Mariusz2005 05.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam forumowiczówMam kociołek wszystkopalny UKS w układzie otwartym + grzejniki płytowe i instalacja miedź oczywiście, która ogrzewa dom wolnostojacy ok. 80 mkw. pow grzewczej. Chce wciąć się w instalację z piecem elektrycznym jako dodatek gdy nie będę mógł napalić w zwykłym kotle. Miałby on pełnić funkcję pomocy i wsparcia. Czy macie jakieś propozycje na myśli. chodzi mi o firmę i moc ew. 1 czy 3 fazy? Dziękuję za wszelką pomocmariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.02.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Polski producent KOSPEL, tylko 3 fazy. Na 1 fazie uciągniesz maksymalnie 5-6kW, a to stanowczo za mało jak na ogrzanie domku i potrzeby bytowe.Nie wiem w jakiej technologii masz domek, jak izolowany.... słowem jakie straty, ale przyjmij sobie moce rzędu 120-150W/m2 powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz2005 06.02.2011 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Polski producent KOSPEL, tylko 3 fazy. Na 1 fazie uciągniesz maksymalnie 5-6kW, a to stanowczo za mało jak na ogrzanie domku i potrzeby bytowe. Nie wiem w jakiej technologii masz domek, jak izolowany.... słowem jakie straty, ale przyjmij sobie moce rzędu 120-150W/m2 powierzchni. Fakt nie napisałem: dom z suporeksu, ocieplenie styropian 10 cm, na północnej ścianie 15 cm, w suficie 20 cm wełny,w podłodze 10 cm styropianu w części w pozostałej 10 cm wełny (pod podłogą z desek), okna PCV Winkhaus. Dom z 2007 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.02.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Przyjmij sobie 80-100 W/m2.To nie oznacza, że tyle pochłoniesz energii, ale tyle musisz mieć mocy grzewczej żeby uzyskać komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts