Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom 200m, parterowy, systemem gospodarczym? starczy 300-350tys?

Recommended Posts

jaki udzial ma w kosztach ogolnych material do robocizny?

przyjmujac,ze wszystko od a do zet zrobi sie samemu?

czy ktos jest w stanie na to pytanie odpowiedziec?

bez wykonczeniowki,bo tutaj jest bardzo duza rozbieznosc

chyba musialam byc pijana,gdy tak mowilam,moge dostac cytat?

Chce się pani zajmować takimi pierdołami?Takich stwierdzeń i nie tylko, używa pani w bardzo podobnym wątku.Proszę się odnieść bo kol.autor już to dokładnie opisał.Ja mu życzę jak najlepiej.Czy ten dom będzie mu się podobał to już trzeba jego pytać.Nie chcę byc znowu źle zrozumiany więc pisze tak jak ogół choć świerzbi mnie by soc kol. powiedzieć, tylko bardziej realnego.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz powtarzam kaszpir007 buduje dom przez dewelopera jak sam przyznał na budownictwie się nie zna i musi tak budować i ma jakiś problem że są ludzie (ja się nie zaliczam) którzy mają wiedzę i czas aby wybudować swój dom niskim kosztem czy to zatrudniając tanie ekipy i pilnując ich czy też własnymi siłami. Z braku wiedzy muszą zabulić i wylewają swoje żale.

Ja nie wylewam żali ...

Mój dom budowany przez developera ma powierzchni całkowitej około 160m2. Powierzchni mieszkalnej około 95m2 (parter) + garaż + kotłownia i wychodzi dół około 125m2. Dodatkowo jest jeszcze góra , ale ona będzie służyła jako strych , ale w przyszłości można ją przerobić na użytkowe ...

Dodatkowo developer w cenie daje działkę które w tych okolicach chodzą po około 60-70 za m2 (moja będzie miała 939m2)

Ja płacę za dom w stanie "rozszerzonym" developerskim 324tys zł.

Według mnie nie jest to drogo. To najtańsza oferta jaką miałem , do tego oferta z działką blisko położoną od miasta (7km) i z lepszym "standardem" niż u konkurencji (dachówka ceramiczna i jeszcze kilka innych).

Miałem oferty developerów i oferty prywatne (ludzi którzy budują domy na sprzedaż prywatnie) i były one o minimum 100-200tys wyższe ...

Po prostu sobie policzyłem i ta oferta była dla mnie atrakcyjna ...

Po prostu mam znajomych którzy sami sie budowali i wiem ile płacili i niestety tak różowo nie jest ...

przepraszam,ale ja wysiadam

co to znaczy calkowitej "wychodzi oczywiscie wiecej"

wiecej to znaczy ile 10,20,30,100 metrow?

jezeli chcesz realnych odpowiedzi,to zadawaj konkretne pytania

http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/warto-wiedziec-wszystko-o-obliczaniu-powierzchni

tu ma pani coś do rozwiewania wątpliwości.

Proszę niech mi pani poda jakieś dane o swoim domku.Jeśli chodzi o zadawanie pytań autorowi ,,,ograniczyłem się tylko do realnej odpowiedzi.To on zadał pytanie ....zresztą bardzo konkretne.

pzdr.

mam wrazenie,ze zawsze wybierasz taka interpretacje tekstu,ktora podniesie temperature watku

tak dla zabawy

a moze mnie z kims mylisz?

poniewaz nie moge sie zgodzic,ze tak napisalam,w dalszym ciagu prosze o cytat

No to bez podnoszenia ...niech mu pani odpowie czy skoro podał tyle argumentów, taki dom może zacząć budować.Już polemizowałem z panią na ten temat i nie mylę pani z kimś innym.

ns,moje"ajkjuuu"niestety nie moze sprostac dyskusji z Toba

mam wrazenie,ze co post,to kazde z nas pisze nie na temat w odniesieniu do wypowiedzi rozmowcy

zaczynam teraz trzecia budowe

jezeli bedzie juz jakis konkret,to bede dzielic sie na biezaco

Nie no proszę mówić za siebie. Przecież powiedziałem ,że wybuduje ale chyba mu się nie spodoba .Dużo rzeczy ograniczy i będzie super.IQ.........uśmiałem się z tego stwierdzenia, jest pani bardzo miłą i wesołą panią.Swoja droga ma pani wielka wiedzę ,skoro nawet nie dyskutujemy a pani nie chce się podzielić z autorem spostrzeżeniami. Widać moje 180m2 pow.użyt. i 850 m3 kubatury po projekcie i 650 m3 po przeliczeniach to do paninych mają się jak pięść do...................

