Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Dzięki Gosiek za odwiedziny :D Bardzo mnie ciesza Twoje ogrodowe poczynania. Systematycznie zagladałam i obserwowalam nowe nasadzenia. Ej tam zaplanowany. Czort wie, co wyjdzie z tych nasadzeń za pare lat, ale wiem jedno, co by nie wyszło, to praca w ogrodzie daje mi mnóstwo radochy i jest świetna odskocznią od wszelkiej maści trosk.

• 3 weeks później...
Już jakiś czas nie zagladałem do Śmigalskich, a tu ogród botaniczny wokół domu, piękny taras! :) Balustrady i taras naprawdę solidne i elegancko wykonane. Fajnie to wszystko razem wygląda, jak zwykle rzecz jasna :D. Roślinki rosną jak szalone, aż miło popatrzeć. Miłego odpoczynku i "leżenia odłogiem" ostatnio często praktykuję tą czynność, pomijając oczywista sprawy tatusiowe, tego nie da sie usunąć z codziennego grafika :D

Dziękuję Artix za tak miłe słowa, Faktycznie troche zajechani jesteśmy - bez wyrzutów sumienia pozwalamy sobie na leżenie coraz częściej odłogiem- wszak OTAKE coś nam chodziło w tym całym budowaniu. Tatusiowanie bardzo sprzyja leżeniu- zainstaluj na ganku kołyske i staropolskim zwyczajem połącz ją sznurkiem z palcem u nogi. Pogibie się prawie samoistnie :lol2:

Hi hi, dobry pomysł z tym systemem napędu kołyski :D. Gdyby nie "niechęć" naszej pierworodnej do leżenia w wózku i kołysce pewnie też, to chętnie bym skorzystał z niemęczącego systemu kołysania dzidziusia :). Ciekawskie stworzenie nam się urodziło i szybko się niecierpliwi patrząc się w sufit. W sumie ma rację, też bym sie wkurzał :)

Witaj Śmigalska!

Pięknie się zrobiło koło Waszego domku, zagospodarowane otoczenie ma wizualnie ogromny wpływ na całość.

I roślinek coraz więcej, nawet tych praktycznych. :)

Ja też myślę o jakimś "wybrukowaniu" czego trzeba, ale nie wiem czy nie skończy się na grysie, jak u Ciebie.

To co bym chciała, kosztuje taką kasę, że..... :(

Pozdrowionka.

Wiesz Iwonko, myślę, że tym naszym domkom źle by wyszło zbyt staranne wykończenie. One ze swojej natury sa takie trochę niemiejskie. Dlatego jakoś nie widze tam wzorków z kostki brukowej i płotów- gabionów. Wydaje mi się, że kamień jest w miarę naturalny i dobrze współgra z resztą- choć cegła byłaby bardziej klimatyczna.

Wiesz Iwonko, myślę, że tym naszym domkom źle by wyszło zbyt staranne wykończenie. One ze swojej natury sa takie trochę niemiejskie. Dlatego jakoś nie widze tam wzorków z kostki brukowej i płotów- gabionów. Wydaje mi się, że kamień jest w miarę naturalny i dobrze współgra z resztą- choć cegła byłaby bardziej klimatyczna.

Też tak uważam.

Takim wiejskim chatkom nie do twarzy byłoby w "miejskich" wykończeniach i dekoracjach.

Kamień jak najbardziej, ale to też wiąże się z kasą, niestety..

Albo z nakładem własnej pracy, uzależnionej jednak od posiadania sporej ilości wolnego czasu.

I tak źle.. i tak niedobrze..

Ale jakoś trzeba pomalutku.. do celu..

piękny taras :)

jak patrzę na Wasz dom, to czuję spokój, ta kolorystyka jest taka wyciszająca, cudownie :)

z utwardzaniem też mam problem, nie chcę robić pod linijkę, ale utwardzić czymś będzie trzeba :)

Dziękuję za miłe słowo. Zawszeć to dobrze sie człowiekowi na duszy robi, kiedy jego wybory okazują sie koić duszę nie tylko jemu. :cool: Mały domku, bardzo często słyszymy te słowa (w ustach 20-30 latków brzmią intrygująco), choć domek jest wbrew wszystkiemu, co widzimy wokół. Wszystkie domy koło nas są prawie indentycznie zaprojektowane i wykończone. Nie ma znaczenia, czy wchodzimy do domku A, B czy C. Wszystkie wewnątrz i na zewnątrz są takie same. Trawnik, tuje, wielkoformatowe gresy na wysoki połysk, błyszczące kuchnie, białe tapicerowane czymś skóropodobnym krzesła kuchenne z wysokim oparciem, czarny stół . I tylko trochę duszy brak. Nie rozumiem tej potrzeby unformizacji i strachu przed pokazaniem siebie. Wychodzi na to, że wokół roi się od domów dla....wroga. Te trzecie domy sa ponoć dla siebie:D My nie mamy już czasu na eksperymenty, więc ten pierwszy musiał być dla nas.

PS. To co napisałam wyżej to moja opinia i nie każdy musi się z nia zgadzać :lol2: Ponad 90% Polaków ma chłopskie korzenie, skąd więc to uwielbienie do marketowo-galeriowych wnętrz?

Co do utwardzenia gruntu, to się nie spieszcie z ostateczna wersją. Na początku zadbajcie tylko o korytowanie (wybranie humusu z podjazdu) i wsypanie w to miejsce klinca z miałem granitowym. Samochód się nie zapadnie nawet po deszczach, a potem spokojnie dopasujecie ostateczną wersję powierzchni.