dlaspamu 04.02.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam, Znalazłem w markecie parapety o długości 2100x300x ok. 35 grube. Mam plan aby kupić 3 takie parapety i zrobić z tego futrynę zatargać do stolarza aby wyciął rowek na wpuszczenie/osadzenie drzwi, samemu pomalować i zmontować Parapety są sosnowe (surowe - do wykończenia) z drewna klejonego. Zastanawiam się czy 35mm grubości to nie będzie za mało ? jeśli tak by się okazało planuję przykleić jeszcze kantówkę + szlifowanie na równo. Kolor ościeżnic i drzwi będzie zabejcowany na jakiś ciemniejszy dąb - więc liczę że klejenia nie powinno być widać. mur mam 300 mm - więc szerokość akurat. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / sugestie na co zwrócić uwagę. Nie jestem fachowcem, ale mam trochę narzędzi i trochę smykałki do pracy Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/153292-futryny-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-z-parapet%C3%B3w-marketowych-wewn%C4%99trzne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.02.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 To chyba właśnie ta PRACA jest jedynym sensem w Twoim pomyśle.. Nie lpiej zamówić gdzieś gotową futrynę? Na bank nie będzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/153292-futryny-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-z-parapet%C3%B3w-marketowych-wewn%C4%99trzne/#findComment-4537278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlaspamu 10.02.2011 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 To chyba właśnie ta PRACA jest jedynym sensem w Twoim pomyśle.. Nie lpiej zamówić gdzieś gotową futrynę? Na bank nie będzie drożej. Może słabo szukam, ale najtańszą sosnową futrynę udało mi się znaleść za ok. 400-500 zł w... markecie - regulowaną. Ja chcę mieć prawdziwą futrynę grubą na 4 cm i gładką - a nie regulowaną która ma 10 cm i dostawioną "deskę" grubości ok. 2,5 cm Stolarz 3 futryn robić niechce (za mało), a z drzwiami życzą sobie 1500 pln/sztukę. Planuję kupić drzwi sosnowe surowe i je wykończyć. Koszt ok. 350PLN za sztukę, a futryna byłaby z krwi i kości Problem tylko czy te 0,5cm nie przeszkodzi... W/g moich wstępnych obliczeń drzwi + futryna 300ka powinny mnie wynieść ok 800-900pln/sztukę (robocizna własna) 1 drzwi były by z futryną 100 - więc jeszcze taniej - na całości dobre 1-1,5 tyś do przodu. (futryna sosna klejona 300x40x2000, drzwi sosnowe z 4 szybkami zamontowanymi na listwy - z możliwością wymiany szybki, mocniejsze zawiasy, uszczelka w futrynie. //Może nie wiecie ale marketowe drzwi sosnowe ( w oryginale) nie dają możliwości wymiany szybki:) (brak listew przy szybach) Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/153292-futryny-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-z-parapet%C3%B3w-marketowych-wewn%C4%99trzne/#findComment-4543772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts