Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Znalazłem w markecie parapety o długości 2100x300x ok. 35 grube.

Mam plan aby kupić 3 takie parapety i zrobić z tego futrynę :)

zatargać do stolarza aby wyciął rowek na wpuszczenie/osadzenie drzwi, samemu pomalować i zmontować :)

Parapety są sosnowe (surowe - do wykończenia) z drewna klejonego.

Zastanawiam się czy 35mm grubości to nie będzie za mało ?

jeśli tak by się okazało planuję przykleić jeszcze kantówkę + szlifowanie na równo.

Kolor ościeżnic i drzwi będzie zabejcowany na jakiś ciemniejszy dąb - więc liczę że klejenia nie powinno być widać.

mur mam 300 mm - więc szerokość akurat.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / sugestie na co zwrócić uwagę.

Nie jestem fachowcem, ale mam trochę narzędzi i trochę smykałki do pracy :)

Pozdrawiam

Wojtek

https://forum.murator.pl/topic/153292-futryny-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-z-parapet%C3%B3w-marketowych-wewn%C4%99trzne/

To chyba właśnie ta PRACA jest jedynym sensem w Twoim pomyśle.. Nie lpiej zamówić gdzieś gotową futrynę? Na bank nie będzie drożej.
To chyba właśnie ta PRACA jest jedynym sensem w Twoim pomyśle.. Nie lpiej zamówić gdzieś gotową futrynę? Na bank nie będzie drożej.

Może słabo szukam, ale najtańszą sosnową futrynę udało mi się znaleść za ok. 400-500 zł w... markecie - regulowaną.

Ja chcę mieć prawdziwą futrynę:) grubą na 4 cm i gładką - a nie regulowaną która ma 10 cm i dostawioną "deskę" grubości ok. 2,5 cm

Stolarz 3 futryn robić niechce (za mało), a z drzwiami życzą sobie 1500 pln/sztukę.

Planuję kupić drzwi sosnowe surowe i je wykończyć.

Koszt ok. 350PLN za sztukę, a futryna byłaby z krwi i kości :D

Problem tylko czy te 0,5cm nie przeszkodzi...

W/g moich wstępnych obliczeń drzwi + futryna 300ka powinny mnie wynieść ok 800-900pln/sztukę (robocizna własna)

1 drzwi były by z futryną 100 - więc jeszcze taniej - na całości dobre 1-1,5 tyś do przodu.

(futryna sosna klejona 300x40x2000, drzwi sosnowe z 4 szybkami zamontowanymi na listwy - z możliwością wymiany szybki, mocniejsze zawiasy, uszczelka w futrynie.

//Może nie wiecie ale marketowe drzwi sosnowe ( w oryginale) nie dają możliwości wymiany szybki:) (brak listew przy szybach)

Pozdrawiam

Wojtek