Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego płomienie kierują się wciąż ku jednej ze ścianek wkładu pionowego?

barneius

Recommended Posts

Witam!

Posiadam wkład kominkowy pionowy firmy KFD. Konstrukcja stalowa wyłożona szamotem. Szyba otwiera się i zamyka poprzez poruszanie w płaszczyźnie pionowej.

Zaobserwowałem, że płomienie ognia wciąż skierowane są wyłącznie w kierunku prawej ścianki kominka. Zastanawia mnie co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić tak aby płomienie poruszały się w pionie. Może powinienem ustawić w środku jakiś ruszt? Palę bezpośrednio na szamocie - rusztu nie było w komplecie. Czasami kiedy zrobi się więcej żaru płomienie zaczynają poruszać się bardziej w pionie...

Ciekaw jestem czy ktoś z Was spotkał się z podobną nazwijmy to "dolegliwością". Nie spędza mi to snu z powiek ale zastanawiam się nad przyczyną takiego stanu rzeczy.

Acha... kiedy szybę podniesie się tak aby powstała minimalna milimetrowa szpara płomienie kierują się tak jak bym tego chciał w pionie prosto w górę.

Macie jakieś pomysły?

Witam!

Posiadam wkład kominkowy pionowy firmy KFD. Konstrukcja stalowa wyłożona szamotem. Szyba otwiera się i zamyka poprzez poruszanie w płaszczyźnie pionowej.

Zaobserwowałem, że płomienie ognia wciąż skierowane są wyłącznie w kierunku prawej ścianki kominka. Zastanawia mnie co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić tak aby płomienie poruszały się w pionie. Może powinienem ustawić w środku jakiś ruszt? Palę bezpośrednio na szamocie - rusztu nie było w komplecie. Czasami kiedy zrobi się więcej żaru płomienie zaczynają poruszać się bardziej w pionie...

Ciekaw jestem czy ktoś z Was spotkał się z podobną nazwijmy to "dolegliwością". Nie spędza mi to snu z powiek ale zastanawiam się nad przyczyną takiego stanu rzeczy.

Acha... kiedy szybę podniesie się tak aby powstała minimalna milimetrowa szpara płomienie kierują się tak jak bym tego chciał w pionie prosto w górę.

Macie jakieś pomysły?

Za późno na pomysły .Pomysły to trzeba było mieć zanim

kupiłeś pionowe KFD (masz to ok 90 cm wysokie?)

to dosyć zaskakujące, że te wkłady w twojej opinii mają taką przypadłość zważywszy, że kosztował kawał grosza... wygląda zatem na to, że cena nie odpowiada jakości. a co potencjalnie mogłoby zlikwidować tę przypadłość? z góry dzięki za pomoc :)

ps. wkład jest obudowany kafelkami (na płycie k-g) więc raczej trudno byłoby cokolwiek w nim modyfikować...

Edytowane przez barneius

to dosyć zaskakujące, że te wkłady w twojej opinii mają taką przypadłość zważywszy, że kosztował kawał grosza... wygląda zatem na to, że cena nie odpowiada jakości. a co potencjalnie mogłoby zlikwidować tę przypadłość? z góry dzięki za pomoc :)

A co sprzedawca , co producent ?

Potencjalnie to nieszczelność wokół szyby, wokół ramy drzwiczek może powodować tę przypadłość

próbowałem "dociskać" szybę - bez zmian - wydaje się że szyba dobrze przylega do ramy. jest tam swoista nazwijmy to uszczelka z blachy

Tą przypadłość można jedynie spróbować usunąć dokonując różnych ruchów związanych z drzwiami i szybą podczas palenia na miejscu u klienta.

no i to okazał się być właściwy trop :) regulacja drzwi już pomogła choć problemu nie udało mi się rozwiązać w 100%. no ale jest zdecydowanie lepiej! na razie ustawiłem idealnie drzwi tak aby po obu stronach przylegały tak samo do korpusu. pozostało mi jeszcze zrobić coś z szybą - po tej stronie, do której dążą płomienie (choć teraz po regulacji drzwi w niewielkim już stopniu) szyba minimalnie bardziej odstaje od stalowej konstrukcji - przy najbliższym czyszczeniu postaram się jakoś rozwiązać ten problem i będzie ok :) dzięki za wskazówkę!