Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapadły się dachówki - jak źle to wygląda?

Bennet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno nie zbagatelizuję tego. Decyzja o rozbiórce ściany już zapadła. Fachowiec uważa, że mogło "pójść" połączenie jętki z krokwią. Powiedział też, że ta lukarna jest duża i że trzeba będzie wzmocnić konstrukcję. Krokwie mają 20x7cm.

Ten hałas słyszałam 2 piętra niżej. Był inny niż śnieg. Głośniejszy z wibracjami, jakby czołg w domu jechał.

Jaki może być tego powód? Zbyt cienkie i mokre krokwie (listewki 8x16 albo i cieńsze.. po wyschnięciu jak sprężynka wróciły do dawnego kształtu), kontrłaty nie przybite do krokwi.

.

wybacz ale drewno nie zamaka i nie wysycha w przeciagu 1 doby

co do plastycznosci drewna tez mam watpliwosci

snieg tu wiele nie dolozyl swego bo bylo go moze z 5 cm na dachu - raczej temp w dzien na plusie w nocy minus, dach sie nagrzewal i stygnal, drewno krecilo, moze gdzies gwozdzia zerwalo, moze srube na polaczeniu - ciesla rozbierze i naprawi

jesli krokwy 20x7 to raczej solidny przekroj i wystarczajacy - jedynie gdyby gdzies na seku strzelily

w ukladzie z jaskolka zawsze jest stolec, a ewentualne uszkodzenie wlasnie na stolcu by mialo miejsce - gdy stolce posrednie sa zastosowane

Edytowane przez face

Dość interesujący przypadek. Mogło dojść do wizualnej "samonaprawy" dachu. Skoro stwierdzono zmiany na płytach gipsowych to ewidentnie krokiew natomiast sprężystość desek mogła spowodować ich oderwanie od krokwi i uniesienie wraz z kontrłatą i łatami. Mogły też oderwać się i wyprostować same łaty. Konieczne oględziny od wewnątrz i od strony dachu. Pozdrawiam.

Według ekipy to było złudzenie optyczne wywołane przez nierówno zsuwający się śnieg. Sprawdzali od środka. Na dach też wchodzili ale nie widziałam co tam robili. Myślę, że gdyby tylko coś znaleźli to by naprawiali, bo to przecież dla nich zarobek.

Mam nadzieję, że tak jest :)

Chciałabym żeby to było tylko złudzenie, jednak wygięcie płyty g-k jest rzeczywiste. Poza tym słyszałam jak te dachówki się zapadały. Cóż... Zostaje tylko czekać do poniedziałku. Może okaże się, że na darmo rozbieraliśmy ściany. To byłaby dobra wiadomość!

Witam

Tez odnioslem odczucie ze fachowcy po prostu Cie zbyli.

Co z wygieciem plyty g-k ? ......... zludzenie ? i z tym ze slyszalas jak dachowki sie zapadaja ?

Fachowcy byli, wzieli pieniazki wiec wszystko jest "wporzadku" az do czasu nastepnego zapadniecia.

Nie chce wam zle zyczyc ale jaka macie gwarancje ze taka sytuacja nie powtorzy sie znowu i pociagnie za saba juz wieksze straty ktore moga same sie nie naprawic. Wedlug mnie tu potrzebna jest calkiem niezalezna ekipa dekarska ktora bezstronnie podejdzie to tematu i bez pospiechu jak firma ktora zrobila inspekcje u was, pozdrawiam.