pozdrawiam.

witam wszystkich :D

za ile wybuduje dom 200m, parterowy, + 50metrów garaz w bryle i pomieszczenie gospodarcze, systemem gospodarczym

bryła prostokąt, dach 4spadowy

prosze o podpowiedzi jakie moga byc koszty?

czy starczy 300-350tys?

najbardziej podoba mi sie ten projekt: z82, chyba dosyc prosty...? ale mysle jeszcze nad: Znany - wariant I - C114a, Dom Rozłożysty lub 036 Signum

z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi

Witaj nie przejmuj się niektórymi opiniami,PRÓBOWAĆ PRÓBOWAĆ

My planujemy budowę domu 130 m2 planuję na to wydać ok220 tyś oczywiście budujemy systemem gospodarczym.

I tak na przykład zrezygnowaliśmy z rozreklamowanych przez fachowców pustaków ściennych np.EDERA, które kosztują 5,20 za sztukę,i zastąpiliśmy JOPKIEM tym sposobem zaoszczędziliśmy 2 tyś wiem że nie są jakościowo dobre i odbiegają od innych jakością ale było warto bo dostaliśmy gratis 400 szt pustaków działówek.

tak więc 2 tyś na pustakach do ścian nośnych i 1 tys na działówkach i jest już razem 3 tyś w kieszeni.

POWODZENIA:D

mpoplaw nie wiem czy doczytałeś ale pierwsza część cytowanej przez ciebie mojej wypowiedzi była właśnie sarkazmem, ja twierdze dokładnie odwrotnie tzn że są na FM ludzie którzy mieli wiedzę i czas aby zbudować swoje domy niewyobrażalnie dla niektórych niskim kosztem nie tracąc przy tym na jakości i jest też 2 znacznie liczniejsza grupa która buduje dom w krótkim czasie, bez żadnej wiedzy budowlanej albo z wiedzą bardzo szczątkową, wybiera ekipy na chybił trafił, daje się naciągać i nie trzyma kosztorysu. Potem budzą się z ręką w nocniku, z przekroczonym kosztorysem na 100tys i świadomością ze jeszcze z 70 by się przydało żeby wykończyć. I potem biadolą po różnych wątkach że się absolutnie nie da wybudować za jakąś tam kwotę bo im się nie udało podobnego domu wybudować.

Nie napisałam "nigdy w życiu nie wybudujesz za tyle" napisałam "wydaje mi się że raczej" bo jednak z82 to 270metrowa parterówka z połamanym dachem a na zbudowanie samodzielne każdego metra trzeba mieć czas i zdrowie, nie tylko kasę na materiały. Ja się tylko obawiam czy autor w połowie budowy nie stwierdzi że tak duży dom nie jest na jego siły bo w samych materiałach pewnie się z daną kwotą zmieści. Dlatego też ciekawa jestem ile czasu lenatom chce poświecić na budowę w sensie miesięcy/ ile poświecić może?

Witam ponownie, mam prośbę do ns oraz p.a jesteście juz na tym forum nie od dzisiaj i prosze Was nie zaśmiecajcie wątku bezsensownymi kłótniami.

Do autora. Ja wybudowałem dom, a może jestem w trakcie ale już bliżej końca niż początku (pozostała jedna łazienka, ogród podjazd i ogrodzenie frontu działki). Projekt Zuzia z pracowni Archipelag http://www.archipelag.pl/projekty-domow/zuzia/?Kind=1&Name=zuzia&SearchForm=1 projekt jak projekt łatwy w realizacji nie jest w sumie wybieraliśmy oczami a nie rozsądkiem.

Mogę powiedzieć, że wkładu własnego (praca własnych rąk) jest ogromny, ekipy budowlane postawiły mi mury, wywiązały i pokryły dach, zrobiły instalację sanitarną, co i cw, montaż okien, kuchni. Pozostałe prace robiłem samodzielnie z pomocą znajomych w tym elektryka, wykończeniówka, ocieplenie, tynki w sumie pod klucz. Mogę powiedzieć, że 400tys. było mało. Budowa rozpoczęła się przez tzw bumem budowlanym i częściowo zakończyła się w jego trakcie.

Piszę o tym dlatego, że chcę przywołać mój wcześniejszy post o odpowiednim wyborze projektu. Mój dach kosztował ponad 70tys. dach znajomych w domu o podobnym metrażu do mojego ale dwuspadowy kosztował blisko połowę mniej.

Jeśli myślisz o takich metrach w takiej cenie przemyśl wybór, zastosowane materiały sprawdź, jak skomplikowany jest projekt, ile faktycznie jesteś w stanie sam zrobić bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności itp itd. Wybierz tak, aby się nie zajechać i czerpać z tego przyjemność, a nie przeklinać. Pamiętaj czasem lepiej mieszkać w mniejszym domu niż walczyć pół życia w sumie z własnymi nierealnymi ambicjami.

I to co napisał mpoplaw przeryj forum i poczytaj dzienniki budów innych użytkowników. Mimo, że czasem długie pozwalają naprawdę zapoznać się z tematem.

jesli fundamenty wykonasz gospodarczo badz tania ekipa, tania ekipa do murow i plyty

dach pociagnie koszta niestety....byle ciesla wiecej napsuje....

byle nie znaczy tani, a tani nie znaczy zly

odpadnie droga sucha zabudowa poddasza

podejrzewam ze ok 400 tys zl by potrzeba na ten projekt, aby stan deweloperski uzyskac na dobrych materialach

Hello,

Zawsze podobało mi się czytać takie posty, hehehe . Wychodzi na to że w Polsce budują domy sami milionerzy i bogacze. Nie udzielam się na tym forum prawie wcale.... ale powiem tylko tyle .... kończymy po malutku budowę naszego domu z pracowni pprojekt, model Malaga 139 m2 powierzchni użytkowej, choć domek znacznie większy gdyż dach kopertowy rządzi się swoimi prawami ( dla zainteresowanych tematem http://www.pprojekt.pl ). Dom w 95% wykonywały nam firmy, materiały średniej jakości m.in ściany Leier, dachówka Brass, tynki Knauf, armatura Grohe, Farby Sempre, schody dębowe + stal nierdzewna i takie tam :))) Całość bez działki z projektem zamyka się w granicach 300 tyś. zł ( bez mebli ). Prace zostaną zakończone około czerwca 2011. Także ludziska przestańcie dawać robić się w c.... i nie mąćcie innym w głowie. Bez zbędnego wysiłku można postawić ciekawy i nowoczesny dom w normalnych pieniądzach. aaa budujemy na śląsku. Jak przyjdzie na to czas zamieścimy fotki i udowodnimy niedowiarkom :)

Pozdrowionka i do dzieła :)))

poldek82 zerknij jakie projekty wybrał lenatom, zgodze się z tym co napisałeś, ale też zgodzę się z tym co napisała p.a bo jedno z drugiego wynika...

lenatom, nie mówię, że nie dasz rady ale jesli to Twój pierwszy dom to mocno się zastanów nad wyborem i tym co to za sobą niesie. W każdym razie życzę powodzenia :) bo optymistą trzeba być :) bez tego byśmy zwariowali :)

lenatom, nie mówię, że nie dasz rady ale jesli to Twój pierwszy dom to mocno się zastanów nad wyborem i tym co to za sobą niesie. W każdym razie życzę powodzenia :) bo optymistą trzeba być :) bez tego byśmy zwariowali :)

dobra rada

podejscie do budowy optymistyczne jest wskazane jak najbardziej, takie mialismy i nam sie udalo

musisz jednak stale monitorowac wydatki, szukac materialu jak najtaniej i kalkulowac na chlodno

podejrzewam ze ok 400 tys zl by potrzeba na ten projekt, aby stan deweloperski uzyskac na dobrych materialach

tyle niestety potrzeba aby ze spokojem podejsc do budowy tego domu

my jestesmy 2 lata po budowie domu 130 m2 za kwote 150 tys w stanie deweloperskim z materialem - prawie wszystkie prace wykonywane systemem gospodarczym lub z ekipami znajomymi, a domek to prostokat z dachem dwuspadowym

dlatego napisalem ze 400 tys miec trzeba aby wykonac stan deweloperski ze spokojem

350 tys moze wystarczyc ale bedzie to kosztowac sporo czasu wlasnego poswieconego budowie

Edytowane przez face

:welcome:

Agresywnie się tutaj jakoś zrobiło :rotfl:

Mam pytanie dokładnie z tej samej beczki::spam:

Jest sobie pies, zwykły burek podwórkowy. :jawdrop: Ma 4 łapy, głowę i ogon, którym macha na widok swojego Pana.:hug:

Pan tego burka ma stówkę i miejsce pod stodołą. :wave:

Właśnie tam w tym miejscu chciałby wybudować budę dla swojego burka podwórkowego. :wiggle:

Pytanie brzmi: :bash: Czy wystarczy stówka na wybudowanie budy dla burka??:goodnight: