeżeli wszystko (przekroje krokwii, rozstawy, mocowanie murłat, murłaty etc) jest wykonane zgodnie z projektem - kontakt z projektantem z żadaniem podania polisy OC i naprawa idzie z jego polisy...

Jeżeli coś zostało zmienione - taka panuje w Polsce moda, na "poprawianie głupot" które projektant przeliczył np "po co takie grube krokwie"... "w tartaku mówili że takie wystarczą", "sąsiad miał 2x mniejsze i stoi" etc etc to sorry... oszczędności zawsze drogo kosztują.

Edytowane przez zibik_eng

Jakie jest krycie wstępne? Czy kontrłaty były bite na krokwiach? Na podstawie zdjęć można stwierdzić, że zapadła się krokiew i to nie jedna. Przyczyn może być wiele część została opisana, może być jednak drewno nieodpowiedniej jakości. W przypadku gdy od środka nie widać żadnych zmian a na dachu jest pełne deskowanie to mogło się zdarzyć, że kontłaty zostały przybite do desek, które popękały nie dając żadnych objawów wewnątrz. Przyczyną może być wówczas brak wentylacji pomiędzy izolacją cieplną a deskami, który doprowadził do ich zbutwienia. Czy ten defekt dachu nie powstał czasem nad łazienką? Jak z tego widać przyczyn może być bardzo wiele. Obym nie był złym prorokiem ale może Cię czekać dość poważny remont dachu. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Dzień dobry,

Dzisiaj z rana mocno się zdziwiłam, kiedy poszłam pokazać fachowcowi uszkodzenie. Dach wyglądał normalnie. Na szczęście miałam zdjęcia z wczoraj, więc mogłam udowodnić, że nie jestem wariatką. Na poddaszu jest jednak delikatne ugięcie na skosie. W poniedziałek mają rozebrać ścianę żeby dostać się do dachu. Zdjęcia z dzisiaj:

SNB10157.jpg

SNB10158.jpg

Gość zibik_eng
Też nie widzę możliwości, żeby dach sam się podniósł.

Żadnego złudzenia opytcznego nie ma - ewidentnie widać zapadnięcie dachu i krzywiznę na lini dachówek... Jaki może być tego powód? Zbyt cienkie i mokre krokwie (listewki 8x16 albo i cieńsze.. po wyschnięciu jak sprężynka wróciły do dawnego kształtu), kontrłaty nie przybite do krokwi.

Pomimo że dach wrócił do pierwotnego kształtu nie można tego zbagatelizować - drugi raz można nie mieć takiego "szczęścia". Odkryć konstrukcję dachu w miejscu zapadnięcia i pooglądać z kimś kto ma odpowiednie kwalifikacje.

Edytowane przez zibik_eng