Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli taras jest izolowany p/wilgociowo bądź przynajmniej stoi na suchym, niepodmakającym gruncie i kable nie będą się znajdować w jego "mokrej" (w jakikolwiek sposób nasiąkającej wodą, czy to od gruntu, czy to od góry) części, to tak.

J.

To jest kwestia nie tyle (czy może nie tylko) zalania, co raczej podsiąkania wody.

Lepiej w peszlu. Z kilku powodów, od dodatkowej izolacji począwszy, na mechanicznym oddylatowaniu przewodu na styku betonu ze ścianą (bo gdzieś ten taras się przecież z domem styka) skończywszy.

J.

To jest kwestia nie tyle (czy może nie tylko) zalania, co raczej podsiąkania wody.

Lepiej w peszlu. Z kilku powodów, od dodatkowej izolacji począwszy, na mechanicznym oddylatowaniu przewodu na styku betonu ze ścianą (bo gdzieś ten taras się przecież z domem styka) skończywszy.

J.

Jarek, skończ z takimi poradami. Masz za wysoki stołek i ludzie wezmą Cię za autorytet, a piszesz banialuki. Co ma do tego peszel? To jest osłona mechaniczna, a nie izolacja.

Dziurawa zresztą jak sito.

A czy ja gdzieś napisałem, że ten peszel ma stanowić izolację podstawową? Mam wrażenie, że czepiasz się dla samego czepiania, nie pierwszy raz zresztą.

J.

To teraz sam mam się zastanawiac dalej? :)

Postaw sobie inne pytanie: A ile zaoszczędzę nie kładąc kabla YKY? Dziesięć złotych?

Ja nie wiem, czy możesz, bo nie widziałem Twojej chałupy i nie widzę wszystkich uwarunkowań. Ale moim zdaniem nie powinieneś.

Przewód YDY niezbyt kocha takie warunki i co zrobisz jak po pięciu - dziesięciu latach odmówi posłuszeństwa?