kriszielony 04.02.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam, W ubiegłym roku skończyłem stan 0 domu, teraz chcę zacząć stawiać ściany ale nie wiem kiedy mogę zacząć jaka jest wymagana temperatura abym mógł murować ? dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 05.02.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 (edytowane) To pytanie do wykonawcy ja mam taką samą sytuację (stan zero wykonany) i mój wykonawca ma jedno wymaganie: powyżej zera stopni na zewnątrz - ale to ze względu na niego, bo nawet śnieg może leżeć i nic nie przeszkadza. To oczywiście zależy od tego, jak wykonujesz mury. U mnie to jest beton komórkowy + cienka spoina (klej). Być może przy zaprawie jest inaczej. nie wiem tego. Edytowane 5 Lutego 2011 przez mikel_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 05.02.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 dopuszcza sie wykonanie robot murarskich i betoniarskich w temp do-5*C - nalezy zastosowac odpowiednie dodatki i plastyfikatory do betonow i zaprawwazne aby material na sciany byl suchy - wtedy zaprawa szybko wiaze - oddaje wilgoc do materialu i zdazy zwiazac zanim mogla by zamarznac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 05.02.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Mam wrażenie, że nawet i -10 st.C, to pewnie od dodatku zależy. Znajomemu budują blok (jest kupcem, nie inwestorem) to tak im się śpieszy, że podobno nawet potrafią coś w rodzaju namiotu budować nad miejscami, w których coś wylewają, byleby móc pracować. Ale takie rozwiązanie lepiej polecić ekipie, która wie co robi... A dzisiaj mamy +8 st.C więc jakby nie patrzeć, murować można każdym materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 05.02.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Mam wrażenie, że nawet i -10 st.C, to pewnie od dodatku zależy. Znajomemu budują blok (jest kupcem, nie inwestorem) to tak im się śpieszy, że podobno nawet potrafią coś w rodzaju namiotu budować nad miejscami, w których coś wylewają, byleby móc pracować. Ale takie rozwiązanie lepiej polecić ekipie, która wie co robi... A dzisiaj mamy +8 st.C więc jakby nie patrzeć, murować można każdym materiałem Nie można murować każdym materiałem bo warunki na zewnątrz mogą się zmienić w każdej chwili a proces wiązania to nie godziny, do zwykłej zaprawy murarskiej trzeba dodawać dodatek zimowy zastępujący wapno a do zaprawy murarskiej klejowej też specjalny dodatek zabezpieczający do -8 lub zaprawę klejową w wersji zimowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownictwook 05.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Jeżeli na swoim termometrze zobaczysz temperature min +5'C to z usmiechem bierz kielnie i do roboty :) Oczywiście mozesz murować w niższych temperaturach ale musisz wtedy pamietac o dodatkach :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Problem w tym że w dzień może być +5* a w nocy tem. spadnie do -10* i może być ZONK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts