Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pięknie ocieplony próg drzwi balkonowych :yes:. Muszę zrobić dokładnie to samo. Deski tarasowe będą dochodziły do drzwi balkonowych, także ocieplenie zniknie ale i tak trzeba by je czymś zabezpieczyć. Zamawiajac parapety stalowe, pomyślałem o tym miejscu. Styro zasłonię takim parapetem pod kolor okien. Przydałoby się zrobić mały spadek tego wykończenia, żeby woda swobodnie sobie spływała i nie próbowała sobie przeciekać pod drzwi. Nieźle słońce daje czadu, że aż styro sie topi :D

Dobrze prawisz!!! Styrodur da się podszlifować, żeby uzyskać spadek. Ale jak połączyć ten parapet z ramą okna? te drzwi przesuwne nie mają w ramie na dole takiego podcięcia na mocowanie parapetu jak reszta okien. Edytowane przez śmig_śmigalska

No niestety trzeba tu bedzie trochę improwizować. Parapet czy jakaś listwa wykończająca będzie miała podgiętą krawędź. To podgięcie będzie dosunięte na styk do ramy okna i tu trzeba będzie kombinować z uszczelnieniem tego miejsca. Ja wkleję tą krawędź na silikon dekarski. Połączenie bedzie szczelne i elastyczne, tak myślę :)

No niestety trzeba tu bedzie trochę improwizować. Parapet czy jakaś listwa wykończająca będzie miała podgiętą krawędź. To podgięcie będzie dosunięte na styk do ramy okna i tu trzeba będzie kombinować z uszczelnieniem tego miejsca. Ja wkleję tą krawędź na silikon dekarski. Połączenie będzie szczelne i elastyczne, tak myślę :)

Dzięki za poradę. Myślałam, że zaistnieje konieczność mocowania tego na jakieś wkręty do ramy okna. Silikon dekarski mamy na stanie :D

Dom wygląda wspaniale! Białe okna, belki tarasowe i rynny - bardzo elegancko. Ciekawa jestem, jaki będzie kolor elewacji?

I jeszcze zapytam: czy kleiliście taśmę okienną także od zewnątrz, czy tylko od środka- tą paroszczelną?

Elewacja prawdopodobnie będzie gołębia- cokolwiek to znaczy. :D

Od zewnątrz użyliśmy taśmy rozprężnej. Jest samoprzylepna i znajduje się pod tym kawałkiem styropianu, który zachodzi na ramę okienną. Fachowo to się nazywa węgarek. Jeśli dobrze się przyjrzysz fotkom okien, widać na nich takie czarne kreseczki na ramach po lewej i prawej stronie nad już przyklejonym styropianem.

Kupowałam to w tym sklepie

SKLEP

Dzięki za poradę. Myślałam, że zaistnieje konieczność mocowania tego na jakieś wkręty do ramy okna. Silikon dekarski mamy na stanie :D
Trochę szkoda dziurawić profile. Parapet bedzie przyklejony do styro sporą powierzchnią, także nie ma opcji, żeby jakoś pracował. Sam styk z ramą ma być tylko uszczelnieniem. Jakby co to będziemy poprawiać, naprawiać, kleić, uszczelniać I takie tam :D

Witam Śmig_ Śmigalska, idziecie jak burza :)

U nas nikt się nie chce za bardzo podjać klejenia grafitu na elewację , kręcą nosem a już na piankę to absolutnie .

Jak się wnerwię to sama to będę kleić :rolleyes: ( cóż jak czasu brak a roboty huk )

Wnerw się wnerw :yes: To wcale nie jest skomplikowana praca. Chociaż....:lol2: nie odważyłabym się tego robić w domu z użytkowym poddaszem. W parterówce łatwiej pokonać lęk wysokości i ogarnąć zatapianie siatki.

Ładna mi burza.......4 rok się mocujemy z budową.

A ci fachowcy tłumaczą jakoś swój wstręt do grafitu i pianek?

Może chodzi o to, że grafitowy styropian ma lepsze parametry jeśli chodzi o energooszczędność. Skoro ktoś kładzie taki, to pewnie się naczytał i same problemy będzie robił. A pianka Pani? Wygląda przecież niepoważnie. Nie to, co solidny 25 kg wór kleju.

Autorytety budowlane nic nie mają do pianek. Zwłaszcza do Insta stiku. A do 7 metrów wysokości to nawet nie trzeba kołkować. W mojej okolicy fachowcy pierwszy raz zobaczyli dopiero u nas listwę okapową - co zrobisz? w hurtowni budowlanej robimy za ekscentryków. :lol2:

Edytowane przez śmig_śmigalska

Jak się wnerwię to sama to będę kleić :rolleyes: ( cóż jak czasu brak a roboty huk )
Popieram Śmigalską :yes:. Ocieplanie jest proste jak barszczyk. Nie rozumię dlaczego fachury nie chcą pracować z grafitem, robota identyczna jak z białym. Najpierw mocowanie listwy startowej, przyklejenie pierwszej warstwy w poziomie (dosyć precyzyjnie, żeby kolejne warstwy ładnie przylegały do pierwszego rzędu), później już z górki. Z pomocą żonki okleiliśmy całą chałupkę w 2.5 dnia. Resztę czyli siatkę i klej, niech już sobie zrobią tynkarze. Pianka do klejenia syro jest najmądrzejszym wynalazkiem jaki miałem na budowie:). Po 15min, płyta styro jest już nie do oderwania, Szybka lekka robota wyłączając skakanie po drabinie na szczytach :D

Śmig _Śmigalska budujecie czwarty rok , ale teraz to macie super tempo:yes::yes:

Fachowcy jak jeden mąż sklinają że :na piance się podnosi , spiętrza , wiatr porywa płytę , trudno równo ustawić i inne kataklizmy .Chcieliby jak już to na klej z worka .

Tylko jeden z pytanych robił raz w życiu elewację grafitem :D Zachowują się jakby grafit łapał i pożerał :) , że już nie wspomnę że 20 centymetrów i to jeszcze grafitu w ich oczach to istne szaleństwo;)

Atrix1 czyżby to było aż tak łatwe :D To czemuż to oni się tak boją ;)

Szczyty w szczycie są masakrycznie wysokie :D:yes:

Autorytety budowlane nic nie mają do pianek. Zwłaszcza do Insta stiku. A do 7 metrów wysokości to nawet nie trzeba kołkować. W mojej okolicy fachowcy pierwszy raz zobaczyli dopiero u nas listwę okapową - co zrobisz? w hurtowni budowlanej robimy za ekscentryków. :lol2:

InstaStik jest OK :yes:

Dobry jest też TytanEOS do XPS.

Oczywiście do EPS też się nadaje, a ma lepsza wydajność i konsystencje, w stosunku do "zwykłego" TytanEOS

Śmig _Śmigalska budujecie czwarty rok , ale teraz to macie super tempo:yes::yes:

Fachowcy jak jeden mąż sklinają że :na piance się podnosi , spiętrza , wiatr porywa płytę , trudno równo ustawić i inne kataklizmy .Chcieliby jak już to na klej z worka .

Tylko jeden z pytanych robił raz w życiu elewację grafitem :D Zachowują się jakby grafit łapał i pożerał :) , że już nie wspomnę że 20 centymetrów i to jeszcze grafitu w ich oczach to istne szaleństwo;)

Atrix1 czyżby to było aż tak łatwe :D To czemuż to oni się tak boją ;)

Szczyty w szczycie są masakrycznie wysokie :D:yes:

Nic się nie spiętrza i nie podnosi - jak się zadba :)

Czyli - najpierw odczeka az klej się rozpręży na płycie, a po przyłożeniu docisnie przez klkadziesiąt sekund.

Fakt, wiatr przeszkadza, zwiewa piankę z płyty.

Fotohobby , witaj ! Od dawna podczytuję Twój dziennik budowy.

Szczytowaliśmy od zawietrznej :D. Połowa najtrudniejszego za nami. Do zatapiania siatki trzeba jednak postarać się o rusztowanie. Reklamówka Tytana znaleziona w markecie budowlanym skierowała mą myśl ku wykorzystaniu klejów w piance na budowie. Zaczęliśmy przy fundamentach- spodobało nam się.

Mamy trochę większe zużycie niż przewidują normy, ale moim zdaniem i tak warto.

Ha, ha "szczytowanie od zawietrznej"

;) ;)

Ja też zagladam, szczególnie teraz, jak robicie etap, który wktrótce przede mną. Macie lepiej, bo szczyty niższe, niż u mnie i nawet doi klejenia styropianu bez rusztowania się nie obejdzie.

Ja czekam tylko na drzwi, a potem jakiś tydzień paskudnej pogody, żeby zaczać ocieplenie. Tyle, ze do siatki najmę firmę.

I jeszcze jedno - widzę, że macie kanały PE flex do wentylacji od dwóch producentow.

Moźesz napisać, jakich ?

( a jakbyś podała oznaczenia, jakie na nich widnieją, to już w ogóle super)

Sprawdzaliscie, czy są neutralne w zapachu ?

Czy po zaciągnieciu sie powietrzen z takiego kregu jest wyczuwalny jakiś zapach ?

Ja niestety ze swoich zadowolony nie jestem i te od nawiewów chyba wymienię...

Edytowane przez fotohobby