śmig_śmigalska 18.02.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) To nie tak Ta wypustka z przodu nie jest do siadania- jest tam właśnie jako łapacz śmieci. Z boku jest poszerzona na siedlisko, ale dochodzi tylko do 1/2 grubości kominka. Pierwsza wersja nie ma półeczki, a ławeczka jest na całą szerokość kominka. Oj, strasznie to skomplikowanie brzmi. Łapać te farfocle, czy nie łapać? Popatrz uważnie na 3 zdjęcie 1 wersji i 4 zdjęcie 2 wersji. Edytowane 18 Lutego 2014 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Masz racje, ale i tak bardziej do mnie przemawia wersja pierwsza. Tu jest czysta forma kominka - ozdobna jedynie górnymi kaflami. Wersja druga rozprasza uwagę od ognia, kominka i wprowadza niepotrzebny bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 18.02.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 1:0 dla Śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 18.02.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Moim skromnym zdaniem, zdecydowanie wersja pierwsza. Nawet nie umiem szczegółowo uzasadnić dlaczego, jakoś tak bardziej do mnie przemawia. Pozdrawiam Śmigalską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 19.02.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ha, obejrzałam ostatnie wpisy z budowy (ścianki, GWC, wizualizację) i pierwsze wrażenie mam znowu, jakbyśmy myśleli równolegle. Podobne pomysły, podobne rozwiązania. Czyli podoba nam się to samo = jestem zachwycona. U nas niedawno skończyli ścianki i zabrali się za instalacje, co pewnie zaraz i u Was ruszy. Ogród - miał być przekopywany w tym tygodniu, ale ze względu na choróbsko pomysł został przesunięty. GWC - zbieramy na niego siły. Będę z uwagą śledziła co się u Was dzieje w tym temacie, więc proszę nie oszczędzać na zdjęciach i opisach. Wnętrza... kolorystyka planowana również przez nas, choć (stety, czy niestety) taki trend jest obecnie. Niedawno były beże i brązy, teraz są szarości. Chyba taki znacznik czasów. Przechodziliśmy przez ostatnie lata przez różne kolory ścian i doszliśmy do tego, że jednak ściany powinny być neutralnym tłem, a kolor i 'życie' do wnętrza powinny dawać dodatki: narzuty, obrusy, poduszki, obrazy itd. I tak wyjdzie również u Was. W tej chwili na wizualizacji wnętrza wyglądają mdło, szaro-buro. Ale - jak napisałam - z pełną świadomością sami się na to zdecydowaliśmy, więc nie odbieraj tego jako negatywnej oceny. Również zdecydowani jesteśmy na piec kaflowy. Przy czym u nas miałby on pełnić rolę zupełnie dodatkowego źródła ciepła (do ogrzewania podłogowego), więc szukamy takiego możliwie niewielkiego. Czy mogłabyś napisać coś więcej na temat Waszego? Chyba, że gdzieś mi umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 19.02.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Jeszcze informacyjnie. W tej chwili linki prowadzą do pierwszych stron dziennika czy komentarzy i za każdym razem muszę przewijać. Może spróbuj skorzystać z: &goto=newpost jak w przykładzie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=172813&goto=newpost wtedy będzie odsyłać do ostatniego wpisu. Chyba, że zamierzenie było inne. To się nie odzywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 19.02.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Jeszcze informacyjnie. W tej chwili linki prowadzą do pierwszych stron dziennika czy komentarzy i za każdym razem muszę przewijać. Może spróbuj skorzystać z: &goto=newpost Dziękuję za poradę techniczną. Nie miałam pojęcia, że tak można Wstawiłam i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 19.02.2014 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Ha, obejrzałam ostatnie wpisy z budowy (ścianki, GWC, wizualizację) i pierwsze wrażenie mam znowu, jakbyśmy myśleli równolegle. Podobne pomysły, podobne rozwiązania. Czyli podoba nam się to samo = jestem zachwycona. U nas niedawno skończyli ścianki i zabrali się za instalacje, co pewnie zaraz i u Was ruszy. Ogród - miał być przekopywany w tym tygodniu, ale ze względu na choróbsko pomysł został przesunięty. Życzę powrotu do zdrowia i wielu sił. Samodzielne tworzenie ogrodu wymaga sporego zapasu energii. Warto skorzystać z rad forumowych ekspertów. Kartka papieru w kratkę. Plan działki w skali 1:100. Nanieść sobie zarys domu, miejsca na kompostownik, drewutnię, piaskownicę i plac zabaw (jeśli są małe dzieci), ścieżki, umiejscowienie i kształt rabat, podjazdy, furtka itp. Wybór roślin to ostatni element planowania ogrodu. GWC - zbieramy na niego siły. Będę z uwagą śledziła co się u Was dzieje w tym temacie, więc proszę nie oszczędzać na zdjęciach i opisach. GWC ma wymiary 5x4 m i planowaną głębokość 1,7 m. Dno wysypane będzie 10 cm warstwą piasku. Na to pójdzie warstwa 70 cm żwiru frakcji 35/70. Reszta zgodnie z rysunkiem zaczerpniętym z wątków Adama- forumowego guru od wantylacji https://lh4.googleusercontent.com/-CWOj7LUSrLU/UwSYJc_q3nI/AAAAAAAACH4/SenWsFn_KE0/s800/schemat%2520gwc%2520zwirowego.jpg Wnętrza... kolorystyka planowana również przez nas, choć (stety, czy niestety) taki trend jest obecnie. Niedawno były beże i brązy, teraz są szarości. Chyba taki znacznik czasów. Przechodziliśmy przez ostatnie lata przez różne kolory ścian i doszliśmy do tego, że jednak ściany powinny być neutralnym tłem, a kolor i 'życie' do wnętrza powinny dawać dodatki: narzuty, obrusy, poduszki, obrazy itd. I tak wyjdzie również u Was. W tej chwili na wizualizacji wnętrza wyglądają mdło, szaro-buro. Ale - jak napisałam - z pełną świadomością sami się na to zdecydowaliśmy, więc nie odbieraj tego jako negatywnej oceny. Opinii na temat wnętrz i ich kolorystyki absolutnie nie odbieram negatywnie. To nie są planowane przez nas wnętrza. Zamówiliśmy tylko wizualizację kominka. Pozostałe elementy wyposażenia wnętrz, które znalazły się na obrazku są zapewne czymś, co miało zająć przestrzeń. Nam podobają się wnętrza skandynawskie i raczej w tym kierunku będziemy wybierać elementy wyposażenia. Szarości i biele jako baza (podłogi, stolarka, listwy, bielone drewno mebli). Plamy barwne jako dodatki. Wybór zewnętrznej estetyki domu narzuca estetykę wnętrz. Szarości (popiele, popielate błękity) tak, ale już nie betony i styl industrialny. Brązy nie należą do naszych ulubionych odcieni. Również zdecydowani jesteśmy na piec kaflowy. Przy czym u nas miałby on pełnić rolę zupełnie dodatkowego źródła ciepła (do ogrzewania podłogowego), więc szukamy takiego możliwie niewielkiego. Czy mogłabyś napisać coś więcej na temat Waszego? Chyba, że gdzieś mi umknęło? Mamy ten komfort, że nie jesteśmy poza domem do godzin późno popołudniowych. Obserwując znajomych właścicieli domków zauważyliśmy, że mimo posiadania ogrzewania podłogowego zasilanego gazem, mocno ograniczają użycie gazu jako paliwa. Kominek był planowany od początku. A skoro miał być, to zaczęłam czytać rady forumowych kominkarzy. Tam pojawił się wątek marnotrawienia ciepła w zwykłych kominkach i puszczania owego ciepła w komin. Omawiano przy okazji różne sposoby akumulacji owego ciepła. Przeczytałam wszystkie wątki na temat akumulacji i tak powstał pomysł na piecokominek, czyli kominek z masą akumulacyjną. Ta masa to kanały dymowe wydłużające drogę spalin, połączone z automatyką procesów spalania. Konstruktorzy deklarują ogrzanie domku przy użyciu 6 m3 drewna. Co daje roczny koszt w okolicach 1200 zeta. Nam to odpowiada. Marzył nam się kaflowy, ale cena kafli zwaliła nas z nóg. W piecokominku drewno dokłada się raz dziennie. Jako, że kominek nie może być wg polskich norm, jedynym źródłem ciepła, w łazience planujemy matę elektryczną na posadzce pod płytkami. Pozdrawiam Ś-ś Edytowane 19 Lutego 2014 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 19.02.2014 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Moim skromnym zdaniem, zdecydowanie wersja pierwsza. Nawet nie umiem szczegółowo uzasadnić dlaczego, jakoś tak bardziej do mnie przemawia. Pozdrawiam Śmigalską. Dziękuję za pozdrowienia. Klasyka prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.02.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 gratuluję dopłaty co za pogoda ogród budzi się z drzemki, u mnie stokrotki ciągle kwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 22.02.2014 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 gratuluję dopłaty co za pogoda ogród budzi się z drzemki, u mnie stokrotki ciągle kwitną Pewnie masz tak jak ja..............z drżeniem serca oczekujesz, że w końcu z nieba spadnie białe guano i wszystko padnie w przedbiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.02.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Absolutnie nie dopuszczam tej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 14.04.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 I co tam Wam wiosna przyniosła? Jaskółki budowlane przyleciały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 27.04.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Przyleciały W najbliższych dniach uzupełnię wpisy. Pozdrawiam Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.04.2014 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Ależ robota... jak w kamieniołomach Nie miałam pojęcia, że GWC można robić po budowie domu. Myślałam, że budując dom na płycie stawia się go właśnie na GWC - ale ja zupełnie zielona w tym temacie Tak czy siak podziwiam, współczuję... i gratuluję taczkowych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 28.04.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Właśnie.....jak w kamieniołomach Śmigalska cieszyła się jak dziecko, kiedy stojąc w dole zaczęła widzieć horyzont, a nie tylko sam błękit nieba. GWC można robić później. Trzeba tylko pamiętać, żeby na etapie fundamentów zrobić przepust do domu. Dziękuję Gosiek za wyrazy współczucia....... Ogólnie Śmigalscy czują się jeszcze, więc jako współodczuwająca też wychodzisz na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 29.04.2014 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Heh, my w projekcie nie mieliśmy GWC, ale ciągle chodził nam po głowie. I dalej chodzi. Przepusty porobiliśmy na etapie fundamentów, bo udało mi się o to dopytać. Tylko zastanawiamy się skąd wyskrobać 20k zł na tenże. U nas, niestety, powietrzny nie przejdzie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych. Jedyny jaki wchodzi w grę, to glikolowy. Ale, nie powiem, opcja chłodzenia w lecie pociąga mnie najbardziej. Też tak macie zamiar wykorzystywać GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 29.04.2014 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Heh, my w projekcie nie mieliśmy GWC, ale ciągle chodził nam po głowie. I dalej chodzi. My też nie mieliśmy w projekcje. Żaden dom nie ma chyba określonego typu wymiennika. To wolny wybór inwestora. W projekcie mieliśmy tylko podaną wentylację mechaniczną jako opcję. A skoro się na nią zdecydowaliśmy, to aż się prosiło, żeby wspomóc ją wymiennikiem ciepła. Przepusty porobiliśmy na etapie fundamentów, bo udało mi się o to dopytać. Tylko zastanawiamy się skąd wyskrobać 20k zł na tenże. Czy k oznacza tysiące? Z racji wieku nie załapałam się na to określenie Jeśli piszesz o kwocie 20 tysięcy , to myślę, że to jakaś księżycowa kwota. Koszt rur i kolanek to kwota ok. 1000 zeta, gruba agrowłóknina ok. 150, otoczaki 25 ton z transportem 1700 i 300 styropian plus praca koparkowego. Nie wiem ile, bo nie powiedział. Kilkanaście złotych kosztował wąż do nawilżania plus złączki. Firmy życzą sobie za żwirowca około 10 000. U nas, niestety, powietrzny nie przejdzie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych. Jedyny jaki wchodzi w grę, to glikolowy. Ale, nie powiem, opcja chłodzenia w lecie pociąga mnie najbardziej. Też tak macie zamiar wykorzystywać GWC? Żwirowca można robić na podwyższeniu. Adam_mk o tym pisał. Glikolowy wymiennik to rurki w ziemi zakopane niezbyt głęboko, robił go u siebie Piczman. Koszt nie był powalający. Gratuluję postępów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 01.05.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Ojej, ile masz już ogródka zrobione! Cudnie Ci to wszystko rośnie i zarasta. I brzózki już takie duże. U nas plaża. Po budowie ostał się jeden jesion samosiejny, ale nie wiem, czy też nie trzeba będzie go wyciąć, bo rozwidlony i troszkę uszkodzony na dole. A działka jest ciągle w fazie niszczenia przez budowlańców (to z dwóch stron) i prób wyrównania terenu po dwóch kolejnych stronach (po nawiezieniu kilkuset ton ziemi). Trzy dni już walczyliśmy z niwelacją, ale ciągle ogrom prac przed nami. Jeśli coś z tego wyjdzie, to będziemy znali ten nasz kąt na ziemi zaczynając od kilkunastu/kilkudziesięciu centymetrów poniżej gruntu, po szczyt komina. Kurcze, bo za bardzo się człowiek przywiąże. Dzięki za namiary dot. GWC. Zaraz sobie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.05.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ha, nie Ty jedna masz takie problemy z książkami. My też obtulamy się z niektórymi z dzieciństwa, naszego dzieciństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts