lenatom 05.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 witam wszystkich za ile wybuduje dom 200m, parterowy, + 50metrów garaz w bryle i pomieszczenie gospodarcze, systemem gospodarczym bryła prostokąt, dach 4spadowy prosze o podpowiedzi jakie moga byc koszty? czy starczy 300-350tys? najbardziej podoba mi sie ten projekt: z82, chyba dosyc prosty...? ale mysle jeszcze nad: Znany - wariant I - C114a, Dom Rozłożysty lub 036 Signum z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 05.02.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Przykro mi ale myśle że bez 500 tyś nie masz o czym marzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 05.02.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 raczej nie dasz rady poczytaj przeszukaj forum, zorientuj się ile co kosztuje i dodaj około 30% bo zawsze coś wyskoczy. Pamiętaj że sam projekt też jest ważny dach czterospadowy podwyższa koszty dwuspadowy pozwoli zaoszczędzić i wcale nie musi źle wyglądać. Czasem lepiej odpuścić i wybudować mniejszy dom zakładając, że go w pełni wykończysz łącznie z ogrodem podjazdem ogrodzeniem (to też kosztuje) Pamiętaj też o późniejszym utrzymaniu dom 120m2 łatwiej i spokojniej utrzymać niż 200m2 to takie tam rady z własnego doświadczenia, ponoć dopiero trzeci dom buduje się dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 05.02.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 A musisz 200 m2 i z dachem czterospadowymi jeszcze z dwustanowiskowym garazem 50 m2 ??? Na taki dom stac ludzi z 500 tys. PLN wzwyz. Jak masz ograniczone srodki to wybierz dom do 150m2 i dwuspadowy dach z tanich matrerialow i garaz jednostanowiskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.02.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 za ile wybuduje dom 200m, parterowy, + 50metrów garaz w bryle... czy starczy 300-350tys? 1m2 nowo budowanego domu to około 2 tys zł + umeblowanie i wyszykowanie. Należy dodać jeszcze koszt działki itd Na twoim przykładzie ma się to następująco: 200m2 domu razy minimum 2 tys zł = 400 tys zł 50m2 garażu razy 2 tys = 100 tys zł ( ciekawe ile będzie kosztowało auto jakie będzie trzymał w tym garażu) Razem 500 tys. Chcesz wydać 350 tys za dom 250m2 hmmm 1,4 tys/m2. Wybudować SSZ to uda się na 100%. Potem tylko wykończeniówka. Tutaj sprawdza się powiedzenie. Ty będziesz wykańczał dom, a dom będzie wykańczał Ciebie. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 06.02.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Nie da rady. Chyba żeby wszystkie prace wykonywać samodzielnie (lub przez kogoś, ale całkowicie nieodpłatnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felka73 06.02.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Ja myślę , że może się udać . Oczywiście wszystko zależy od tego jakie i za ile materiały będziesz kupował i jakie ekipy zatrudniał . Wiem z własnego doświadczenia ,że mozna na każdej rzeczy zaoszczędzić jeśli sie dobrze poszuka . Np u nas dawaliśmy w kilka miejsc do wyceny pokrycie dachu z dachówki i z blachy + rynny + 10 okien Velux 78x140 + robocizna a rozpiętość w cenach była ogromna . Oscylowała między 31 a 56 tys. z czego ta wyższa dotyczyła blachodachówki . Nasz dach nie należy do najprostszych - jest kopertowy i ma wypustki . Ostatecznie mamy dach pokryty dachówką cementową i kosztował 33 tys. Dlatego myślę ,że warto szukać a wtedy napewno uda się spełnić marzenie o domu . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenatom 07.02.2011 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dziekuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi, zamierzam samodzielnie wykonac prace przy fundamencie, wszystkich scianach oraz ułozyc dachowkedziałke mam, ogrodzenie tez, pytam jedynie o cene samego domu, wykonczenie skromne wewnatrz, na poczatek zalezy mi na wykonczeiu łazienek, kuchni i 2 pokoi zeby zamieszkac, a z czasem reszta jak sie uzbiera pieniazkirezygnuje z kominka garaz moge zmiejszyc do 1stanowiskowego, ale czy to bedzie duzo taniej? albo gdyby sam dom scisnac do powierzchni uzytkowej np zamiast 210m - to 180m czy to bedzie duzo taniej? jakie tutaj sa procentowe nakłady? dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Mój mały 110 m domek ( też prostokąt z jedną kondygnacją) to jakieś 220 tyś bez umeblowania .Za 350 tyś jeśli masz działkę ( i nie chcesz jej adaptować !!! ) i wykończysz tylko część pod zamieszkanie oraz dużo wykonasz sam to dasz radę nawet w standardzie ENERGOOSZCZĘDNYM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 07.02.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 440m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.02.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) z czego ten dom jest,co jest na dachu,jaka bryla i ile pracy wlasnej??? czy stan jest pod klucz? czyzby tu na forum budowali sie sami idioci? Głupie pytania i głupie odpowiedzi ... A do tego odpowiedzi "fachowców" którzy nie widzą projektu a juz wiedzą ile wyjdzie ... Za chwilę okaże się że można wybudować dom za 50tys (100m2) a nawet za darmo Najpierw zażarta dyskusja czy da się wybudować maly dom (poniżej 100m2) za 200tys a teraz pytanie czy da się wybudować dom 2,5 x raza większy z droższym dachem za niecałe 2x więcej Za chwilę będzie pytanie czy da się wybudować wieżowiec za 400tys zł ... PS. Nie idioci , ale bardzo często "Ci fachowcy i doradcy" to osoby nie mają żadnego pojęcia o budownictwie , kosztach robocizny , kosztach materiałów i itd ... A starają się "doradzać" mimo że nie mają żadnych kwalifikacji a bardzo często ci "fachowcy" to dzieciaki które z racji "nadmiaru czasu" wcielają się w "imaginowanego fachowca" ... Oczywiście są też prawdziwi fachowcy , ale trafienie takiego na tym forum i innych jest raczej bardzo trudne. Fachowcy nie siedzą na forum bo nie mają czasu , oni zarabiają kasę ... Edytowane 7 Lutego 2011 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.02.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 no to juz masz jakies 50 tys w kieszeni z takim podejsciem jestes blizej celu czy moglbys cos blizej? z czego ten dom jest,co jest na dachu,jaka bryla i ile pracy wlasnej??? czy stan jest pod klucz? czyzby tu na forum budowali sie sami idioci? Ale pani jest wulgarna są też i ci nieco innego stanu.Skoro dom 100m2 prosty bez udziwnień w którym większość prac wykona inwestor i jego sprzymierzeńcy, idąc dalej tym tokiem rozumowania bo nadzieja to przecież....itd. czyli 100m2 =200 tyś. 200m2= 400 tyś kolega autor taki dom wybuduje. ja za tyle co ty planujesz zbudowałem 440m2 w standardzie energooszczędnym, i na niczym nie oszczędzałem, Widać można a pani jakby z choinki się urwała ,że grzecznie spytam?Przecież to FM ma wspomagać pomysły potencjalnego inwestora.Proszę mi nie mieć za złe ,że tak do tego się odnoszę.Przydała by się tu rada jakiegoś eksperta który już sprostał temu wyzwaniu...no takiego praktyka. serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 07.02.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.02.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Poważne różnice w kosztach są w fazie wykańczania domu. Np 1m2 tanich paneli podłogowych położonych samodzielnie może wyjść 20/25 zł1m2 parkietu położonego przez fachowców wychodzi często 100-150 zł i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwersarz 07.02.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jeszcze raz powtarzam kaszpir007 buduje dom przez dewelopera jak sam przyznał na budownictwie się nie zna i musi tak budować i ma jakiś problem że są ludzie (ja się nie zaliczam) którzy mają wiedzę i czas aby wybudować swój dom niskim kosztem czy to zatrudniając tanie ekipy i pilnując ich czy też własnymi siłami. Z braku wiedzy muszą zabulić i wylewają swoje żale.Z tego samego powodu mpoplaw jest dla nich "fachowcem" natomiast prawdziwi fachowcy na FM to ludzie którzy powiedzą "tak ja się znam bo mam firmę od 10...15..20... lat się tym zajmującą i taniej się nie da nie tracąc na jakości, a chyba chce Pan/Pani mieć zrobione dobrze, na lata prawda? Nie, nie przepłacił Pan, takie są ceny rynkowe."Wydaje mi się że zbudować takie domy za taką kwotę jest raczej nierealne, a przynajmniej strasznie porozciągane w czasie, ile czasu chcesz samodzielnie budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.02.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ns,kolega autor chce wybudawac dom blisko 300 metrow,a ze tak mu sie napisalo 200 w tytule to inna sprawa.....spojz na zalinkowane przez niego projekty i dalej kolega autor pisze znowu nie wspomina sie nic o powierzchni calkowitej,bo ta nieuzytkowa,to pewnie w gratisie bedzie ile by jej tam nie bylo czasami naprawde sama czuje sie idiotka,jak widze,ze ktos zdolal wybudowac dom za niecaly 1000 za metr i jeszcze na niczym nie oszczedzal,a sa tacy co potrafia jeszcze taniej.... ludzie,dajcie jakis przepis na taki sukces! a moze napiszcie o tym ksiazke,zapewniam,kasa poplynie niesamowita! To nie kasa jest niesamowita tylko pani wypowiedzi są niesamowite. Napisał na początku o domu 200m2.Chce go nawet zmniejszać co w cytacie dokładnie to pani wychwyciła. Podobają mu się takie to a takie projekty.Gdzie te 300m2?Przecież sama pani mówi ,że sukcesem jest już sama nadzieja dawana takim ludziom.Proszę być konsekwentnym.Dom w takim metrażu autor wybuduje ale czy mu się spodoba to już są tu tacy co znają doskonale odpowiedź.Tylko ,że widzi pani jakoś się nie kwapią by odpowiedzcie autorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 07.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 07.02.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Wydaje mi się że zbudować takie domy za taką kwotę jest raczej nierealne, a przynajmniej strasznie porozciągane w czasie, ile czasu chcesz samodzielnie budować? jaki udzial ma w kosztach ogolnych material do robocizny? przyjmujac,ze wszystko od a do zet zrobi sie samemu? czy ktos jest w stanie na to pytanie odpowiedziec? bez wykonczeniowki,bo tutaj jest bardzo duza rozbieznosc Przecież sama pani mówi ,że sukcesem jest już sama nadzieja dawana takim ludziom chyba musialam byc pijana,gdy tak mowilam,moge dostac cytat? Edytowane 7 Lutego 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenatom 07.02.2011 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dom 200m uzytkowej, całkowitej wychodzi oczywsicie wiecej, zalezy jeszcze który projekt, najbardziej podoba mi sie "z82"duzo własnej pracy - mam czas, wiec moge w ciepłe dni własciwe całymi dniami robic we 3 osobyczesc wiedzy mam, reszte sie jeszce doucze, dopytam, atam gdzie nie da rady wezme ekipy, materiał samodzielnie zakupiedziałka jest, nie licze w tej cenie oczywiscie ogrodzenia, podjazdów, tarasów, ogrodu, projektu, adaptacji, pozwolen itd zalezy mi na opini osob, które juz swoj domek wybudowały czy kwota 300-350tys jest realna przy duzym wkładzie pracy własnej i bardzo skromnym wykonczeniu wewnatrz,to jest powazna decyzja, nie che wpakowac sie w niekonczaca sie budowe i kredyty, takie mam fundusze i chce wiedziec czy mi starczy, a jesli nie to czego szukac/z czego zrezygnowac by obnizyc ten koszt dziekuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.02.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Napisałem ,że w cytacie dokładnie to pani wychwyciła.W cytacie. i dalej kolega autor pisze znowu nie wspomina sie nic o powierzchni calkowitej,bo ta nieuzytkowa,to pewnie w ....albo gdyby sam dom scisnac do powierzchni uzytkowej np zamiast 210m - to 180m czy to bedzie duzo taniej? o to mi chodziło. Edytowane 7 Lutego 2011 przez niktspecjalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts