Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielnia Elektryczna - wybór

Recommended Posts

Z tą rozdzielnicą nie miałem do czynienia, miałem z podobną (KARWASZ) na mniejszą liczbę modułów.

Ogólne wrażenie kiepskie, jednak plastik w domkach lepiej się sprawdza.

Ja bym Ci polecił rozdzielnice HAGER seria VOLTA.

Jeśli potrzebujesz 90 modułów to 2szt takich rozdzielnic obok siebie.

Różnica w cenie i montażu widoczna od razu.

Muszę rozważyć możliwość zakupu dwóch rozdzielnic. Może to być doby pomysł.

Generalnie boję się, że w 96 modułach się nie wyrobię. Instalacje rozbudowuję o sterownik PLC, który będzie sporą częścią domu sterował.

Rozdzielnia będzie w piwnicy w kotłowni. Czy rozdzielnia z plastiku nie będzie za delikatna w takich warunkach ?

Rozdzielnica jak rozdzielnica - zwykła, przeciętna wizualnie a na dodatek płytka. Gdy naprawdę masz zamiar całą ją zapełnić to gwarantuję, że ten kto będzie w niej montował nie raz przeklnie nad jej wyborem.

Rozdzielnica Hager Volta również jest moją ulubioną rozdzielnicą do "standardowej" mieszkaniówki - to że jest płytka nie świadczy, że jest mało pojemna. W niej ciekawie przewody można prowadzić bokiem, gdzie na taką małą rozdzielnicę ciekawie wyprofilowane są boki.

Osobiście do większych zastosowań proponuję rozdzielnice przemysłowe Moellera BF o rozstawie szyn TH35 co 150mm lub rozdzielnice multimedialne FW MEDIA Hager'a. W tych rozdzielnicach upchasz każdą ilość przewodów i to nie tylko tych elektrycznych ale i sterujących do PLC. Sam PLC nie wiele Ci miejsca zajmie ale by zachować jakiś ład warto byłoby przeznaczyć na niego troszkę wolnego miejsca po bokach.