raas 04.02.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Proszę napiszcie czy podłogówka w garażu to dobry pomysł?Ten typ ogrzewania planuję w całym domu. Ale jak z garażem? Wrzucić tam jedną pętelkę? Jakie odległości ewentualnie utrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limonka78 04.02.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Robisz sam podłogówkę czy korzystasz z usług specjalisty? Pytam, ponieważ sama szukam kogoś kto mógłby mi w tym temacie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 05.02.2011 01:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Problem w tym ze bede robil samodzielnie. Ale tylko robil , bo zaprojektowanie zostawiam madrzejszym . Sek w tym ze zdznia na temat ogrzewania w garazu sa podzielone. Wiekszosc twierdzi ze lepiej dac tam grzejnik , ale to bylby jedyny kaloryfer w calym domu!. Ja raczej bylbym za podlogowka, ale nie wiem jak to rozplanowac czy taka na zywiol zrobiona petla co 40 cm ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 05.02.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Wydaje mi się, że w garażu najlepiej zainstalować urządzenie grzewcze które szybko nagrzeje pomieszczenie. Garaż za sprawą nieszczelnych drzwi będzie pomieszczeniem potrzebującym dużo energii. Może najlepiej zainstalować jakieś ogrzewanie nadmuchowe, które szybko ogrzeje pomieszczenie gdy tego będziemy chcieli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 05.02.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Aaaaa zapomniałem dodać że garaż mam w bryle budynku- na parterze i nie ogrzewając go musiałbym izolować w jakiś sposób ścianę pomiędzy garażem a mieszkaniem. Ściany dookoła będą ocieplone styro 20 cm (16cm w projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 05.02.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ścianę miedzy garażem a mieszkaniem i sufit pod pomieszczeniami mieszkalnymi radze dodatkowo docieplić. No chyba, że nie zależy Ci na energooszczędności. U mnie będzie podobnie, garaż w bryle i docieplam te newralgiczne punkty. Nie chcę ogrzewać garażu, a jak będę chciał pomajstrować w garażu w zimie to włączę dmuchawę elektryczną i szybko zrobi się przyjemnie. Chyba będziesz musiał sobie odpowiedzieć na pytanie czy ogrzewanie garażu jest Ci potrzebne przez całą zimę czy tylko czasami, i coś wybrać. Garaż może być dla Ciebie drugim salonem(pokojem dziennym) Każdy ma inne oczekiwania. Wydaje mi się że ogrzewanie podłogowe w garażu będzie pochłaniało sporo energii, twój wybór:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 05.02.2011 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Właśnie chodzi o to że z tego co wiem utrzymywanie temperatury w garażu okupione jest sporym wydatkiem energetycznym ze strony kotła co. Dlatego że garaż jest wietrzony kilka razy dziennie przez otwieranie bramy. Zimą aplikujemy mu zimną bryłę samochodu którą też trzeba ogrzać. Wentylowanie garażu też usunie sporą dawkę ciepła. Reasumując , dalej nie wiem co zrobić.... Kusi mnie spora bezwładność cieplna podłogówki w garażu. Chodzi o to że otwarcie bramy i wyjazd lub wjazd auta nie zrobi na nim dużego wrażenia (płyta grzewcza nie zmieni temperatury tak bardzo).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 05.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Na pewno zrobi na wrażenie! Będzie spora różnica temperatur samej posadzki i powietrza w garażu. I automatycznie więcej musisz energii dostarczyć do podłogówki. Tak jak pisałem, Twój wybór. Czy zależy Ci na energooszczędności czy na komforcie cieplnym w garażu. Podłogówka w tym wypadku raczej nie będzie ekonomiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz o tego pomieszczenia i jak temperatura byłaby odpowiednia do oczekiwań, następnie policzyć koszt jego ogrzewania - wtedy może szybciej podejmiesz decyzję. Nie słyszałem aby ktoś miał podłogówkę w garażu (ostatecznie grzejnik jak każdy inny), ale gdybyś się zdecydował to chętnie poznałbym zalety takiej decyzji. Jeśli podłogówka będzie w całym domu to zdecydowanie w garażu również, aby nie mieszać systemów, na wszelki wypadek można zrobić osobne sterowanie tym pomieszczeniem, przewody grzewcze dałbym gęściej a to dlatego, że nie wiadomo jak w przyszłości takie pomieszczenie wykorzystać, koszt niewiele wyższy, a koszt eksploatacji zawsze można dopasować sterowaniem. Dodam, że w swoim garażu nie mam ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.02.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz o tego pomieszczenia i jak temperatura byłaby odpowiednia do oczekiwań, następnie policzyć koszt jego ogrzewania - wtedy może szybciej podejmiesz decyzję. Nie słyszałem aby ktoś miał podłogówkę w garażu (ostatecznie grzejnik jak każdy inny), ale gdybyś się zdecydował to chętnie poznałbym zalety takiej decyzji. Jeśli podłogówka będzie w całym domu to zdecydowanie w garażu również, aby nie mieszać systemów, na wszelki wypadek można zrobić osobne sterowanie tym pomieszczeniem, przewody grzewcze dałbym gęściej a to dlatego, że nie wiadomo jak w przyszłości takie pomieszczenie wykorzystać, koszt niewiele wyższy, a koszt eksploatacji zawsze można dopasować sterowaniem. Dodam, że w swoim garażu nie mam ogrzewania. My mamy Zrobiliśmy tak dlatego, żeby nie komplikować instalacji (cały dom ma ogrzewanie niskotemperaturowe). Każde pomieszczenie mamy na osobnym obwodzie (w niektórych po 2 obwody) i każde ma niezależne sterowanie. Garaż jest w bryle budynku, dostawiony do jednej ściany, oddzielony od reszty domu pomieszczeniem gospodarczym. Właściwie to ogrzewanie jest tam zrobione tak na wszelki wypadek, bo szczerze mówiąc nie ma potrzeby ogrzewania garażu, cały czas temperatura jest w nim dodatnia. Jedynie w te największe mrozy nastawiliśmy na 12 stopni, potem znowu wyłączyliśmy. Dla samochodu zbyt wysoka temperatura w garażu nie jest zbyt "zdrowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 06.02.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 No właśnie, również spotkalem się z teorią że ogrzwanie garażu szkodzi karoserii....jednak jeśli już ogrzewanie, to raczej podłogowe - takie jak w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 08.02.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Kusi mnie spora bezwładność cieplna podłogówki w garażu. Chodzi o to że otwarcie bramy i wyjazd lub wjazd auta nie zrobi na nim dużego wrażenia (płyta grzewcza nie zmieni temperatury tak bardzo).... I tu to wlasnie wada a nie zaleta. Otwarcie duzej bramy na istotny czas wychlodzi pomieszczenie bardzo wyraznie i nagrzewalo sie bedzie bardzo dlugo. Plyta nie zmieni temperatury, ale jest to ogrzewanie nieskotemperaturowe i podgrzanie zimnego powietrza zajmie dlugie godziny. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 08.02.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 No właśnie, również spotkalem się z teorią że ogrzwanie garażu szkodzi karoserii....jednak jeśli już ogrzewanie, to raczej podłogowe - takie jak w całym domu. Teoria jest faktycznie ciekawa i mysle, ze pochodzi od osob, ktore brak ogrzewania wynikajacy zapewne z przyczyn ekonomicznych uzasadniaja dobrem auta Podobnie duza liczba orumowiczow odczuwa komfort cieplny przy 18 stopniach w domu. No i tak tez najzdrowiej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Teoria jest faktycznie ciekawa i mysle, ze pochodzi od osob, ktore brak ogrzewania wynikajacy zapewne z przyczyn ekonomicznych uzasadniaja dobrem auta Podobnie duza liczba orumowiczow odczuwa komfort cieplny przy 18 stopniach w domu. No i tak tez najzdrowiej. Pzdr Teoria o złym wpływie zbyt wysokiej temperatury pochodzi od blacharzy samochodowych (sól przyczepiona razem ze śniegiem do podwozia i części karoserii mocniej penetruje jeśli codziennie się to przylepione roztapia, co nie następuje gdy samochód stoi pod chmurką ). Początkowo ogrzewaliśmy garaż, ale szczerze mówiąc utrzymywanie w nim temperatury powyżej 12 stopni, jeśli służy on tylko do przechowywania auta po prostu nie ma sensu Co innego, jeśli ktoś spędza tam czas majsterkując Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 08.