Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój małżon aż poszedł po szlifierkę bu zobaczyć czy da się zdjąć osłonę :lol2: ... dało się - na szczęście jest pod wrażeniem :sick:

Teraz ważne by szybko się zagoiło :yes:

piękny kominek z szamotem będzie :yes: choć dziś przeczytałam iż kolejna zima ciepłą może być :o

• 2 weeks później...

Łoł. Piecokominek robi wrażenie! Ja też chcę! ;)

A co do kotki i zwalczania gryzoni... u moich rodziców jedyny czas, kiedy w mieszkaniu były myszki, to był właśnie czas, gdy miałam kotkę. Przynosiła nam po prostu i zostawiała, zazwyczaj żywe, gdzie popadnie. Pamiętam, gdy kiedyś... zaglądam do piekarnika, a tam takie małe oczka na mnie patrzą! Brr...

Więc z tym zabezpieczeniem może być różnie. ;)

Łoł. Piecokominek robi wrażenie! Ja też chcę! ;)

A co do kotki i zwalczania gryzoni... u moich rodziców jedyny czas, kiedy w mieszkaniu były myszki, to był właśnie czas, gdy miałam kotkę. Przynosiła nam po prostu i zostawiała, zazwyczaj żywe, gdzie popadnie. Pamiętam, gdy kiedyś... zaglądam do piekarnika, a tam takie małe oczka na mnie patrzą! Brr...

Więc z tym zabezpieczeniem może być różnie. ;)

Kot mniemał zapewne, że człowiek cywilizacyjnie upośledzony, nie potrafi sam polować. Trzeba się dzielić z gospodarzami. A pieczone zawszeć lepsze w smaku od surowizny. ;)

Piecokominek spełnił nasze marzenia. Cudowny wyszedł i długo trzyma ciepło.

Pozdrawiam, Ś-ś

tak też myślałam, że to tynk - bardzo mi się podoba, tylko z praktycznej strony patrząc czy te ściany nie będą się brudziły - przyciągały kurz :rolleyes:

Okolice kominka zawsze się szybciej brudzą. Dlatego marzyłam o kaflaku :yes: Ten tynk pokrywa się emulsją- zajmuje to około 20 minut- jestem w stanie to zaakceptować. Taka już uroda kominków.

Myślałem na początku, że kominek będzie zwykłym "kaflakiem", który nie bardzo mi się widzi ale po obróbce wygląda super. Jak cukiereczek. Tak jakoś mi się skojarzyło, bo ceramika ma smaczny kolorek i cały jest obły i taki jakiś mniamuśy:D. Nie wiem, po prostu smacznie wyglada :p. Przed chwila zjadłem kawałek ciasta z galaretką i truskawkami i jeszcze jestem w konsumpcyjnym transie :D. Czerpnia oczywiście prima sort, chyba bliźniaczka mojej. Od razu sie zapytam o drewutnię. Czy potrzebne jest jakies pozwolenie czy zgłoszenie na budowę takiego obiektu? To samo dotyczy "budki" na kosze na śmieci w narożniku działki. Nie mam pojecia, a kiedyś trzeba by zmajstrować cóś takiego.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jakie tam zmeczenie materiału?! Takie rzeczy trzeba odstawić na później, teraz nie ma na to czasu :). Chciałem sie zapytać o ocieplenie przewodów WM ale bedą ocieplone 18cm wełny czyli super. Jedna sprawę zauważyłem, przykręcacie płyty gk do profili przyściennych U30. Nie powinno sie tego robić, sufit musi być "pływający", odseparowany od ścian zewnętrznych. Taki szczegół podają producenci płyt gk i wykonawcy. Co ja się naszukałem detail montażu sufitów przed kręceniem mojego, to głowa mała :D. Płytę przykręca się 5-10 cm od profila przyściennego w przypadku profili CD60 prostopadłych do ściany. Jeżeli chodzi o profile równoległe do ściany, trzeba zamontować jeden ekstra CD60 około 10cm od ściany i do niego przykręcać regips. Już chyba trochę za późno na dokładki ale popytajcie jakiegoś magika co z tymi wkrętami przy ścianie. Przy sztywnym połaczeniu, sufit może pękać. Trochę postraszyłem ale w dobrej wierze :)

Od razu mi się to rzuciło w oczy. Przez dłuższy czas dręczyłem różnych gipsiarzy tysiącem pytań, do tego literatura i sprawa jest jasna. Mury mogą sobie trochę pracować, osiadać itd. Te siły nie powinny sie przenosić na stelarz i płyty gk. Jedynym miejscem gdzie może się zarysować jest narożnik sufit-ściana. Tam powinno sie zrobić połaczenie ślizgowe na taśmie klejącej. W razie jakichkolwiek wiekszych naprężeń, powstanie rysa, łatwo naprawialna akrylem. Nie do końca jestem też przekonany do wstawiania papierowych narożników ale są różne szkoły. U siebie wszystkie szczeliny wypełniłem elastycznym akrylem. Po pierwszym wyschnieciu powstały gdzie niegdzie rysy (skurcz akrylu), po przesmarowaniu wszystko jest ok. Zawsze do usług! :D