śmig_śmigalska 29.10.2013 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Kierbud jest człowiekiem starej daty Papa to papa i wg niego wszystko inne to jakieś współczesne wymysły. Nie mam obaw związanych z możliwością kruszenia papy. W końcu zakłada się ją również jako izolację poziomą między ławą a bloczkami fundamentowymi. Folia ma te zaletę, że nie trzeba jej zgrzewać na ciepło, czyli układa się ją szybciej. Folię wykorzystamy pod ścianki działowe. Rosnące ściany niebywale nas cieszą- nareszcie COŚ widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.11.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Przestrzeni macie w koło, że ho, ho a dojazd asfaltem - nieźle, nieźle górka humusu... do dziś taka jedną mam bardzo się przydaje Mam nadzieję, że zamkniecie domek przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.11.2013 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wiązary maja montować najpóźniej ok. 5 grudnia. Może być to tez data o tydzień wcześniejsza. Dachówka już się grzeje na placu. Logistyka jest dopięta, trudniej dopiąć pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.11.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Trzymam zatem kciuki by pogoda była łaskawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.11.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 U nas strzemiona gięli na miejscu więc tego problemu nie było:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 09.11.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Przyszłam z rewizytą Wasz projekt też brałam pod uwagę, no ale ostatecznie wzięliśmy Z8. Uważam, że te małe domy są takie przytulne. Trzymam kciuki za dalsze postępy prac, aby pogoda dopisała. I zazdroszczę zagospodarowania ogrodu, choćby i częściowego Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 09.11.2013 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Dziękuję za życzenia, makowa panienko. Przytulność łatwiej uzyskać w niewielkim domku, to prawda. Wielkość domku w naszym przypadku, wynikała raczej z analizy potrzeb. Każdy szukający niewielkiego, parterowego domu wybierał spośród ścisłego zestawu; Z8, bursztyn, promyk lub słoneczny. O końcowym wyborze decydowały raczej detale. Te domki różnią się w sumie detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 10.11.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Hej Śmigalscy. Trzy lata temu (ponad) my i Wy zaczynaliśmy. Jak napisałaś 'w podobnym czasie i podobnym miejscu'. Od czasu do czasu trafiałam tutaj, na bloga. Za każdym razem trochę z wrażeniem, jakbym czytała swojego, o swojej budowie. Podobne decyzje, podobne rozwiązania, podobne problemy. Czasem nawet tytuły podobne. Trzy latka stuknęły i dalej jesteśmy w zbliżonym miejscu. My niedawno wylaliśmy strop nad parterem. Z przyjemnością zajrzę tu znowu. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 11.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Witam serdecznie, przeczytałam sobie Twój dziennik, bardzo fajnie wszystko opisujesz Pozwolisz, ze będę podglądac i kibicowac. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 12.11.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Conena, Riri- witam Was cieplutko w moim dzienniku. Cieszę się, że moje opisy mogą się komuś przydać. Kibicowanie z pewnością się przyda. Conena, w momencie podjęcia decyzji o budowie, nie mieliśmy pojęcia( sensie wyobrażeń), że kryzys będzie tak długo trwał. W tym momencie planujemy tylko zrobienie SSZ. Myślenie o dalszych etapach odkładamy na bliżej nieokreśloną przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.11.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 ostre, szerokie dłuto + młotek, jak dobrze oprawiona szpachelka tez można ją młotkiem lekko traktować, a powierzchnia czyszcząca jest większa - tak napisałam w dzienniku ale jak to na razie chudziak to szpachelka pewniejsza, by za głęboko dłutem nie wejść w beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.12.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Mam nadzieję, że wietrzysko przyleci ...i poleci a w przyszłym tygodniu dach zacznie się wznosić nad Domem Twym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 10.12.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam, Kibicuję Waszym zmaganiom. Strasznie długo trwała u Was papierologia u nas myk myk i gotowe(Pani Architekt uzyskała PnB w cenie adaptacji w krótkim czasie:)). Zresztą budowa też poszła sprawnie i sprzedaż mieszkania też mi wyszła (mąż niestety był nieobecny więc wszystko łącznie z pakowaniem spadło na moje barki.Budowę ruszył już szanowny małżonek|) Teraz już wolniej bo kolejne etapy fundujemy sobie z własnych funduszy.Gratuluję samozaparcia i poczucia humoru, oby tak dalej!! pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.12.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Śmig odezwij się jak dom się ma po przelocie ksawerego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.12.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Uff, nie odzywałaś się wreszcie Nie mów, że to księżyc aż tak rozświetlił Twój dom Ależ to radocha widzieć prawie dach nad głową gratulacje i trzymam kciuki na zamkniecie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 14.12.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Aż mi się papa śmiała jak zobaczyłem montaż wiązarów u Śmigalskich:D. Jeszcze nie tak dawno takie coś wylądowało na moich wieńcach, pamiętam jak dziś, ech...jak ten czas szybko leci. Oby Zima nie przypomniała za szybko o sobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 14.12.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Aż mi się papa śmiała jak zobaczyłem montaż wiązarów u Śmigalskich:D. Jeszcze nie tak dawno takie coś wylądowało na moich wieńcach, pamiętam jak dziś, ech...jak ten czas szybko leci. A ja właśnie dzisiaj podczytywałam strony Twojego dziennika poświęcone montażowi wiązarów. Próbowałam wyłuskać wielkość deski czołowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 14.12.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Strasznie długo trwała u Was papierologia u nas myk myk i gotowe(Pani Architekt uzyskała PnB w cenie adaptacji w krótkim czasie:)). Zresztą budowa też poszła sprawnie i sprzedaż mieszkania też mi wyszła Dziękuję za życzenia. Szybkość załatwiania papierków niestety nie jest zależna od woli i możliwości inwestora. machina urzędnicza miele jak jej wygodnie i ma w nosie czyjeś marzenia. U nas sprawę komplikowała przebiegająca przez działki linia energetyczna. Starostwa nie chciało dać pozwolenia bez wcześniejszego podpisania ugody z energetyką. Myśleliśmy, że uda nam się ugrać z energetyką przeniesienie słupa. Sprzedaż mieszkania uzależniona jest od tylu czynników( w większości niezależnych od sprzedającego), że Śmigalscy przestali mieć już jakieś ogromne napięcie z tym związane. Nasze mieszkanie , uwzględniając obecne trendy sprzedażowe, ma mnóstwo wad - nie znajduje się w dużej aglomeracji -znajduje się w mało uprzemysłowionym regionie (duże bezrobocie) - jest z rynku wtórnego (rząd preferuje dopłaty do mieszkań na rynku pierwotnym) - jest za duże- ma więcej niż 60 metrów, więc kredyt musi być odpowiednio większy -znajduje się w spokojnej okolicy (za daleko od centrum) - pod domem nie ma supermarketu - ma za dużo książek, które zajmują przestrzeń (część kupujących popada w zakłopotanie) -na ścianie nie ma plazmy - żadna ze ścian nie jest czerwona ani czarna;) - brakuje garażu sprzedawanego wraz z mieszkaniem, najlepiej w gratisie Jest tego jeszcze trochę.........ale szkoda mi strzępić klawiszy. Pozdrawiam i życzę samych miłych chwil na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 14.12.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Nie mów, że to księżyc aż tak rozświetlił Twój dom On ci to, sam we własnej jaśniepańskiej postaci.Oj radocha, radocha!!!!!!!!!!!!! Od poniedziałku startuje pokrycie. Prognozy pogody wyglądają obiecująco. Po raz pierwszy nie marzę o białych świętach. Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 14.12.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 A ja właśnie dzisiaj podczytywałam strony Twojego dziennika poświęcone montażowi wiązarów. Próbowałam wyłuskać wielkość deski czołowej. Niestety nie pamiętam wymiarów ale jakby co, za tydzień wracam i mogę wszystko pomierzyć. Pewnie będzie już za późno ale nie będzie problemu . Haa, w następnym roku czeka nas także sprzedaż naszego mieszkanka. Po przeprowadzce muszę przeprowadzić mały remont i zacznie się zabawa z ogłoszeniami. Oby szybko się sprzedało, posiada podobne "wady" do Twojego łącznie z brakiem typowych dla naszego kraju kolorków ścian . Nasi rodacy przyworzą także ten super "dizajn" do skandynawii. W mojej miejscowości młoda parka kupiła dom, kolory ścian na piętrze "soczysty" pomarańcz, na dole wściekła czerwień . Jedyny taki i niepowtarzalny dom w okolicy... niestety. Szkoda chałupki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts