Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

takie panele z V fugą mają Agawi #3981 i TAR #3970 ale zdania co do V fugi są podzielone ;)

też takie chciałam, ale chyba będą zwykłe

Gosiak, jesteś niezawodna jako doradca budowlany. Zapoznałam się z opiniami umieszczonymi w Twoim wątku.. :D Kwestia włażenia brudu w fugi dla każdego będzie innej jakości problemem. Pragmatyzm pragmatyzmem, ale czasem i pragmatyk czuje, że musi zrobić coś irracjonalnego. Z wyborem podłogi robi się mały kociokwik- Pacholęta namawiają nas na lite dechy. Na dębowe i jesionowe nas nie stać- nie mam pojęcia, czy pchać się w świerkowe czy sosnowe. Te można nabyć w kwocie 60 zeta za metr. Całe szczęście, że do podjęcia decyzji jeszcze trochę czasu.

Już prawie... mieszkać możecie ;)

Dechy prawdziwe to raczej na legarach, są tu zwolennicy z dechami sosnowymi pod nogami - aniawmuratorze koniecznie takie chciała, choć twierdzi, że drożej było - #1961

przed chwilą przeczytałam to i skóra mi ścierpła - warto się zabezpieczyć

przed chwilą przeczytałam to i skóra mi ścierpła - warto się zabezpieczyć

U nas w okolicy był tylko jeden znany nam przypadek kradzieży na budowie. Ukradziono rozłożone kable instalacji elektrycznej. Okazało się, że ukradł je członek ekipy elektryków, który w ten sposób rozwiązał jakieś konflikty placowe ze swoim szefem.

Podejrzewam, że w opisanej sytuacji było podobnie.

Jeśli myślicie o litych dechach, i podobają Wam się klimaty z inspiracji Gosiowych, to koniecznie zajrzyjcie do Miszaków :)

Miszaków i ich Południową poznałam na początku pobytu na forum. Podczytuję ich bloga. Wnętrza maja rzeczywiście niepowtarzalne. Dziękuję za zainteresowanie tematem.

U Ciebie znalazłam link do świetnego bloga o elewacjach.

• 2 weeks później...
Gość GOSC12_3

Heja, chociaz sie nie udzielam to podglądam cały czas :)

Tym razem wtrącę moje 3 grosze :)

W sprawie litych dech sosnowych.... my mamy już 15lat i gites. Lakierowane były kilka razy, dopieszczane przez męza i tatę. Robili je przez tydzień i jak ktos wchodzi to od razu mówi, ze podłoga rewelka- nawet w zeszłym roku jeszcze to słyszałam. Od 15 lat używane, nie lakierowane.

Dlatego teraz przy remoncie dalej będziemy dawac dechy.

Z minusów- tam gdzie siedze i szuram ciągle krzesłem i stołem to sie juz wytarło. Ale to do naprawienia, wystarczy lakier.

2 minus- jak przesuwaliśmy mebel wraz zawartoscią :bash: jest rysa. Chociaz pewnie i dąb sie w tym wypadku by zarysował.

Heja, chociaz sie nie udzielam to podglądam cały czas :)

Tym razem wtrącę moje 3 grosze :)

W sprawie litych dech sosnowych.... my mamy już 15lat i gites. Lakierowane były kilka razy, dopieszczane przez męza i tatę. Robili je przez tydzień i jak ktos wchodzi to od razu mówi, ze podłoga rewelka- nawet w zeszłym roku jeszcze to słyszałam. Od 15 lat używane, nie lakierowane.

Dlatego teraz przy remoncie dalej będziemy dawac dechy.

Z minusów- tam gdzie siedze i szuram ciągle krzesłem i stołem to sie juz wytarło. Ale to do naprawienia, wystarczy lakier.

2 minus- jak przesuwaliśmy mebel wraz zawartoscią :bash: jest rysa. Chociaz pewnie i dąb sie w tym wypadku by zarysował.

Witam nowego gościa :D Dziękuję za informacje. Rady praktyków są niezastąpione.

Dom z zewnątrz wygląda wspaniale! Super postepy macie :yes:

Mam pytanie odnośnie dachu. Podałaś kwotę 48 tys. za niego, ale czy możesz podać w zaokrągleniu co się złożyło na tę kwotę, znaczy ile dachówka, ile robocizna itd. Tak mniej więcej.

Makowa panienko, odpowiedź poszła na prywatną skrzynkę.

kolejna kwadratura koła :bash: Trzymam kciuki by jednak szanowna komisja zechciała uwzględnić oczyszczalnię jako nierozerwaną część domostwa :cool:

To nie tak :D Komisja tylko sprawdzała, czy budynek się buduje i czy jest puste miejsce na oczyszczalnię (dofinansowanie 50% jest tylko na oczyszczalnie, których nie ma przed wizytą komisji). To urzędy skarbowe nie chcą uznać oczyszczalni jako elementu trwale związanego z budynkiem i odmawiają stosowania 8% (preferencyjnego) Vat na ich zakup i montaż.

Gosiek, ta sprawa mnie przerasta :bash: Zupełnie nie radzę sobie z poruszaniem się po ścieżkach rozumowania urzędników skarbowych. Już Monty Python był dla mnie bardziej logiczny :rotfl:

Witam! Od dłuższego czasu obserwujemy Pani bloga. Mamy wybrany dom wg projektu "Słoneczny 2" bez garażu. Mieszkamy na Śląsku. Mamy pytanie, czy byłaby możliwość kiedyś umówienia się na krótkie spotkanie i zobaczenie budowy? Jeżeli dobrze przypuszczamy, jesteście z Dolnego Śląska? (sądzimy po rejestracjach samochodu ) Mamy w okolicach rodzinę, więc teoretycznie byłoby to możliwe. Pozdrawiamy!

piękne wnętrze wyczarowała Wam projektantka :D

Zdecydowanie jestem za pierwszą wersją, bez ławeczki z przodu kominka. Jak dla mnie to zupełnie niepraktyczne. Nie usiądziesz ,,w ogniu" a jeśli będzie kominek z otwierana do przodu szybą to wszelkie śmiecie będą się tam zbierały i usiąść się raczej nie da :no: