barneius 04.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam!Posiadam wkład kominkowy pionowy firmy KFD. Konstrukcja stalowa wyłożona szamotem. Szyba otwiera się i zamyka poprzez poruszanie w płaszczyźnie pionowej.Zaobserwowałem, że płomienie ognia wciąż skierowane są wyłącznie w kierunku prawej ścianki kominka. Zastanawia mnie co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić tak aby płomienie poruszały się w pionie. Może powinienem ustawić w środku jakiś ruszt? Palę bezpośrednio na szamocie - rusztu nie było w komplecie. Czasami kiedy zrobi się więcej żaru płomienie zaczynają poruszać się bardziej w pionie...Ciekaw jestem czy ktoś z Was spotkał się z podobną nazwijmy to "dolegliwością". Nie spędza mi to snu z powiek ale zastanawiam się nad przyczyną takiego stanu rzeczy.Acha... kiedy szybę podniesie się tak aby powstała minimalna milimetrowa szpara płomienie kierują się tak jak bym tego chciał w pionie prosto w górę.Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.02.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam! Posiadam wkład kominkowy pionowy firmy KFD. Konstrukcja stalowa wyłożona szamotem. Szyba otwiera się i zamyka poprzez poruszanie w płaszczyźnie pionowej. Zaobserwowałem, że płomienie ognia wciąż skierowane są wyłącznie w kierunku prawej ścianki kominka. Zastanawia mnie co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić tak aby płomienie poruszały się w pionie. Może powinienem ustawić w środku jakiś ruszt? Palę bezpośrednio na szamocie - rusztu nie było w komplecie. Czasami kiedy zrobi się więcej żaru płomienie zaczynają poruszać się bardziej w pionie... Ciekaw jestem czy ktoś z Was spotkał się z podobną nazwijmy to "dolegliwością". Nie spędza mi to snu z powiek ale zastanawiam się nad przyczyną takiego stanu rzeczy. Acha... kiedy szybę podniesie się tak aby powstała minimalna milimetrowa szpara płomienie kierują się tak jak bym tego chciał w pionie prosto w górę. Macie jakieś pomysły? Za późno na pomysły .Pomysły to trzeba było mieć zanim kupiłeś pionowe KFD (masz to ok 90 cm wysokie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 04.02.2011 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Za późno na pomysły .Pomysły to trzeba było mieć zanim kupiłeś pionowe KFD (masz to ok 90 cm wysokie?) dokładnie tak - koło metra na wysokość. ten typ tak po prostu ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 dokładnie tak - koło metra na wysokość. ten typ tak po prostu ma? No niestety .. Coś by można pewnie z tym zrobić ,ale nie na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 04.02.2011 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) to dosyć zaskakujące, że te wkłady w twojej opinii mają taką przypadłość zważywszy, że kosztował kawał grosza... wygląda zatem na to, że cena nie odpowiada jakości. a co potencjalnie mogłoby zlikwidować tę przypadłość? z góry dzięki za pomoc ps. wkład jest obudowany kafelkami (na płycie k-g) więc raczej trudno byłoby cokolwiek w nim modyfikować... Edytowane 4 Lutego 2011 przez barneius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 04.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Komin do którego jest podłączony wkład jest w osi wkładu czy lekko z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 to dosyć zaskakujące, że te wkłady w twojej opinii mają taką przypadłość zważywszy, że kosztował kawał grosza... wygląda zatem na to, że cena nie odpowiada jakości. a co potencjalnie mogłoby zlikwidować tę przypadłość? z góry dzięki za pomoc A co sprzedawca , co producent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 04.02.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Potencjalnie to nieszczelność wokół szyby, wokół ramy drzwiczek może powodować tę przypadłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 04.02.2011 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Komin do którego jest podłączony wkład jest w osi wkładu czy lekko z boku? lekko z boku - po przeciwnej stronie w stosunku tej, do której dążą płomienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 04.02.2011 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Potencjalnie to nieszczelność wokół szyby, wokół ramy drzwiczek może powodować tę przypadłość próbowałem "dociskać" szybę - bez zmian - wydaje się że szyba dobrze przylega do ramy. jest tam swoista nazwijmy to uszczelka z blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 04.02.2011 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Tą przypadłość można jedynie spróbować usunąć dokonując różnych ruchów związanych z drzwiami i szybą podczas palenia na miejscu u klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 04.02.2011 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A co sprzedawca , co producent ? na razie postanowiłem zbadać temat na forum. doświadczenie uczy, że tutaj dużo łatwiej o rzetelną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 04.02.2011 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Tą przypadłość można jedynie spróbować usunąć dokonując różnych ruchów związanych z drzwiami i szybą podczas palenia na miejscu u klienta. dzięki za podpowiedź - zobaczę co da się zrobić w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.02.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 dzięki za podpowiedź - zobaczę co da się zrobić w tym kierunku Będę namawiał do rozmów z producentem (sprzedawcą ). To ich "psi" obowiązek Ci pomóc .Mamy tu wątek o serwisach - przydały by się Twe doświadczenia z KFD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barneius 07.02.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Tą przypadłość można jedynie spróbować usunąć dokonując różnych ruchów związanych z drzwiami i szybą podczas palenia na miejscu u klienta. no i to okazał się być właściwy trop regulacja drzwi już pomogła choć problemu nie udało mi się rozwiązać w 100%. no ale jest zdecydowanie lepiej! na razie ustawiłem idealnie drzwi tak aby po obu stronach przylegały tak samo do korpusu. pozostało mi jeszcze zrobić coś z szybą - po tej stronie, do której dążą płomienie (choć teraz po regulacji drzwi w niewielkim już stopniu) szyba minimalnie bardziej odstaje od stalowej konstrukcji - przy najbliższym czyszczeniu postaram się jakoś rozwiązać ten problem i będzie ok dzięki za wskazówkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts