Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapadły się dachówki - jak źle to wygląda?

Bennet

Recommended Posts

Gość zibik_eng
Rzeczywiście spieszyło się im. Przyjechali pół godziny przed czasem. Był szef i 4 pracowników, zajęło im to 2 godziny. Nie wiem czy to długo czy krótko. Mąż był przy tym i twierdzi, że wszystko jest dobrze. Już sama nie wiem. Może coś przeoczyli...

YYYYY..... czy Ty przypadkiem nie zamówiłaś do tej roboty ludzików którzy ten dach kładli? Jezeli tak było to wcale nie musieli nic przeoczyć - po prostu mogli nie widzieć problemu (widzi się tyle.... ile się wie).

Zdejmowali wogóle dachówki?? W 2 godziny ciężko a nawet niewykonalne zdjąć i założyć dachówki z takiej powierzchni.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja odniosę sie do fotek. Patrzyłem na nie kilka razy porownywałem je z tymi bez śniegu. Pewny nie jestem ale może faktycznie to tylko wrażenie. Ale to tylko fotki. Autorka wątku widziała dach na żywo. Ugięcie płaszczyny pokrycia na fotce może być złudne na żywo na dachu nie powinno. Mało tego na dachu nie ma metrowych zasp śniegu coby robiły złudzenia optyczne.

Czy ten dach aby nie tyle sie uginał co dachówki podwiewało i podnosiło ?

dzieki siatce moim zdaniem wlasnie widac odksztalcenie sniegu na dachu, a nie dachu - trzeba sie przyjrzec

dodam do tego ze zdjecie zrobione dnia nastepnego bez sniegu nie wskazuje zadnej awariii a powinny byc min poprzesuwane wzgledem siebie dachowki, prawdopodobnie wyskoczyly by z zamkow (gdy mocowane za pomoca lapek) lub po prostu by popekaly (gdy wiercone i mocowane wkretami)

nie jest mozliwe zapadniecie sie polaci i samoistne wyprostowanie do stanu idealnego - jak wskazuje zdjecie z dnia nastepnego - bez widocznych uszkodzen w postaci wymienionych wyzej

pozostaje kwestia wybrzuszenia suchej zabudowy....moze czlowiek po prostu inaczej patrzy na wszystko, sucha zabudowa nie wybrzuszy sie bez pekniec i zarysowan - a takich autor postu nie zauwazyl

co do wrazen akustycznych - pracujaca wiezba wydaje z siebie trzaski, zreszta dachowki rowniez zwiazane ze skurczem temp i skurczem wilgotnosciowym

Edytowane przez face

Ekipa odkryła dach od wewnątrz (zerwali płytę g-k i zdjęli wełnę) odkrywając na całej długości 3 kolejne krokwie. Mąż mówi, że wybrzuszenie płyt g-k było niewielkie - po przyłożeniu 2m łaty odchylenie na końcu wynosiło 2 cm i że być może od początku tak było. Z zewnątrz nie zdejmowali dachówek tylko oglądali. Fachowiec też twierdzi, że dachówki na pewno byłyby poprzesuwane. Mąż jest w 100% pewien, że to było złudzenie optyczne (widział tylko zdjęcia). Pewnie tak było, tylko teraz jakoś boję się wchodzić na poddasze.

Ale jaja jak berety...:)

Panowie to wyraźne złudzenie wywołane zsuniętym śniegiem no i ciekawy przypadek he he.

Ale najlepsze są porady zamieszczone w tym wątku na podstawie zdjęć z dachem widmem co potwierdza tezę że nie zawsze da sie pomóc bez wizyty w realu.

Pozdrawiam wszystkich!

Też sobie ściągnęłam zdjęcie i narysowałam kilka prostych po dachówkach i też doszłam do wniosku że to było złudzenie.

W dodatku nie ma możliwości że po takim odgięciu i powrocie żadna dachówka by nie ucierpiała!!!!

Pękłoby na 100% kilka, albo wizualnie byłyby zarysowane po tym jak krawędzie tarły w jedną a potem w drugą stronę.

Jak nie jesteście pewni to drabina w garść, jedna osoba do trzymania na dole a druga włazi i patrzy czy nie ma rys bruzd na dachówkach a później dla kontroli druga włazi i tez się przygląda i wyciągane są wnioski ;).

Dachówka łatwo się zarysowuje w transporcie, jak jest kiepsko zabezpieczona, a co dopiero po gwałtownym ugięciu.