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Teoria o złym wpływie zbyt wysokiej temperatury pochodzi od blacharzy samochodowych (sól przyczepiona razem ze śniegiem do podwozia i części karoserii mocniej penetruje jeśli codziennie się to przylepione roztapia, co nie następuje gdy samochód stoi pod chmurką ). Początkowo ogrzewaliśmy garaż, ale szczerze mówiąc utrzymywanie w nim temperatury powyżej 12 stopni, jeśli służy on tylko do przechowywania auta po prostu nie ma sensu Co innego, jeśli ktoś spędza tam czas majsterkując Prawde mowiac nawet gdy nie ogrzewam garazu (ub. rok) to temp jeszcze nie spadla mi ponizej zera. Co oznacza, ze tak czy inaczej to bloto sie przez noc/dzien/weekend roztapia. Wiec chyba nie mowimy tu o ogrzewaniu lub nie garazu, lecz raczej o posiadaniu garazu lub nie. Zreszta temp ponizej zera oznaczalaby tak czy inaczej problemy z instalacja wodna. No chyba, ze ktos wody w garazu niet albo pracowicie zakreca ja na poczatku mrozow. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.02.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Prawde mowiac nawet gdy nie ogrzewam garazu (ub. rok) to temp jeszcze nie spadla mi ponizej zera. Co oznacza, ze tak czy inaczej to bloto sie przez noc/dzien/weekend roztapia. Wiec chyba nie mowimy tu o ogrzewaniu lub nie garazu, lecz raczej o posiadaniu garazu lub nie. Zreszta temp ponizej zera oznaczalaby tak czy inaczej problemy z instalacja wodna. No chyba, ze ktos wody w garazu niet albo pracowicie zakreca ja na poczatku mrozow. Pzdr Wcześniej pisałeś, że ludzie ze względów ekonomicznych nie robią ogrzewania w garażu, a motywują to dobrem auta i do tego się odniosłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 08.02.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Wcześniej pisałeś, że ludzie ze względów ekonomicznych nie robią ogrzewania w garażu, a motywują to dobrem auta i do tego się odniosłam A tak - troszke sie mysli pomotaly. Ale ok - wracajac do tematu, to IMO podlogowka w garazu z powodu bezwladnosci nie jest najlepszym pomyslem. I mysl nr 2 - ogrzewanie garazu jako takie szkodzi karoserii podobnie jak nieogrzewanie garazu (zakladajac, ze ta teoria jest w ogole prawdziwa a nie kolejne urban legend). No i zgadzam sie zdecydowanie, ze utrzymywanie temp. pokojowych w garazu jest troszke bezsensowne, ale jak co kogo kreci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 A tak - troszke sie mysli pomotaly. Ale ok - wracajac do tematu, to IMO podlogowka w garazu z powodu bezwladnosci nie jest najlepszym pomyslem. I mysl nr 2 - ogrzewanie garazu jako takie szkodzi karoserii podobnie jak nieogrzewanie garazu (zakladajac, ze ta teoria jest w ogole prawdziwa a nie kolejne urban legend). No i zgadzam sie zdecydowanie, ze utrzymywanie temp. pokojowych w garazu jest troszke bezsensowne, ale jak co kogo kreci. Pozdrawiam Hmm, ale jeśli w całym domu nie ma żadnych grzejników, to robienie instalacji mieszanej z powodu garażu tym bardziej nie jest najlepszym pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Hmm, ale jeśli w całym domu nie ma żadnych grzejników, to robienie instalacji mieszanej z powodu garażu tym bardziej nie jest najlepszym pomysłem Ja wam mogę garażyk zarutko ogrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.02.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja wam mogę garażyk zarutko ogrzać Miotaczem ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts